REUTERS/Valentyn Ogirenko

ΝΑΤΟ: «Να γίνει αποδεκτή στη Συμμαχία η Ουκρανία»

Την άποψή του ότι θα πρέπει η Ουκρανία να γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ εξέφρασε ο πρώην γενικός γραμματέας της στρατιωτικής συμμαχίας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Η Ουκρανία πρέπει να γίνει αποδεκτή στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αλλά η προστασία δεν πρέπει να επεκταθεί σε εδάφη που τώρα κατέχονται από τη Ρωσία, προτείνει ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

propoli

O Ράσμουσεν πιστεύει ότι αυτό θα έστελνε ένα μήνυμα στη Ρωσία ότι δεν μπορεί να εμποδίσει την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας έχει συνεργαστεί εδώ και καιρό με τον Andrii Yermak, ανώτερο σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskiy και βοήθησε να προετοιμαστεί η θέση του Κιέβου, ειδικά ενόψει της πιο πρόσφατης συνόδου του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στο Βίλνιους της Λιθουανίας, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς η Ουκρανία να προσκληθεί να ενταχθεί, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Την ίδια στιγμή, η ουκρανική ηγεσία δεν έκρυψε την απογοήτευσή της όταν το ΝΑΤΟ, στη φετινή σύνοδο κορυφής του (μεταξύ άλλων, με επιμονή ΗΠΑ και Γερμανία) εξέδωσε δήλωση ότι η Ουκρανία θα λάβει πρόσκληση όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, χωρίς να αναφέρει σαφή χρονικό ορίζοντα. Το κύριο επιχείρημα εκείνη την εποχή ήταν ο φόβος ότι, σύμφωνα με το άρθρο 5 για τη συλλογική άμυνα της Βορειοατλαντικής Συνθήκης, όλα τα άλλα κράτη του ΝΑΤΟ θα βρεθούν επίσης σε άμεσο πόλεμο με τη Ρωσία αφού αποδεχτούν την επίθεση της Ουκρανίας.

Την ίδια στιγμή, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο Ράσμουσεν αρνείται ότι αυτό θα σήμαινε παραχώρηση των κατεχόμενων εδαφών στη Ρωσία και πάγωμα της σύγκρουσης.

Η κίνηση θα σήμαινε ότι το ΝΑΤΟ διασφαλίζει την προστασία του εδάφους υπό τον έλεγχο του Κιέβου και το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο θα είχε αυξήσει τα περιθώρια για να αναπτύξει περισσότερες από τις μονάδες του για να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή.

«Η απόλυτη αξιοπιστία των διασφαλίσεων του Άρθρου 5 θα αποτρέψει τη Ρωσία από την κλιμάκωση των επιθέσεων σε ουκρανικό έδαφος εντός του ΝΑΤΟ, κάτι που θα απελευθέρωσε τις δυνάμεις της Ουκρανίας να πάνε στην πρώτη γραμμή», εξήγησε.

«Η Ρωσία θα πρέπει να λάβει ένα σαφές μήνυμα ότι οποιαδήποτε παραβίαση του εδάφους του ΝΑΤΟ θα τιμωρηθεί με απάντηση. Κατά κάποιο τρόπο, η πρόταση μοιάζει με την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Ρωσία, ώστε να μην μπορεί να πετάξει πάνω από το ουκρανικό έδαφος ή να εκτοξεύσει πυραύλους σε ουκρανικές πόλεις», σημείωσε ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Φέτος, δημιουργήθηκε μια νέα πλατφόρμα με τη μορφή του Συμβουλίου Ουκρανίας-ΝΑΤΟ, μαζί με το γεγονός ότι μεμονωμένες χώρες μπορούν να παρέχουν εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία διμερώς. Η επόμενη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον, με αφορμή την 75η επέτειο της Συμμαχίας. Το θέμα της μελλοντικής προσχώρησης της Ουκρανίας θα είναι σίγουρα ένα σημαντικό θέμα.

Ο Ράσμουσεν ήταν επικεφαλής του ΝΑΤΟ από το 2009 έως το 2014 και ήταν πρωθυπουργός της Δανίας από το 2001 έως το 2009.

Δείτε επίσης: Βρέθηκε το βασιλικό νυφικό της Άννας Μαρίας μετά από 59 χρόνια

Loading