Πούτιν: «Μια χώρα σαν τη Ρωσία δεν μπορεί να περιοριστεί»

Για τη ρωσική οικονομία στη σκιά των κυρώσεων της Δύσης μίλησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι δεν θα πέσει κανένα Σιδηρούν Παραπέτασμα στη ρωσική οικονομία, παρά τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση, επειδή η Μόσχα δεν θα περιχαρακωθεί στον εαυτό της, όπως έκανε η Σοβιετική Ένωση.

propoli

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχουν οδηγήσει τη Ρωσία, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικών πόρων παγκοσμίως, προς τη σημαντικότερη συρρίκνωση της οικονομίας της μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991.

Όταν ρωτήθηκε για τη σύναψη συμφωνιών με εταίρους όπως η Κίνα και η Ρωσία εν μέσω του «κλεισίματος» της ρωσικής οικονομίας, ο Πούτιν είπε ότι η οικονομία της χώρας θα παραμείνει ανοιχτή.

«Δεν θα έχουμε μια κλειστή οικονομία» διαβεβαίωσε, μιλώντας σε νέους επιχειρηματίες ενόψει του Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

«Δεν είχαμε κλειστή οικονομία – ή μάλλον, είχαμε, κατά τη σοβιετική περίοδο, όταν αποκοπήκαμε, δημιουργώντας το λεγόμενο Σιδηρούν Παραπέτασμα. Το δημιουργήσαμε με τα ίδια μας τα χέρια. Δεν θα κάνουμε ξανά το ίδιο λάθος, η οικονομία μας θα παραμείνει ανοιχτή», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν είχε δηλώσει το 2005 ότι η κατάρρευση της ΕΣΣΔ ήταν η μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του 20ού αιώνα επειδή εκατομμύρια Ρώσοι βυθίστηκαν στη φτώχεια και η ίδια η Ρωσία βρέθηκε αντιμέτωπη με διάλυση.

Μετά την αποχώρηση μεγάλων αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών και επενδυτών από τη Ρωσία, η Μόσχα λέει ότι θα στρέψει την πλάτη της στη Δύση και θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη της δικής της εγχώριας βιομηχανίας ενώ θα εντείνει τη συνεργασία της με την Κίνα, την Ινδία και άλλες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή.

«Μια χώρα σαν τη Ρωσία δεν μπορεί να περιοριστεί», είπε ο Πούτιν.

Δείτε επίσης: Έρχεται μήνυμα από το 112 για την κακοκαιρία «Γένεσις»

Loading