Photo by Abed Rahim Khatib/Anadolu Agency via Getty Images) Smoke rises after Israeli airstrikes in Gaza on Sunday, October 8. Abed Rahim Khatib/Anadolu Agency/Getty Images

«Ανοίξτε ανθρωπιστικό διάδρομο» ζητάει ο ΠΟΥ – Τέταρτη μέρα αιματηρών συγκρούσεων Ισραήλ και Χαμάς

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν να υπάρξει ανθρωπιστικός διάδρομος για ιατρική βοήθεια, ενώ το ίδιο ζήτησε και ο ΠΟΥ.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε δηλώσεις του είπε ότι οι βομβαρδισμοί στη Γάζα είναι μόνο η αρχή, και προειδοποίησε για μια δύσκολη μάχη. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ διέταξε πλήρη αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα, διακόπτοντας την παροχή τροφίμων, καυσίμων, ηλεκτρισμού και νερού.

propoli

Η υπηρεσία ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ ανέφερε ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν καταστρέψει τις υποδομές παροχής νερού, αποχέτευσης και υγιεινής, επηρεάζοντας περισσότερους από 400.000 ανθρώπους στη Γάζα.

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ ανέφερε ότι «κάθε περιορισμός της κυκλοφορίας προσώπων και αγαθών με στόχο να επιβληθεί πολιορκία πρέπει να αιτιολογείται από στρατιωτική αναγκαιότητα, διαφορετικά συνιστά συλλογική τιμωρία».

Ο Τουρκ δήλωσε «βαθιά σοκαρισμένος και συγκλονισμένος από τις καταγγελίες για εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες αμάχων και σε ορισμένες περιπτώσεις τρομερών σφαγών που διαπράχθηκαν από μέλη παλαιστινιακών ενόπλων οργανώσεων». Κάλεσε τις οργανώσεις αυτές να «απελευθερώσουν άμεσα και χωρίς όρους τους αμάχους που έχουν αιχμαλωτίσει και συνεχίζουν να κρατούν».

«Η σύλληψη ομήρων απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο», τόνισε.

Είπε επίσης ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξε το γραφείο του, οι βομβαρδισμοί στη Γάζα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν προκαλέσει «θύματα μεταξύ των αμάχων».

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να εκτελεί έναν Ισραηλινό όμηρο ως αντίποινα για κάθε νέο ισραηλινό βομβαρδισμό αμάχων. Η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση που κρατά πάνω από 100 ομήρους ξεκαθάρισε ότι δεν θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους εάν δεν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί.

Την ίδια στιγμή ωστόσο εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε ότι η οργάνωση είναι ανοιχτή σε συζητήσεις για εκεχειρία καθώς έχει επιτύχει τους στόχους της.

Ένταση υπήρξε και στα σύνορα με τον Λίβανο καθώς το Ισραήλ προκάλεσε πλήγματα, ενώ αργότερα η Χεσμπολάχ δήλωσε ότι έπληξε δύο στρατιωτικούς στόχους ως αντίποινα για τον θάνατο τεσσάρων στελεχών της.

Η Δύση στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ με τις ΗΠΑ να στέλνουν το αεροπλανοφόρο USS Gerald Ford και έκτακτη στρατιωτική βοήθεια, το Ιράν κατηγορείται ότι στηρίζει τη Χαμάς, ενώ οι ΥΠΕΞ του Αραβικού Συνδέσμου συνεδριάζουν την Τετάρτη.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε εκτάκτως για να συζητήσει την κατάσταση, καταδικάστηκε η ισλαμιστική οργάνωση, αλλά δεν υπήρξε ομοφωνία, γεγονός το οποίο στηλίτευσε η Ουάσιγκτον. Σήμερα εκπρόσωπος του οργανισμού εξέφρασε την απογοήτευσή του και την ανησυχία του για το πώς το Ισραήλ ξεδιπλώνει τον επιχειρησιακό του σχεδιασμό στη Γάζα.

Δείτε επίσης: Ισραήλ – Γάζα: Πόσο θα κρατήσει αυτός ο πόλεμος; Θα εμπλακούν στη σύγκρουση άλλες γειτονικές χώρες;

Loading