Η Αούνγκ Σαν Σου Κι καλείται ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου να «θέσει τέρμα στη γενοκτονία των Ροχίνγκια»

Πρώην σύμβολο της ειρήνης, η Αούνγκ Σαν Σου Κι παρευρέθηκε σήμερα, στην πρώτη ημέρα ακροάσεων ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου (CIJ), όπου η Γκάμπια, εκ μέρους του μουσουλμανικού κόσμου, έχει προσφύγει προκειμένου η Μιανμάρ να «σταματήσει τη γενοκτονία» εναντίον της μειονότητας των Ροχίνγκια.

propoli

Η Σου Κι, που έλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1991 και είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Μιανμάρ ενώπιον του Δικαστηρίου που εδρεύει στη Χάγη προκειμένου να υπερασπιστεί η ίδια τη χώρα της, η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι βουδιστές, έχει τεθεί εν αμφιβόλω εξαιτίας των σφαγών και των διώξεων εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια.

Από τον Αύγουστο του 2017, περίπου 740.000 Ροχίνγκια κατέφυγαν στο Μπανγκλαντές προκειμένου να γλιτώσουν από τους εκβιασμούς του στρατού και βουδιστικών πολιτοφυλακών, που έχουν χαρακτηριστεί «γενοκτονία» από τους ερευνητές του ΟΗΕ.

Χιλιάδες άνθρωποι πορεύθηκαν σήμερα σε πολλές πόλεις της Μιανμάρ για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην Αούνγκ Σαν Σου Κι, η οποία είδε τη διεθνή εικόνα της να κηλιδώνεται αφότου προσέφερε την υποστήριξή της στους στρατηγούς του στρατού.

«Η Γκάμπια ζητεί μόνο να πείτε (στη Μιανμάρ) να θέσει τέρμα σε αυτές τις παράλογες δολοφονίες, να σταματήσει αυτές τις πράξεις βαρβαρότητας και να σταματήσει τη γενοκτονία εναντίον του ίδιου του λαού της», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γκάμπιας Αμπουμπακάρ Ταμπαντού, ενώπιον του Δικαστηρίου.

Η Γκάμπια, η οποία έχει την εντολή των 57 χωρών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, υποστηρίζει πως η Μιανμάρ παραβίασε τη Σύμβαση για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος της γενοκτονίας, μια συνθήκη του διεθνούς δικαίου που εγκρίθηκε το 1948.

Το CIJ, το κυριότερο δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών που δημιουργήθηκε το 1946 για τη διευθέτηση των διαφορών ανάμεσα στα κράτη μέλη, θα έχει πολλές ακροάσεις από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη σχετικά με αυτό το εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα.

«Κάθε μέρα που περνά χωρίς να κάνουμε τίποτε, περισσότεροι άνθρωποι σκοτώνονται, περισσότερες γυναίκες βιάζονται και περισσότερα παιδιά καίγονται ζωντανά. Τι έγκλημα διέπραξαν; Μόνο ότι γεννήθηκαν σε μια διαφορετική θρησκεία», κατήγγειλε ο Ταμπαντού, πρώην εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τη Ρουάντα.

«Μια άλλη γενοκτονία εκτυλίσσεται κάτω από τα μάτια μας, αλλά δεν κάνουμε τίποτα για να τη σταματήσουμε», είπε.

Η Γκάμπια απαιτεί από το CIJ επείγοντα μέτρα προκειμένου να τεθεί τέρμα «στις τρέχουσες πράξεις γενοκτονίας» στη Μιανμάρ εν αναμονή της οριστικής απόφασης για την ουσία της υπόθεσης, η οποία μπορεί να πάρει πολλά χρόνια για να ανακοινωθεί.

Ντυμένη με ένα παραδοσιακό φόρεμα της Μιανμάρ, η Αούνγκ Σαν Σου Κι, 74 ετών, άκουσε τις αγορεύσεις των δικηγόρων της Γκάμπιας για τα θύματα Ροχίνγκια, κυρίως μιας μητέρας ο γιος της οποίας, ηλικίας ενός έτους, ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου, και εκείνην μιας εγκύου οκτώ μηνών η οποία χτυπήθηκε και βιάστηκε πολλές φορές.

Στη Μιανμάρ, οι υποστηρικτές της ντε φάκτο επικεφαλής της κυβέρνησης συγκεντρώθηκαν σε πολλές πόλεις κρατώντας σημαίες της χώρας. Περίπου 2.000 άνθρωποι πορεύθηκαν στους δρόμους της Ρανγκούν, της οικονομικής πρωτεύουσας, — δεκάδες χιλιάδες άλλοι πορεύθηκαν στη Μανταλάι (βόρεια).

«Οφείλουμε να την υποστηρίξουμε όσο ταξιδεύει για να υποστηρίξει την αξιοπρέπεια της χώρας μας», δήλωσε ο Θαντ Ζιν, ένας 57χρονος κάτοικος της Ρανγκούν, που έφερε αυτοκόλλητα της Σου Κι και στα δύο μάγουλα.

Οι δικηγόροι της Γκάμπιας αποδοκίμασαν ωστόσο την εμφάνιση τεράστιων πανό σε όλη τη Μιανμάρ τις τελευταίες εβδομάδες, που δείχνουν την Αούνγκ Σαν Σου Κι μαζί με τρεις στρατηγούς του στρατού να χαμογελούν. Για τον δικηγόρο Πολ Ράιχλερ, αυτό δείχνει πως οι τελευταίοι είναι «όλοι εμπλεκόμενοι» στους εκβιασμούς που διαπράχθηκαν εναντίον των Ροχίνγκια.

Αυτό αποδεικνύει «πως η Μιανμάρ δεν έχει απολύτως καμία πρόθεση να καταλογίσει ευθύνες τους στρατιωτικούς ηγέτες της», είπε.

Η Σου Κι αναμένεται να παρουσιάσει αύριο Τετάρτη την υπεράσπιση της Μιανμάρ, και να γίνει από τους πρώτους ηγέτες που έχουν απευθυνθεί προσωπικά στους δικαστές του Δικαστηρίου, Το τελευταίο έχει αποφανθεί μία και μοναδική φορά για τη διάπραξη γενοκτονίας, για τη σφαγή 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών το 1985 στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας.

Η Αούνγκ Σαν Σου Κι αναμένεται να υποστηρίξει πως το CIJ, δεν έχει δικαιοδοσία στο θέμα, πως ο στρατός είχε στόχο αντάρτες Ροχίνγκια και πως η χώρα είναι πλήρως ικανή να φέρει σε πέρας τις δικές της έρευνες.

«Ζητώ ο κόσμος να αποδώσει δικαιοσύνη» δήλωσε η Νου Καρίμα, πρόσφυγας Ροχίνγκια οι αδελφοί και οι παππούδες της οποίας σκοτώθηκαν στη διάρκεια μιας σφαγής στο χωριό Τούλα Τόλι τον Αύγουστο του 2017.

«Θέλω να δω όσους καταδικαστούν να οδηγούνται στην αγχόνη. Μας σκότωσαν χωρίς έλεος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σαΐντα Χατούν, μια άλλη πρόσφυγας από το Τούλα Τολι.

Οι αρχές της Μιανμάρ υποστηρίζουν από την πλευρά τους πως οι στρατιωτικοί το μόνο που έκαναν ήταν να αντιδράσουν στις επιθέσεις ανταρτών Ροχίνγκια και πως δεν υπήρξε ούτε εθνοκάθαρση ούτε γενοκτονία.

©Πηγή: amna.gr

Loading