Photo by Abed Rahim Khatib/Anadolu Agency via Getty Images) Smoke rises after Israeli airstrikes in Gaza on Sunday, October 8. Abed Rahim Khatib/Anadolu Agency/Getty Images

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η τακτική… ύπνωσης από τη Χαμάς τα τελευταία χρόνια – Υπόνοιες για εμπλοκή του Ιράν

Πολλά και διαφορετικά σενάρια έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, με την ένταση στην περιοχή να οξύνεται και πάλι.

Το Reuters με ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ δίνει σημαντικές πληροφορίες, τονίζοντας πως πηγή που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις στη Χαμάς ανέφερε ότι η οργάνωση επιχειρούσε να… κοιμίσει το Ισραήλ την τελευταία διετία.

propoli

Χρησιμοποιώντας ως εργαλείο την ανάγκη των Παλαιστινίων να έχουν πρόσβαση σε δουλειές στη Λωρίδα της Γάζας η Χαμάς κατάφερε να πείσει το Ισραήλ ότι το μόνο που την ένοιαζε ήταν να υπάρχουν θέσεις εργασίας και παράλληλα να νομίζει το Ισραήλ ότι έχει τον έλεγχο.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η Χαμάς είχε φτιάξει έναν ψεύτικο ισραηλινό οικισμό στη Γάζα μόνο που εκεί ήταν μαχητές της οι οποίοι εκπαιδεύονταν στην κατάληψή του, τραβώντας μάλιστα και βίντεο από τις ασκήσεις που πραγματοποιούσαν εκεί. Το γεγονός παραδέχθηκε στο Reuters εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού. «Πιστεύαμε ότι το γεγονός ότι έρχονταν για δουλειά και έφερναν χρήματα στη Γάζα θα δημιουργούσε κάποια ηρεμία. Κάναμε λάθος. Μας έκαναν να πιστέψουμε ότι ήθελαν χρήματα, όμως όλο αυτό το διάστημα εκπαιδεύονταν με ασκήσεις».

Δεν δίσταζε επίσης η Χαμάς απέχοντας επί δυο χρόνια από εχθροπραξίες να ακούει από τους υποστηρικτές της σκληρές επικρίσεις για νωθρότητα.

Επίσης, εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ακόμα και ηγετικά στελέχη της Χαμάς αλλά και οι μαχητές που συμμετείχαν στην επιχείρηση δεν ήξεραν μέχρι την τελευταία στιγμή για ποιο πράγμα τους εκπαίδευαν έτσι ώστε να μην υπάρξει καμία διαρροή.

Η Wall Street Journal υποστηρίζει ότι Ιράν και Χαμάς συνεργάζονταν εδώ και εβδομάδες και στελέχη των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης σχεδίαζαν μαζί με μέλη της Χαμάς και της Χεσμπολάχ ήδη από τον Αύγουστο την επίθεση, σε μυστικές συναντήσεις στη Βηρυτό.

Το κοινό σχέδιο οριστικοποιήθηκε σε μια συνάντηση στην ίδια πόλη την προηγούμενη Δευτέρα, όταν δόθηκε και το «πράσινο φως» από το Ιράν για την επίθεση, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η βοήθεια που δόθηκε (;) από το Ιράν

Η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και ο τρόπος με τον οποίο εξαπολύθηκε υποδηλώνουν ότι είναι μια επιχείρηση που ενδέχεται να διαρκέσει, με τη Δύση να έχει υπόνοιες για εμπλοκή του Ιράν στον σχεδιασμό της.

Η επίθεση εξαπολύθηκε το Σάββατο τα ξημερώματα εν μέσω της αργίας του Σαββάτου για τους Εβραίους και 50 χρόνια συν μία ημέρα μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, ένας συμβολισμός που δεν επιλέχθηκε τυχαία. «Είναι μια τεράστια αποτυχία για το Ισραήλ και μια τεράστια επιτυχία για τη Χαμάς», εκτίμησε ο Κόμπι Μάικλ ερευνητής του think tank INSS στο Τελ Αβίβ.

Το εύρος της επίθεσης δεν αφήνει καμία αμφιβολία: «Για να εξαπολυθεί μια τέτοια επιχείρηση χρειάζεται πολλή προετοιμασία, σχεδιασμός, συντονισμός, χρειάζεται να έχει κανείς προοπτικές ή σημαντικούς στόχους», σημείωσε ο Μάικλ. «Διότι η Χαμάς γνωρίζει πολύ καλά ότι το τίμημα για μια τέτοια επιχείρηση θα είναι ιδιαίτερα υψηλό», πρόσθεσε.

Το προηγούμενο του 2021

Τον Μάιο του 2021 η Χαμάς αιφνιδίασε το Ισραήλ εξαπολύοντας χιλιάδες ρουκέτες, κατά διαστήματα μέχρι και εκατό μέσα σε λίγα λεπτά, με στόχο να μπλοκάρει το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος.

