Στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα – Μηνύματα υποστήριξης στον πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ

Στις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, δέκα αξιωματικοί από τις ένοπλες δυνάμεις και τα σωματεία ασφαλείας του Νίγηρα, μια χώρα στην Αφρική που αντιμετωπίζει προβλήματα με τζιχαντιστικές οργανώσεις, ανακοίνωσαν μέσω της κρατικής τηλεόρασης ότι έχουν καταλάβει την εξουσία μέσω πραξικοπήματος.

Ο πρόεδρος της χώρας, Μοαμέντ Μπαζούμ, που είχε εκλεγεί δημοκρατικά από το 2021, ανατράπηκε από το στρατό.

propoli

Ο σμήναρχος Αμαντού Αμπνταραμάν, μαζί με άλλους οκτώ ένστολους αξιωματικούς, διάβασε μια γραπτή ανακοίνωση εξ ονόματος του “Εθνικού Συμβουλίου για τη Σωτηρία της Πατρίδας” (ΕΣΣΠ), ανακοινώνοντας τη λήξη του καθεστώτος του προέδρου Μπαζούμ.

Ο Νίγηρας γίνεται η τρίτη χώρα της περιοχής του Σαχέλ που αντιμετωπίζει στρατιωτικό πραξικόπημα, μετά το Μαλί και τη Μπουρκίνα Φάσο, οι οποίες έχουν βιώσει επίσης επιθέσεις από τζιχαντιστικές οργανώσεις που συνδέονται με την Αλ Κάιντα ή το Ισλαμικό Κράτος.

«Όλοι οι θεσμοί της 7ης Δημοκρατίας» καταλύονται, συνέχισε και πρόσθεσε «τα σύνορα της χώρας», χερσαία και αεροπορικά, «είναι κλειστά» και «κηρύσσεται απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας», από τις 22:00 ως τις 05:00 (τοπικές ώρες) μέχρι νεοτέρας.

Ο σμήναρχος είπε πως το πραξικόπημα αποφασίστηκε εξαιτίας «της συνεχούς επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας» και της «κακής διακυβέρνησης» σε «οικονομικό και σε κοινωνικό» επίπεδο.

Διαβεβαίωσε πως το ΕΣΣΠ είναι «προσηλωμένο» στην «τήρηση όλων των δεσμεύσεων του Νίγηρα» και καθησύχασε την «εθνική και διεθνή κοινότητα» όσον αφορά τον «σεβασμό στη σωματική και ψυχική ακεραιότητα των αρχών που ανατράπηκαν» όπως ορίζουν «οι αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ξεκαθάρισε πως ο στρατός θα αναλάβει τη «διαχείριση της κατάστασης» για όλες τις τρέχουσες υποθέσεις και απαίτησε «από όλους τους διεθνείς εταίρους να μην αναμιχθούν».

Η αδυναμία των κρατικών μηχανισμών να αντιμετωπίσουν τις τζιχαντιστικές οργανώσεις έχει δημιουργήσει απόγνωση, προκαλώντας την εκδήλωση διαδοχικών στρατιωτικών πραξικοπημάτων στο Μαλί και στην Μπουρκίνα Φάσο από το 2020.

Επίσης, το 2021, μια στρατιωτική χούντα ανέλαβε την εξουσία στη Γουινέα, επαναφέροντας την αστάθεια σε αυτήν την περιοχή που παλιότερα ήταν γνωστή ως “η ζώνη των στρατιωτικών πραξικοπημάτων”.

Πρόσφατα, άλλη μια προσπάθεια πραξικοπήματος πραγματοποιήθηκε στο Μαλί τον Μάρτιο του 2021, όταν μια στρατιωτική μονάδα προσπάθησε να καταλάβει το προεδρικό μέγαρο λίγες ώρες πριν ορκιστεί στο αξίωμα ο ανατραπείς πρόεδρος Μπαζούμ.

Η ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου για τη Σωτηρία της Πατρίδας (ΕΣΣΠ) υποδηλώνει ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις, η αστυνομία και η χωροφυλακή συντάχθηκαν με την προεδρική φρουρά στο πραξικόπημα.

Προηγήθηκαν συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Μπαζούμ και της προεδρικής φρουράς για εύρεση λύσης, αλλά δυστυχώς απέτυχαν καθώς δεν ικανοποιήθηκαν οι απαιτήσεις των στρατιωτικών.

Δείτε επίσης: Μπλίνκεν για τις δασικές πυρκαγιές – «Στεκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας»

Loading