A Russian state flag flies over the Central Bank headquarters in Moscow, Russia, August 15, 2023. A sign reads: "Bank of Russia". REUTERS/Shamil Zhumatov/File Photo

Ανταλλαγή παγωμένων assets προτείνει στη Δύση η Ρωσία

Ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων δυτικών επενδυτών στη χώρα με ρωσικά assets που δέσμευσε η Δύση μετά την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία προτείνει η Μόσχα

Σύμφωνα με την πρόταση, η Ρωσία θα δώσει στους ενδιαφερόμενους δυτικούς επενδυτές την ευκαιρία να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία ρωσικών εταιρειών που έχουν δεσμευτεί στην Ευρώπη, χρησιμοποιώντας δικά τους κεφάλαια που τηρούνται σε λογαριασμούς υπό περιορισμό στη Ρωσία και που δεν μπορούν να δαπανηθούν εκτός της χώρας, δήλωσε η κεντρική τράπεζα.

propoli

Δυτικοί αξιωματούχοι είπαν στους Financial Times ότι δεν γνωρίζουν την πρόταση και ότι δεν πραγματοποιούνται συνομιλίες για πιθανή ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων.

Η προτεινόμενη συμφωνία έχει στόχο να ξεμπλοκάρει 100 δισ. ρούβλια (1 δισ. ευρώ) που ανήκουν κυρίως σε ιδιώτες επενδυτές, από συνολικά 1,5 τρισ. ρούβλια ρωσικών συμμετοχών στη Δύση, είπε ο υπουργός Οικονομικών Αντον Σιλουάνοφ την Τρίτη στον πρόεδρο Πούτιν.

Η προσφορά της Μόσχας θα αποζημιώσει τις επενδύσεις σε δυτικούς τίτλους που έχουν παγώσει υπό τις δυτικές κυρώσεις ενώ θα επιτρέψει σε ορισμένες δυτικές εταιρείες να ανακτήσουν λανθάνοντα κεφάλαια από τη Ρωσία, σύμφωνα με πληροφορίες των FT.

Η Ρωσία δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για την προτεινόμενη ανταλλαγή, για την οποία θα υπογραφεί διάταγμα από τον πρόεδρο Πούτιν, είπαν ο Σιλουάνοφ και η κεντρική τράπεζα.

Η ανταλλαγή θα είναι εθελοντική, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, που φαίνεται πως αποκλείει πιθανή απαλλοτρίωση περιουσιακών στοιχείων που κατέχονται από τη Δύση ούτως ώστε να αποζημιωθούν οι Ρώσοι επενδυτές, ενώ ο όγκος των περιουσιακών στοιχείων θα είναι «περιορισμένος».

Ωστόσο, οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία θα περιπλακεί από νομικές δυσκολίες που προκύπτουν για τους Δυτικούς επενδυτές όσον αφορά τη διάθεση των περιουσιακών στοιχείων τους στη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας για ενδεχόμενη ανταλλαγή χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, δήλωσαν τέσσερις ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στους FT. Ένας αξιωματούχος εκτίμησε ότι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να διεξαχθούν αναλυτικές συνομιλίες για μια τέτοια συμφωνία στο εγγύς μέλλον.

Οι δυτικές κυβερνήσεις είναι απίθανο να συμφωνήσουν σε οποιαδήποτε συμφωνία εξισώνει τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που δεσμεύτηκαν ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία με δυτικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν αποκλειστεί στη Ρωσία, των οποίων τη δήμευση θεωρούν παράνομη.

Η πρόταση έρχεται καθώς οι δυτικές κυβερνήσεις, υπό την ηγεσία της G7, διαφωνούν για το αν και πώς θα πρέπει να επιδιώξουν να κερδίσουν χρήματα από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας ώστε να στηρίξουν την Ουκρανία.

Σχεδόν 200 δισ. ευρώ ρωσικών assets έχουν παγώσει λόγω κυρώσεων στη Euroclear, τον μεγαλύτερο οίκο διακανονισμού στον κόσμο, εκ των οποίων τα 180 δισ. ευρώ είναι αποθεματικά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με τη βελγική κυβέρνηση.

Δυτικοί αξιωματούχοι διερευνούν νομικούς τρόπους ώστε να αφαιρεθούν τα κέρδη των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων και να προσφερθούν ως οικονομική βοήθεια στο Κίεβο.

Οποιαδήποτε κατάσχεση θα διατρέχει τον κίνδυνο η Ρωσία να απαλλοτριώσει περισσότερα λανθάνοντα δυτικά περιουσιακά στοιχεία ως απάντηση, μετά τις κρατικοποιήσεις θυγατρικών τεσσάρων ευρωπαϊκών εταιρειών νωρίτερα φέτος: των εταιρειών ενέργειας της Γερμανίας και της Φινλανδίας Uniper και Fortum, του γαλλικού γίγαντα γαλακτοκομικών προϊόντων Danone και της δανέζικης μπίρας Carlsberg.

Αν και εκατοντάδες δυτικές εταιρείες δυσκολεύονται να καταλήξουν σε συμφωνίες εξόδου από τη Ρωσία ή έχουν διαγράψει τα περιουσιακά τους στοιχεία εκεί, εντούτοις πολλές από τις ρωσικές επιχειρήσεις τους συνεχίζουν να παράγουν κέρδη που μπορούν να διατηρηθούν μόνο στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία.

Ο ενεργειακός κολοσσός BP, που κατείχε σχεδόν το 20% της ρωσικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου Rosneft, μετά την εισβολή είχε περίπου 1,4 δισ. δολάρια σε πληρωμές μερισμάτων από τη Μόσχα σε λογαριασμούς μεσεγγύησης, καλύπτοντας τα τέλη του 2021 και του 2022.

Ωστόσο, πήρε την απόφαση να αποχωρήσει από το μερίδιό της με απομείωση 24,4 δισ. δολαρίων τον Φεβρουάριο του 2022 και τον περασμένο Δεκέμβριο δήλωσε ότι δεν είχε λάβει καμία πληρωμή μερίσματος και «δεν περιμένει μερίσματα στο μέλλον». Η πώληση του μεριδίου της Rosneft περιπλέκεται από τις κυρώσεις και το δικαίωμα του Κρεμλίνου να εγκρίνει οποιονδήποτε αγοραστή.

Δείτε επίσης: Ρωσικά πολεμικά πλοία απέκρουσαν επίθεση της Ουκρανίας κοντά στην Κριμαία

Loading