Το μεγάλο παζάρι του Ερντογάν – Γιατί είπε «Ναι» στην ένταξη Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Τούρκος πρόεδρος άναψε το πρώτο «πράσινο φως» για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Η Τουρκία δαπάνησε μεγάλο πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο στο παζάρι αυτό

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου ενέκρινε χθες το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μετά από 19 μήνες αναστολής.

propoli

Το επόμενο βήμα είναι η ψήφιση του ενταξιακού πρωτοκόλλου από το κοινοβούλιο της Τουρκίας, κάτι που ενδέχεται να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία συζήτησής του από την Εθνοσυνέλευση.

Αν το πρωτόκολλο εγκριθεί και από την Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης, το τελικό βήμα είναι η υπογραφή της απόφασης από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με αυτή την εξέλιξη, η Σουηδία δεν θα έχει πλέον παρά μόνο το εμπόδιο της Ουγγαρίας για να γίνει το 32ο μέλος της Συμμαχίας.

Η Σουηδία κατέθεσε ταυτόχρονα με τη Φινλανδία αίτηση προσχώρησής της στο ΝΑΤΟ στις 17 Μαΐου 2022, λίγους μόλις μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς οι δύο χώρες θεώρησαν ότι θα ωφεληθούν από το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, που προβλέπει ότι επίθεση σε μέλος της Συμμαχίας συνεπάγεται επίθεση σε όλα τα μέλη.

Από τότε, η Αγκυρα εξέφραζε αντιρρήσεις και για τις δύο χώρες, υποχωρώντας για την περίπτωση του Ελσίνκι τον περασμένο Απρίλιο και εφ’ όσον Φινλανδία και Σουηδία συμφώνησαν να άρουν το εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας και να λάβουν μέτρα κατά μελών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) και του κινήματος Γκιουλέν.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, καθυστέρηση την επικύρωση της αίτησης της Σουηδίας πάνω από ένα χρόνο κατηγορώντας τη σκανδιναβική χώρα ότι είναι επιεικής απέναντι σε ομάδες που η Άγκυρα θεωρεί απειλή για την ασφάλειά της, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων μαχητών και των μελών ενός δικτύου που η Τουρκία κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Το ζήτημα της υποστήριξης από την Ουάσινγκτον του αιτήματος της Άγκυρας να αγοράσει μαχητικά αεροπλάνα F-16 αξίας 20 δισεκ. δολαρίων και 79 σετ εκσυγχρονισμού επισκίαζε τις συζητήσεις για την έγκριση του σουηδικού αιτήματος.

Η Άγκυρα διατύπωσε το αίτημα για την αγορά των F-16 το 2021. Όμως αντιμετώπισε αντιρρήσεις από το αμερικανικό Κογκρέσο επειδή η Τουρκία καθυστερεί τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ καθώς και εξαιτίας των επιδόσεών της στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τις τελευταίες εβδομάδες παρά το έλλειμμα εμπιστοσύνης η Άγκυρα δέχθηκε την δέσμευση της Ουάσιγκτον ότι εφόσον εγκριθεί το Πρωτόκολλο της Σουηδίας ο Αμερικανός πρόεδρος θα μπορεί να πείσει το Κογκρέσο για να μην ασκηθεί βετο στο πακέτο των F-16. Τη δέσμευση αυτή του προέδρου Μπάιντεν πρόβαλε δημοσίως μιλώντας στην Επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης ο υφυπουργός εξωτερικών Μ.Ακσαπάρ ο οποίος εξήρε και την επιτυχία της Άγκυρας να επιβάλει στην Σουηδία κινήσεις στο θέμα της τρομοκρατίας και του ΠΚΚ που όπως είπε «πριν πέντε χρόνια θεωρούνταν απίθανες».

Δείτε επίσης: Ερντογάν: «Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση» λέει ο Τούρκος πρόεδρος

Loading