Χαβάη: Περιορισμούς στα σκάφη μετά τους τραυματισμούς από έκρηξη λάβας (vd)

Αυστηρότερους περιορισμούς αντιμετωπίζουν πλέον τα σκάφη περιηγήσεων της Χαβάης από σήμερα, έπειτα από τον τραυματισμό 23 επιβατών από ηφαιστειακή έκρηξη, καθώς οι αρχές διευκρίνισαν ότι ένα  σκάφος χτυπήθηκε από «εκρήξεις λάβας» καθώς πλησίασε πολύ κοντά σε λιωμένο βράχο που εκείνη την ώρα βυθίζονταν στον ωκεανό.

propoli

Η Αμερικανική Ακτοφυλακή ζητά τώρα από τους καπετάνιους να προσεγγίζουν το σημείο τουλάχιστον από απόσταση 300 μέτρων, προκειμένου να αποφευχθούν ανάλογα φαινόμενα που προκαλούνται από εκρήξεις του ηφαιστείου Κιλαουέα στο μεγάλο νησί της Χαβάης.

Μέχρι τους τραυματισμούς της Δευτέρας, η Ακτοφυλακή είχε θέσει το επιτρεπτό όριο απόστασης στα 50 μέτρα, εμπιστευόμενη τους έμπειρους χειριστές των σκαφών, όπως του Σέιν Τέρπιν, του σκάφους δηλαδή, που πλησίασε πολύ κοντά στο σημείο με αποτέλεσμα να σημειωθεί έκρηξη λόγω της ανάμειξης λάβας με θαλασσινό νερό.

Πλέον διεξάγεται για το τι συνέβη με το «Τέρπιν», εάν δηλαδή πλησίασε περισσότερο από το επιτρεπτό όριο της έκρηξης, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ, Αμάντα Λεβασό.

Το «Τέρπιν» ανήκει στην εταιρεία «Lava Ocean Tours» εκπρόσωποι της οποίας δήλωσαν ότι το σκάφος έπλεε πολύ μακριά από την επικίνδυνη ζώνη κατά τη διάρκεια της έκρηξης.

«Ήμασταν ανατολικά, πολύ μακριά από τις εκρήξεις» τόνισε ο καπετάνιος του σκάφους σε μήνυμά του και πρόσθεσε πως «η τελευταία μου ανάμνηση ήταν ότι βρισκόμασταν περίπου 200 μέτρα μακριά από την επικίνδυνη ζώνη».

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook από τον επιβάτη Will Bryan, καταδεικνύει την έκρηξη, αλλά και τον ήχο των κραυγών των επιβατών καθώς τα βράχια εκτοξεύονται πάνω στο σκάφος.

«Δεν περίμενα να είμαστε τόσο κοντά» δήλωσε ο Bryan, σε μήνυμα του στο Facebook προσθέτοντας ότι η φίλη του υπέστη εγκαύματα από την έκρηξη, ενώ μπήκε και στάχτη στα μάτια της.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο:

Loading