«Όχι» της κοινοβουλευτικής επιτροπής στον διορισμό του Φόα για πρόεδρο της Rai

Η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή δεν ενέκρινε τον διορισμό του νέου προέδρου της Rai. H ιταλική κυβέρνηση είχε προτείνει για την θέση αυτή τον δημοσιογράφο Μαρτσέλο Φόα, 55 ετών, ο οποίος στο παρελθόν έχει εργαστεί στον δημοσιογραφικό όμιλο Μπερλουσκόνι.

propoli

Σχετικός ιταλικός νόμος προβλέπει ότι η επιλογή του προέδρου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης της χώρας πρέπει να επικυρώνεται από τα δυο τρίτα των μελών της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής και της Γερουσίας.

Αρνητικά εκφράστηκαν η κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος, η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι και το αριστερό κίνημα Ελεύθεροι και Ίσοι. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των στελεχών τους, θεωρούν ότι ο Φόα ταυτίζεται υπερβολικά με τις θέσεις της Λέγκα και ότι χαρακτηρίζεται από μια εθνικιστική ερμηνεία της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας της χώρας.

«H μέθοδος επιλογής ήταν λανθασμένη και κατά συνέπεια ο υποψήφιος πρόεδρος πρέπει να αλλάξει», δήλωσε ο Μαουρίτσιο Γκασπάρι, πρώην υπουργός Τηλεπικοινωνιών και στέλεχος της Φόρτσα Ιτάλια. Από τα Πέντε Αστέρια, ο Φραντσέσκο Ντ’Ούβα, εκπρόσωπος του κινήματος στην Βουλή, απάντησε ότι «ξαναγεννήθηκε η παλιά συμμαχία του Ρέντσι με τον Μπερλουσκόνι».

Ο Μαρτσέλο Φόα παραμένει μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Rai και, ως το μεγαλύτερο σε ηλικία μέλος του, θα ασκεί καθήκοντα προσωρινού προέδρου. Ο ίδιος, σε ανακοινωσή του, τόνισε ότι δεν ζήτησε καμία θέση, αλλά η προεδρία τού προτάθηκε από το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο είναι και μέτοχος της Rai.

Θα πρέπει να εξακριβωθεί τώρα αν τα Πέντε Αστέρια και η Λέγκα θα επιμείνουν στην υποψηφιότητά του ή αν θα βρουν κάποιο άλλο πρόσωπο, που να μπορεί να εξασφαλίσει και την υποστήριξη των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading