Γαλλία: Για τον Μακρόν, τα δύσκολα μόλις αρχίζουν – Καλείται να ενώσει “δύο Γαλλίες”

Ο Εμανουέλ Μακρόν επανεξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας την Κυριακή, αφού νίκησε την ακροδεξιά αντίπαλό του Μαρίν Λε Πεν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο Μακρόν επανεξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας συγκεντρώνοντας το 58,5% των ψήφων, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, δημοσιοποιώντας το ακόμη προκαταρκτικό τελικό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, μετά την καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων. Η Λε Πεν έλαβε το 41,45% των ψήφων, ιστορική επίδοση για τη γαλλική ακροδεξιά.

propoli

Από χθες το βράδυ ο Εμάνουελ Μακρόν είναι ο τρίτος πρόεδρος που επανεκλέγεται επί πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, δηλαδή εδώ και εξήντα χρόνια, (οι άλλοι δύο ήταν ο Μιτεράν και ο Σιράκ), αλλά και ο μόνος που επανεκλέγεται χωρίς κατά την πρώτη του θητεία να έχει χάσει βουλευτικές εκλογές και να έχει υποχρεωθεί σε αυτό που στη Γαλλία ονομάζουν «συγκατοίκηση». Το ερώτημα που κυριαρχεί από σήμερα στη Γαλλία, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, είναι αν θα καταφέρει και στη δεύτερη θητεία του να αποφύγει τη συγκατοίκηση.

Προς το παρόν πάντως, και ενώ οι διαβουλεύσεις στα πλαίσια των κομμάτων που ηττήθηκαν στις προεδρικές εκλογές φουντώνουν, ο Γάλλος πρόεδρος έχει αποσυρθεί στην κρατική βίλα των προέδρων της Γαλλικής Δημοκρατίας, μπροστά σε μία λίμνη στις Βερσαλλίες, όπου όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του ξεκουράζεται και σκέφτεται. Γι’ αυτή την εβδομάδα δεν φαίνεται να τίθεται θέμα ανασχηματισμού της υπάρχουσας κυβέρνησης την οποία άλλωστε ο ίδιος έχει διορίσει. Αυτό ίσως συμβεί στις αρχές Μαΐου, λίγο πριν την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του για πέντε ακόμη χρόνια. Στο εγγύς μέλλον θεωρείται πάντως βέβαιο ότι θα ταξιδέψει στο Βερολίνο και ότι όπως και πριν από πέντε χρόνια θα επισκεφθεί ένα στρατιωτικό νοσοκομείο και τον τάφο της μητέρας του.

Στο μεταξύ οι ενδοκομματικές διαβουλεύσεις στο Παρίσι δίνουν και παίρνουν με βασικό αντικείμενο της πολιτικές συμφωνίες που θα μπορούσαν να επιτευχθούν ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου. Στο πλαίσιο της ακροδεξιάς εξετάζουν το αν και κατά πόσο είναι εφικτό τα κόμματα της Μαρίν Λεπέν και του Eρικ Ζεμούρ να εμφανιστούν με κοινό ψηφοδέλτιο. Προς το παρόν αυτό δείχνει ανέφικτο, κυρίως δε μετά το χθεσινό «καρφί» του Ζεμούρ ότι εδώ και 50 χρόνια οι Λεπέν χάνουν στις εκλογές. Από την άλλη στο χώρο της αριστεράς εντείνονται οι διαβουλεύσεις για κοινή κάθοδο των Οικολόγων και του Κομμουνιστικού Κόμματος με την «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λυκ Μελανσόν. Εδώ οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας εμφανίζονται περισσότερες, αλλά όπως συχνά λένε οι Γάλλοι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατά πάσα πιθανότητα θα αναμείνει την έκβαση αυτών των διαβουλεύσεων και στη συνέχεια θα καταλήξει σε αποφάσεις ως προς τη μορφή και το περιεχόμενο που θα λάβει η δίκη του προεκλογική εκστρατεία ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Έκρηξη ενθουσιασμού για τους οπαδούς του Μακρόν στο Πεδίο του Άρεως στο Παρίσι

Χιλιάδες οπαδοί του Μακρόν ξέσπασαν σε ζητωκραυγές και χειροκροτήματα δηλώνοντας χαρούμενοι «με τη νίκη και το σκορ» του – μια διαφορά 16 ποσοστιαίων μονάδων έναντι της Λεπέν, αλλά σε γαλλικές εφημερίδες δεν έκρυψαν την ανησυχία τους επειδή «το μέτωπο των δημοκρατικών δυνάμεων συρρικνώνεται. Είμαστε ακόμα κάτω από το 60%».

«Είναι η όγδοη φορά που το όνομα Λεπέν ηττάται».

Περισσότεροι από ένας στους τρεις ψηφοφόρους δεν ψήφισαν κανέναν από τους υποψηφίους.

Η συμμετοχή ήταν κάτω του 72%, η χαμηλότερη από το 1969 και περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι έριξαν λευκό ή άκυρο.

Τα πρωτόγνωρα για την Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία ποσοστά της Λεπέν, που ξεπέρασαν το 40%, αποτελούν επίσης μια προειδοποίηση στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, με πλάνα από βομβαρδισμένες πόλεις να εμφανίζονται καθημερινά στις ειδήσεις, ένα τεράστιο τμήμα του γαλλικού εκλογικού σώματος υποστήριξε έναν υποψήφιο που ζήτησε τη δημιουργία συμμαχίας με τη Μόσχα και είπε ότι θα αποσύρει τη Γαλλία από το ΝΑΤΟ εάν εκλεγεί.

Σε μια από τις ιδρυτικές χώρες της ΕΕ, εκατομμύρια ψήφισαν μια υποψήφιο της οποίας η προεκλογική πλατφόρμα υποστηρίζει τη διάλυση της ΕΕ εκ των έσω αναστέλλοντας τους κανόνες της για ελεύθερα ταξίδια και υποβαθμίζοντας την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ.

«Αυτό το αποτέλεσμα είναι [το σημάδι] μιας μεγάλης δυσπιστίας εναντίον των ηγετών μας και εναντίον των Ευρωπαίων ηγετών, ένα μήνυμα που δεν μπορούν να αγνοήσουν», είπε η Λεπέν στους υποστηρικτές της στην ομιλία της μετά τα αποτελέσματα.

Δείτε επίσης: Ο Μπάιντεν συνεχάρη τον Μακρόν για την επανεκλογή του – Συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους για “τα μεγάλα, παγκόσμια θέματα”

Loading