Πόλεμος στο Ισραήλ: Σε θέση μάχης ο στρατός – Ο Μπάιντεν θα δώσει 14 δισ. δολάρια για την εξόντωση της Χαμάς

Ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, με τα δεδομένα να δείχνουν ότι αυτό είναι θέμα χρόνου να γίνει, την ώρα που ο Τζο Μπάιντεν εμφανίζεται έτοιμος να προσφέρει μεγάλη οικονομική βοήθεια στον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που επιχειρεί στη Μέση Ανατολή αναχαίτισε χθες τρεις πυραύλους Κρουζ και αρκετά drones κοντά στις ακτές της Υεμένης, οι οποίοι εκτοξεύθηκαν από τους μαχητές Χούτι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, χωρίς να έχει γίνει γνωστός τι στόχευαν.

propoli

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει να μετακινούν πολεμικά πλοία και αεροσκάφη στην Μέση Ανατολή για να παράσχουν βοήθεια στο Ισραήλ αν χρειαστεί.

Ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο και η ομάδα κρούσης του βρίσκονται ήδη στην Ανατολική Μεσόγειο και ένα δεύτερο έχει φύγει από τις ΗΠΑ και κατευθύνεται προς αυτήν την κατεύθυνση. Επιπλέον, τρία πολεμικά πλοία των πεζοναυτών κινούνται στην περιοχή. Δεκάδες αεροσκάφη απεστάλησαν στις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και οι αμερικανικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων συνεργάζονται με τον ισραηλινό στρατό στον σχεδιασμό και τις πληροφορίες.

«Αμερικανική βοήθεια 14 δισ. δολαρίων!»

Και ενώ όλος ο πλανήτης περιμένει με κομμένη την ανάσα την χερσαία επίθεση του Ισραήλ, σε διάγγελμα του τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής (20.10.2023), ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε πως “Χαμάς και Πούτιν θέλουν να αφανίσουν μια γειτονική δημοκρατία”, τονίζοντας ότι οι επιθέσεις στο Ισραήλ και την Ουκρανία έχουν κοινά κίνητρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έθεσε ως τη “μεγαλύτερη προτεραιότητα” να “φέρουμε τους ομήρους (που κρατάει η Χαμάς) πίσω στο σπίτι”, τονίζοντας ότι οι “ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στο δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αξιοπρέπεια και στην αυτοδιάθεση” και πως “οι πράξεις της Χαμάς δεν το αφαιρούν αυτό”.

Παρότι στο διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό ο Τζο Μπάιντεν δεν στάθηκε σε αριθμούς, πηγές του Reuters αποκάλυψαν πως η στρατιωτική βοήθεια που θέλει να δώσει στο Ισραήλ θα είναι ύψους 14 δισ. δολαρίων.

Άγνωστο αν θα ανοίξει σήμερα η διάβαση της Ράφα για 20 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια

Η μεθοριακή διάβαση της Ράφα, η μοναδική που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα μάλλον δεν ανοίγει σήμερα, Παρασκευή, για να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα που έχει αποκλειστεί από ρεύμα, νερό, τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα την ώρα που παράλληλα σφυροκοπείται αδιάλειπτα από τον ισραηλινό στρατό εδώ και 13 ημέρες.

Νωρίτερα αιγυπτιακά ΜΜΕ είχα μεταδώσει ότι θα ανοίξει ωστόσο άλλες πηγές που επικαλείται το CNN δεν αναμένουν σήμερα το άνοιγμα καθώς μεταξύ άλλων χρειάζονται κι άλλες επισκευές στο οδικό δίκτυο που έχει πληγεί. Πληροφορίες λένε ότι ίσως ανοίξει το πέρασμα το Σάββατο, καθώς η κατάσταση στην περιοχή της Γάζας είναι στο όριο της εξαθλίωσης. Επίσης δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες για το πόση και τι είδους βοήθεια θα επιτραπεί να περάσει στη Γάζα.

