Συνάντηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού με εκπροσώπους των επιχειρηματιών στις ΗΠΑ

Σημαντικός εμπορικός εταίρος της Βουλγαρίας είναι οι ΗΠΑ και η Βουλγαρία αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, υπογράμμισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, στη διάρκεια των επαφών που είχε, στην Ουάσινγκτον, με εκπροσώπους του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ, το οποίο αριθμεί 300.000 εταιρίες-μέλη.
“Προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε περαιτέρω το διάλογο και την αλληλεπίδραση στον οικονομικό τομέα, ώστε να αξιοποιήσουμε το υπάρχον δυναμικό για μια ευρύτερη επιχειρηματική συνεργασία” δήλωσε ο κ. Μπορίσοφ στους εκπροσώπους αμερικανικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των American Energy Systems, IBM, Google, MetLife, General Electric, Raytheon και UPS.
Οι ΗΠΑ ήταν ανέκαθεν μεταξύ των είκοσι κορυφαίων εμπορικών εταίρων της Βουλγαρίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018, οι ΗΠΑ είναι η 15η πιο σημαντική αγορά για βουλγαρικά προϊόντα στο εξωτερικό. Η χώρα είναι,επίσης, ένας από τους κύριους προορισμούς για βουλγαρικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.
Ο κ. Μπορίσοφ τόνισε τη σημασία της προσέλκυσης νέων άμεσων επενδύσεων από τις ΗΠΑ, καθώς – όπως είπε – αυτές δημιουργούν θέσεις εργασίας, οικονομική ανάπτυξη και αυξάνουν το βιοτικό επίπεδο. Σύμφωνα με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες για αμερικανικές επενδύσεις σε τομείς υψηλής τεχνολογίας όπως η Τεχνολογία της Πληροφορικής, η εξωτερική ανάθεση υπηρεσιών (outsourcing) και η αυτοκινητοβιομηχανία.
Σύμφωνα, εξάλλου, με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας της Βουλγαρίας, το 2018, η αξία του διμερούς εμπορίου  ανήλθε σε περισσότερα από 975 εκατομμύρια δολάρια και των βουλγαρικών εξαγωγών στις ΗΠΑ υπερέβη τα 633 εκατομμύρια δολάρια (εξαιρουμένων των υπηρεσιών). Σύμφωνα με τον Οργανισμό Invest Bulgaria, η αξία των αμερικανικών άμεσων επενδύσεων στη Βουλγαρία ανήλθε σε 1,69 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 1996-2016, κατατάσσοντας τις ΗΠΑ στην ένατη θέση των χωρών με Αμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) στη Βουλγαρία.
Νωρίτερα, ο κ. Μπορίσοφ είχε συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. “Περάσαμε 15 λεπτά, μιλώντας για τον πυρηνικό σταθμό του Μπέλενε, διότι μέχρι τώρα οι άνθρωποι μιλούσαν γι’ αυτό σαν να ήταν ρωσικό εργοστάσιο και αυτό είναι αναληθές.  Πρόκειται για 100% βουλγαρικό εργοστάσιο” δήλωσε ο κ. Μπορίσοφ στους δημοσιογράφους. Επισήμανε ότι, μέρος της τεχνολογίας που χρησιμοποιήθηκε στο εργοστάσιο έχει ρωσική προέλευση, αλλά  υπάρχουν, επίσης, γερμανικές εταιρείες και, σύμφωνα με τον ίδιο, η πιθανότητα για την General Electric να ενταχθεί στο έργο. “Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το πυρηνικό καύσιμο μπορεί να προέρχεται, για παράδειγμα, από την (εταιρεία) Westinghouse. Δίνω μόνο ένα παράδειγμα ενός πιθανού σχεδίου” ανέφερε χαρακτηριστικά.
“Είπα στον Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν μπορώ να φτιάξω ένα ολοκαίνουριο εργοστάσιο και να πετάξω δύο νέους αντιδραστήρες Generation 3+ στον ποταμό, διότι οι Βούλγαροι θα μου πετούσαν πέτρες” δήλωσε ο κ. Μπορίσοφ, αναφερόμενος στους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε που έχει ήδη η Βουλγαρία από τη Ρωσία. “Είναι επιχειρηματίας (σ.σ. ο Ντ. Τραμπ) και κατάλαβε ότι αυτό είναι ένα πολύ καλό έργο” προσέθεσε ο κ. Μπορίσοφ, τονίζοντας πως πολύ σύντομα, ενδεχομένως και αυτή την εβδομάδα Αμερικανοί εμπειρογνώμονες θα επισκεφθούν τη Βουλγαρία για να δουν τους αντιδραστήρες των σταθμών Μπέλενε και Κοζλοντούι.
 

propoli
©Πηγή: amna.gr

Loading