Τότε εκτοξεύθηκαν περίπου 4.360 ρουκέτες σε διάστημα 15 ημερών, ενώ τώρα έπεσαν στο ισραηλινό έδαφος περίπου 3.000 σε δύο ημέρες, σύμφωνα με τον Έλιοτ Τσάπμαν ειδικό σε θέματα Μέσης Ανατολής στη βρετανική εταιρεία πληροφοριών Janes.

Αν η Χαμάς διατηρήσει αυτόν τον ρυθμό, «θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίθεση με ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ μέχρι στιγμής», σημείωσε.

«Η Χαμάς εκτιμάται ότι διαθέτει σημαντικό απόθεμα ρουκετών και μοιάζει πιθανό να είναι σε θέση να συνεχίσει τα πλήγματα για καιρό», σχολίασε ο Φαμπιάν Χινζ του IISS.

Το οπλοστάσιο της Χαμάς

Η Χαμάς διαθέτει ένα οπλοστάσιο το μέγεθος του οποίου είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, αλλά σίγουρα είναι μεγάλο.

Προέρχεται από το Ιράν, τη Συρία πριν από την επανάσταση, τη Λιβύη μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι, αλλά και από άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, διαβεβαίωσε Δυτικός ειδικός σε θέματα εξοπλισμών, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του και ο οποίος γράφει στην πλατφόρμα X με το ψευδώνυμο Calibre Obscura.

Τα μικρά της όπλα προέρχονται από την Κίνα ή το πρώην σοβιετικό μπλοκ, με «μεγάλες ποσότητες να έχουν κλαπεί ή αφαιρεθεί στη διάρκεια των συγκρούσεων από τον ισραηλινό στρατό», διευκρίνισε, κάνοντας λόγο επίσης για drones και εκτοξευτές χειροβομβίδων.

Ωστόσο οι περισσότερες ρουκέτες της Χαμάς κατασκευάζονται τοπικά, πρόκειται για «μη κατευθυνόμενα συστήματα πυραύλων (…) που δεν απαιτούν προηγμένη τεχνολογία» και δεν είναι ακριβείας, εξήγησε ο Έλιοτ Τσάπμαν.

Το παλαιστινιακό κίνημα ενδέχεται εξάλλου να έχει μιμηθεί τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, η οποία κρύβει τις δυνάμεις της μέχρι να εξαπολύσει μια μεγάλη επιχείρηση, σημείωσε ο Χινζ. «Μπορεί να δούμε να αναπτύσσει εντελώς νέες ικανότητες σε περίπτωση χερσαίας εισβολής (του Ισραήλ) στη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε.

Πόσο εμπλέκεται το Ιράν

«Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί» αν το Ιράν «εμπλέκεται άμεσα» σε αυτή την επίθεση και οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν «ενδείξεις» προς αυτή την κατεύθυνση προς το παρόν, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, αν και πρόσθεσε ότι είναι αδιαμφισβήτητο ότι η Χαμάς «χρηματοδοτείται και εξοπλίζεται» μεταξύ άλλων και από την Τεχεράνη.

«Υπήρξαν μεταφορές οπλισμού, γνώσεων. Σίγουρα υπάρχει ιρανικός δάκτυλος που επέτρεψε την κατασκευή τοπικά πυραύλων», σχολίασε ο Νταβίντ Ριγκουλέ- Ροζ ειδικός του IRIS στη Μέση Ανατολή μιλώντας στο France Info.

Σύμφωνα με τον Κόμπι Μάικλ, «η Χαμάς δεν θα είχε τολμήσει να ξεκινήσει μια τέτοια επιχείρηση αν δεν διέθετε σοβαρή πολιτική ασφάλεια, την οποία λαμβάνει από τη Χεζμπολάχ και το Ιράν».

Απορρίπτει τις κατηγορίες η Τεχεράνη

«Οι κατηγορίες που συνδέονται με το ρόλο του Ιράν» στην επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ «βασίζονται σε πολιτικά κίνητρα», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας, υποστηρίζοντας πως η Τεχεράνη δεν επεμβαίνει «στις αποφάσεις που λαμβάνονται από άλλα έθνη, περιλαμβανομένης της Παλαιστίνης».

«Η αντίσταση του παλαιστινιακού έθνους έχει την ικανότητα, τη δύναμη και της βούληση που είναι απαραίτητες για να αμυνθεί, να υπερασπιστεί το έθνος του και να επιχειρήσει να ανακτήσει τα χαμένα δικαιώματά του», δήλωσε ο Νασέρ Κανανί στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τεχεράνη.

Ο ιρανός εκπρόσωπος πρόσθεσε πως η Τεχεράνη έχει ζητήσει να συνεδριάσει επειγόντως ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης με θέμα τις περιφερειακές εξελίξεις.

Δείτε επίσης: Στη Μυτιλήνη το απόγευμα ο πρωθυπουργός

Loading