Μια νέα μελέτη, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσής της, δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει σημαντική μείωση στην παραγωγικότητα των εργαζομένων στη χώρα μας. Η μελέτη εκπονήθηκε από τον Δρ Ανδρέα Δ. Φλουρή και τον Δρ Λεωνίδα Γ. Ιωάννου του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Lab (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το προσεχές διάστημα. Η δουλειά τους εστιάζει τόσο στη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων όσο και στις οικονομικές επιπτώσεις που επιφέρει η υπερθέρμανση του πλανήτη σε διάφορους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία αξιοποιεί δεδομένα φυσιολογίας και πολυάριθμες μετρήσεις πεδίου, η αυξανόμενη θερμοκρασία λόγω της κλιματικής αλλαγής επιβαρύνει σημαντικά την υγεία των εργαζομένων και επιδρά αρνητικά στις δυνατότητές τους να εκτελούν αποτελεσματικά την εργασία τους. «Το φαινόμενο της θερμικής καταπόνησης δεν αφορά μόνο τους καύσωνες. Οι εργαζόμενοι σε πολλούς κλάδους δέχονται καθημερινά επιβάρυνση ακόμη και σε ημέρες που δεν καταγράφονται ακραία καιρικά φαινόμενα», υπογραμμίζει ο Δρ Ανδρέας Φλουρής.
Η μελέτη επισημαίνει ότι η θερμοκρασία του σώματος ενός εργαζομένου δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 38 °C για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δηλώνει ότι αν ξεπεραστεί αυτό το όριο, αυξάνεται ο κίνδυνος θερμικής εξάντλησης και θερμοπληξίας, με πιθανές αρνητικές συνέπειες στην ασφάλεια αλλά και στην αποδοτικότητα του ατόμου.
Η μελέτη αναλύει 88 κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας της Ελλάδας, όπως η γεωργία και οι κατασκευές, εμφανίζουν έντονη μείωση της παραγωγικότητας λόγω θερμικής καταπόνησης. Ωστόσο, και ο τριτογενής τομέας, με δραστηριότητες όπως η εστίαση και οι ταχυμεταφορές, εκθέτει τους εργαζόμενους σε επικίνδυνα επίπεδα ζέστης.
Ο Δρ Φλουρής σχολιάζει ότι καθώς το κλίμα γίνεται θερμότερο, η μειωμένη παραγωγικότητα μπορεί να ενταθεί, επισημαίνοντας ότι «οι προσομοιώσεις δείχνουν ότι η θερμική επιβάρυνση αυξάνεται διαχρονικά, με το φαινόμενο να είναι εντονότερο στη Θεσσαλία».
Ένα από τα σημαντικά σημεία της μελέτης είναι ότι χρησιμοποιεί διαφορετικά σενάρια για την εξέλιξη των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι ερευνητές προτείνουν συγκεκριμένες στρατηγικές για τον περιορισμό των επιπτώσεων της θερμικής καταπόνησης στην εργασία, όπως η αξιολόγηση της θερμικής καταπόνησης με την κατανόηση περισσότερων παραμέτρων, η υιοθέτηση του δείκτη ΘΥΒΜΑΣ και μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.
Συμπερασματικά, η μελέτη τονίζει ότι η προσαρμογή της εργασίας στη θερμότερη πραγματικότητα είναι σημαντική και ότι η έγκαιρη και καλά σχεδιασμένη δράση μπορεί να θωρακίσει την ελληνική οικονομία από μεγάλες απώλειες παραγωγικότητας. «Το ζήτημα δεν είναι να σταματήσουμε να δουλεύουμε λόγω ζέστης, αλλά να μάθουμε να δουλεύουμε με τρόπο βιώσιμο και ασφαλή».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