Ελ. Βόζεμπεργκ: Άμεση αποκατάσταση του κράτους δικαίου στη Μάλτα

Την έμπρακτη αλληλεγγύη στους πολίτες της Μάλτας, προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα που έχουν δεχθεί καίριο πλήγμα, ζήτησε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
 
Η σχετική συζήτηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τις νέες αποκαλύψεις για την ανάμιξη κυβερνητικών αξιωματούχων της Μάλτας στη συγκάλυψη της δολοφονίας της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία -παρουσία της αντιπροέδρου της Κομισιόν για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βέρα Ζούροβα- και πολλοί ευρωβουλευτές εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για την ακεραιότητα και την αξιοπιστία των ερευνών σχετικά με τη δολοφονία της δημοσιογράφου. Να σημειωθεί ότι η ερευνήτρια δημοσιογράφος δολοφονήθηκε με βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της το 2017.
 
«Μετά τη σύλληψη στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Μουσκάτ και τις αποκαλύψεις περί ανάμιξης αξιωματούχων στη δολοφονία της δημοσιογράφου, οι πολίτες ζητούν επίμονα την παραίτηση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού», είπε η κ. Βόζεμπεργκ και, αναφερόμενη στην πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας της Ευρωβουλής στη Μάλτα για την εξέταση της υπόθεσης (3/12-4/12), υπογράμμισε ότι οι συνάδελφοί της «εξέφρασαν έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις» και ότι «οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται εδώ και τώρα να πάρουν θέση».
 
Επίσης, η ευρωβουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε ότι «όταν κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατηγορούνται για συγκάλυψη αποτρόπαιων εγκλημάτων, μαφιόζικη εκτέλεση αγωνίστριας δημοσιογράφου και εκτεταμένη διαφθορά». Υποστήριξε ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα έχουν δεχθεί καίριο πλήγμα και αναρωτήθηκε: «Παρά τις κλιμακούμενες αντιδράσεις και την εμφανή δυσαρμονία κυβέρνησης και κοινωνίας, ο πρωθυπουργός Μουσκάτ αρνείται να παραιτηθεί τώρα.
Γιατί δεν το κάνει; Έχουν άδικο όσοι θεωρούν ότι κατευθύνει πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης;».
 
Η άρνηση παραίτησης του πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ, που, όπως είπε, ερμηνεύεται ως προσπάθεια παρεμπόδισης της ομαλής λειτουργίας των θεσμών, είναι μείζον θέμα και μας αφορά όλους».
 
«Η αλληλεγγύη που οφείλουμε σε κάθε κράτος-μέλος, τώρα προβάλλει πιο αναγκαία από ποτέ, γιατί το κράτος δικαίου, που στη Μάλτα σήμερα κλονίζεται καθημερινά, αποτελεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση τον ακρογωνιαίο λίθο των αξιών μας», είπε και προσέθεσε: «Γι’ αυτό είναι χρέος μας να σταθούμε δυναμικά, έμπρακτα, στο πλευρό του μαλτέζικου λαού και στον αγώνα τους για την αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας».
©Πηγή: amna.gr

Loading

propoli