«Δεν θα στοιχημάτιζα ότι αυτά τα φορτηγά θα περάσουν», δήλωσε στο CNN μια πηγή που γνωρίζει τις συζητήσεις, εξηγώντας ότι η κατάσταση είναι «ασταθής». Η κατάσταση παραμένει ρευστή και ασταθής, δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Τη «πράσινο φως» δόθηκε χθες μετά από συμφωνία που επετεύχθη ΗΠΑ, Αιγύπτου και Ισραήλ ώστε να αφήσουν οι αιγυπτιακές αρχές να περάσουν προς την πολιορκημένη περιοχή «για αρχή 20 φορτηγά» με ανθρωπιστική βοήθεια, ποσότητα που κρίθηκε «εντελώς ανεπαρκής» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα 20 φορτηγά «είναι σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών αυτή τη στιγμή στη Γάζα. Δεν θα έπρεπε να είναι 20 φορτηγά. Θα έπρεπε να είναι 2.000 φορτηγά» δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, δρ Μάικλ Ράιαν.

Το Ισραήλ από την πλευρά του ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που το ανθρωπιστικό υλικό κατασχεθεί από τη Χαμάς η συμφωνία τινάζεται στον αέρα. Τα ελεγχόμενα από το Ισραήλ περάσματα Κερέμ Σαλόμ και Ερέζ είναι κλειστά.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στηλιτεύει «την υποκρισία» της Δύσης

Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε χθες, Πέμπτη, τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους πως δεν ασκούν καμιά κριτική για τις παραβιάσεις στις επιχειρήσεις του στρατού του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η αντίδραση της Ουάσιγκτον και –με λιγοστές εξαιρέσεις– των ευρωπαϊκών πρωτευουσών στις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα από την 7η Οκτωβρίου είναι η σιωπή», τονίζεται σε σχόλιο της ΜΚΟ.

«Πού είναι η ξεκάθαρη καταδίκη καθώς σφίγγει σκληρά ο δεκαεξαετής αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας, που ισοδυναμεί με συλλογική τιμωρία, έγκλημα πολέμου; Πού είναι «η αγανάκτηση» για τις δηλώσεις ισραηλινών ηγετών με σκοπό να «θολώσουν την κεφαλαιώδη διάκριση ανάμεσα σε αμάχους και μαχητές στη Γάζα» καθώς «διατάσσουν ακόμη πιο εντατικούς βομβαρδισμούς αυτής της πυκνοκατοικημένης περιοχής, μετατρέποντας ολόκληρα τετράγωνα συνοικιών σε συντρίμμια;» διερωτάται η ΜΚΟ.

«Πού είναι οι σαφείς και αναμφισβήτητες εκκλήσεις στο Ισραήλ να τηρήσει τους διεθνείς κανόνες στην επίθεση του στη Γάζα, πόσο μάλλον για λογοδοσία;».

Σύμφωνα με το σχόλιο του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που υπογράφεται από τον Τομ Πόρτεους, υποδιευθυντή προγράμματός, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο επιβάλλει οι άμαχοι να προστατεύονται και υποτίθεται πως ισχύει «για όλα» τα κράτη.

Ο κ. Πόρτεους αναφέρθηκε στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπου θυμίζει πως οι δυτικές χώρες επέμειναν στη σημασία που έχει η τήρηση των κανόνων πολέμου στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν διεθνή υποστήριξη στο Κίεβο και να απομονώσουν τη Μόσχα.

«Η υποκρισία και τα δυο μέτρα και τα δυο σταθμά των δυτικών κρατών είναι κατάφωρα και προφανή», σύμφωνα με το σχόλιό του.

Επέμεινε στο γεγονός ότι έτσι εγείρεται ο κίνδυνος να υπονομευτεί η κοπιώδης δουλειά οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας και υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και κάποιων χωρών, «για να ενισχυθούν και να τυποποιηθούν οι κανόνες για την προστασία των αμάχων» στους πολέμους σε όλο τον κόσμο.

Δείτε επίσης: Σήμερα ο πρωθυπουργός επισκέπτεται την Ήπειρο

Loading