“Eυλογία” για το ουκρανικό ηθικό η βύθιση της ρωσικής ναυαρχίδας «Moskva»

Οταν οι Ουκρανοί στο Φιδονήσι έλεγαν «Αντε γ@@σου» στο Moskva

Το μεγαλύτερό της πλήγμα από την έναρξη του πολέμου με την Ουκρανία παραδέχθηκε, αργά το βράδυ της Πέμπτης, η Μόσχα καθώς το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου «Moskva» τελικά βυθίστηκε κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησής της.

propoli

Είχε προηγηθεί ένα θρίλερ με την κατάσταση του καταδρομικού, το οποίο -όπως υποστηρίζουν οι Ουκρανοί- δέχθηκε επίθεση με πυραύλους Neptune.

Το μέγεθος της απώλειας για τους Ρώσους (ασχέτως αν αυτό προκλήθηκε από ουκρανική επίθεση ή όχι, μιας και δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο) γίνεται εξάλλου αντιληπτό από το γεγονός ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, το Moskva -με πλήρωμα 510 μέλη- αποτελούσε το μεγαλύτερο σε εκτόπισμα πολεμικό πλοίο της Ρωσίας, ενώ είναι και το πρώτο που χάνεται στο πεδίο των μαχών από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου!

Οι Ρώσοι απέδωσαν το πλήγμα σε έκρηξη πυρομαχικών μετά από φωτιά που ξέσπασε στο πλοίο για άγνωστους λόγους, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας ανέφεραν ότι ρυμουλκούσαν το σκάφος σε ασφαλές σημείο. Ωστόσο, αργά το βράδυ της Πέμπτης αναγκάστηκαν να παραδεχθούν τη μεγάλη απώλεια.

Οι στρατιωτικές αποτυχίες της Μόσχας στην Ουκρανία, ειδικά μετά και τη βύθιση της ναυαρχίδας του ρωσικού ναυτικού «Moskva» στη Μαύρη Θάλασσα, επαναφέρουν την απειλή του Βλαντιμίρ Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων, ως έσχατη λύση στα αδιέξοδά του, εκτιμούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, βάζοντας πλέον ακόμα μία επικίνδυνη παράμετρο στο «Ουκρανικό», μετά από ακριβώς πενήντα μέρες πολέμου.

«Αντε γ@@σου» Moskva

Το συγκεκριμένο ρωσικό πλοίο είχε… πρωταγωνιστήσει σε μία από τις πλέον γνωστές ιστορίες του πολέμου στην Ουκρανία.

Και αυτό, διότι ήταν εκείνο στο οποίο οι Ουκρανοί στρατιώτες στο Φιδονήσι είχαν αναφωνήσει το… περίφημο «άντε γ@@ήσου».

Ποιο ήταν το σοβιετικής καταγωγής Moskva

Το Moskva, οπλισμένο με πυραύλους καταδρομικό κλάσης Atlant, μήκους 186 μέτρων, ετέθη σε υπηρεσία το 1983, επί Σοβιετικής Ενωσης, με την ονομασία Slava (Δόξα). Αποστολή του, η καταστροφή αεροπλανοφόρων.

Μετονομάσθηκε σε Moskva τον Μάιο 1995. Ήταν οπλισμένο με 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους Bazalt/Voulkan, με πυραύλους Fort, τη ναυτική εκδοχή των πυραύλων S-300 μεγάλου βεληνεκούς, και με πυραύλους μικρού βεληνεκούς Ossa. Διέθετε επίσης εκτοξευτές ρουκετών, κανόνια και τορπίλες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, το Moskva εκσυγχρονίσθηκε δύο φορές στην ιστορία του, την δεύτερη κατά την περίοδο 2018-2020.

Το πλήρωμά του αποτελούνταν από 680 άνδρες, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο πρώτος του πόλεμος ήταν η ρωσική εισβολή στη Γεωργία το 2008. Η Ρωσία δεν έχει δώσει πληροφορίες για τις αποστολές του, αλλά σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό της Γεωργίας, το ρωσικό καταδρομικό εισήλθε στο λιμάνι του Οτσαμτσιρέ για να βομβαρδίσει στην κοιλάδα του Κοντορί τις γεωργιανές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες απώλεσαν τότε τον έλεγχο και της τελευταίας ζώνης που κατείχαν ακόμη στην αυτονομιστική περιοχή της Αμπχαζίας.

Ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε εκφράσει την «ευγνωμοσύνη» του προς το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου για το «θάρρος και την αποφασιστικότητά» του κατά την διάρκεια της σύρραξης.

Μετά την επέμβαση της Ρωσίας στο πλευρό του Μπασάρ αλ Άσαντ στον πόλεμο στη Συρία, το Moskva αναπτύχθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 στην ανατολική Μεσόγειο για να διασφαλίσει, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, την «αντιαεροπορική άμυνα» της ρωσικής βάσης του Χμεϊμίμ.

Λίγο μετά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρασημοφόρησε όλο το πλήρωμα με το μετάλλιο του Ναχίμοφ, για το «θάρρος και την αποφασιστικότητά» του.

Από την Σεβαστούπολη της Κριμαίας, που αποτελεί την βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το Moskva συμμετείχε στην επίθεση που εξαπέλυσε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας.

Δείτε επίσηςCIA: Είχαμε πληροφορίες για τη ρωσική εισβολή από το περασμένο φθινόπωρο


Loading