«Όχι» στη συμφωνία λέει το 54,1% των Σκοπιανών

Η συμφωνία των Πρεσπών φαίνεται πως δε διχάζει μόνο την ελληνική κοινή γνώμη, αλλά και τους πολίτες της ΠΓΔΜ. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό της ιστοσελίδας mkd.mk, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα δηλώνουν αντίθετοι με τη συμφωνία που είχαν υπογράψει οι Νίκολα Ντιμιτρόφ και Νίκος Κοτζιάς.

propoli

Συγκεκριμένα, στην έρευνα που έλαβε χώρα από τις 9 έως τις 15 Ιουλίου, τηλεφωνικά, σε δείγμα 1.200 ατόμων, το 54,1% των ερωτηθέντων απάντησε ότι διαφωνεί με τη συμφωνία για την αλλαγή ονόματος της γειτονικής χώρας. Στον αντίποδα, υπέρ της συμφωνίας τάσσεται το 45,9% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση.

«Ναι» στη συμφωνία λένε οι Αλβανοί

Αξίζει να σημειωθεί, ότι καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του ζητήματος παίζει η εθνικότητα των πολιτών της ΠΓΔΜ. Έτσι, την ώρα που το 74,5% των σλαβόφωνων απαντά αρνητικά και μόλις το 25,5% αρνητικά, βλέπουμε το 94,7% των αλβανόφωνων να στηρίζει τη συμφωνία!

Το 49,6% των ερωτηθέντων πιστεύει πως η ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ θα έχει θετικές επιπτώσεις και θα φέρει ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα τους, ενώ το 41,5% πιστεύει το αντίθετο.

Και σε αυτή την περίπτωση, η στάση των αλβανικής καταγωγής πολιτών είναι διαφορετική, καθώς το 85,8% των ερωτηθέντων βλέπει με καλό μάτι την ένταση στην ΕΕ και την Υπερατλαντική Συμμαχία και θεωρεί πως αυτή η εξέλιξη θα φέρει ένα καλύτερο «αύριο» για τη γειτονική χώρα.

Ερωτηματικό η αποχή

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το 27,5% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση φέρεται να προτιμά την αποχή στο κρίσιμο δημοψήφισμα που θα επικυρώσει ή θα ακυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών και κατ’ επέκταση την είσοδο της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Loading

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com