Σουδάν: «Καταστροφική η κατάσταση» – Η χώρα βυθίζεται ολοένα πιο βαθιά στην κρίση

Ο πόλεμος στο Σουδάν ανάμεσα στους αντιπάλους στρατηγούς εισέρχεται σήμερα στον τρίτο του μήνα, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ένδειξη πως οδεύει προς το τέλος του, καθώς αεροσκάφη βομβάρδισαν χθες Τετάρτη για πρώτη φορά πόλη στον νότο, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις κατηγόρησαν τους παραστρατιωτικούς πως «απήγαγαν και δολοφόνησαν» τον κυβερνήτη της πολιτείας Δυτικό Νταρφούρ

Η Πολεμική Αεροπορία διεξήγαγε «αεροπορικά πλήγματα στην Ελ Ουμπάιντ για πρώτη φορά»· πρόκειται για πόλη 350 χιλιόμετρα νότια από την πρωτεύουσα Χαρτούμ, «περικυκλωμένη από τις δυνάμεις των παραστρατιωτικών από το ξέσπασμα των μαχών», είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτες μάρτυρες.

propoli

Παράλληλα, ο στρατός του Σουδάν κατηγόρησε τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) πως «απήγαγαν και δολοφόνησαν» τον κυβερνήτη της πολιτείας του Δυτικού Νταρφούρ, τον Χαμίς Αμπντάλα Αμπακάρ, κάνοντας λόγο για «κτηνώδη ενέργεια».

Η δολοφονία αυτή προσθέτει ακόμη «μια γραμμή στον κατάλογο των βάρβαρων εγκλημάτων που έχουν διαπράξει σε βάρος όλου του σουδανικού λαού» οι παραστρατιωτικοί, ανέφερε ο σουδανικός στρατός μέσω Facebook.

Ο θάνατος του κυβερνήτη δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Οι εχθροπραξίες που ξέσπασαν τη 15η Απριλίου διεξάγονταν μέχρι τώρα κυρίως στο Χαρτούμ, την πρωτεύουσα των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, και στην αχανή περιοχή Νταρφούρ (δυτικά).

Ο πόλεμος ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, στην εξουσία στο Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021, και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι», υπαρχηγού της χούντας που μετατράπηκε σε ορκισμένο εχθρό του, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.800 ανθρώπους, κατά την πιο πρόσφατη εκτίμηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACLED, ενώ έχει ξεριζώσει 2,2 εκατομμύρια πολίτες, σύμφωνα με τους αριθμούς του ΟΗΕ.

Εξ αυτών, ένα εκατομμύριο και πλέον ζούσαν στο Χαρτούμ, κατά τους αριθμούς του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Πάνω από 528.000 Σουδανοί μετατράπηκαν σε πρόσφυγες, πάντα σύμφωνα με τον ΔΟΜ, που ανήκει στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών.

Για αυτούς που δεν έφυγαν, δεν υπάρχουν πλέον «ούτε τρόφιμα, ούτε νερό, ούτε φάρμακα», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άχμεντ Τάχα, κάτοικος του Χαρτούμ. «Δεν έχουμε τίποτα πια. Η χώρα έχει καταστραφεί. Όπου κι αν κοιτάξεις, βλέπεις κρατήρες βομβών και σημάδια από σφαίρες».

Δείτε επίσης: Νότια Αφρική: Η έκθεση για τη φερόμενη ρωσική συμφωνία όπλων αναμένεται σε δυο μήνες

Loading