REUTERS/Umit Bektas/File Photo

Τουρκικές εκλογές: Επικίνδυνη πόλωση λίγο πριν τις κάλπες – Τεχνητή ένταση φοβάται η Αθήνα

Ακραία ένταση επικρατεί στην Τουρκία, μια εβδομάδα πριν τις κάλπες της Κυριακής. – Ντέρμπι για γερά νεύρα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. – Η Αθήνα ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει συνεχώς τους τόνους κατά του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επιχειρώντας να τον εμπλέξει σε όποια δεινά έχουν τύχει στην Τουρκία. Συγκεκριμένα προσπαθεί να εμπλέξει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης από την τρομοκρατία, έως τα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί του 2013 με τις μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις που ξέσπασαν τότε και ο Ερντογάν εξίσωσε όσους συμμετείχαν σε αυτές με τους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες, έως την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016.

propoli

“Αυτή την Κυριακή, 64 εκατομμύρια Τούρκοι, καλούνται να επιλέξουν μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχίας” στις προσεχείς εκλογές στην Τουρκία, γράφει ο Μπουλέντ Μουμάι, συντονιστής του γραφείου της Deutsche Welle στην Κωνσταντινούπολη, σε άρθρο του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung(FAZ).

“Γίναμε μάρτυρες μιας προεκλογικής εκστρατείας που δεν διεξήχθη μεταξύ ίσων, στην οποία η αντιπολίτευση καταπνίγηκε με όλες τις δυνατές μεθόδους και η κυβέρνηση χρησιμοποίησε αδίστακτα κάθε δυνατό μέσο και κρατική δυνατότητα”, συνεχίζει ο Μουμάι, ο οποίος καταδικάστηκε από το ποινικό δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης σε ποινή φυλάκισης με αναστολή για “διαρροή προσωπικών δεδομένων” σε έρευνα του αναφορικά με τις σχέσεις του AKP με την κατασκευαστική εταιρεία Met-Gun Insaat.

“Ο Ερντογάν γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να κερδίσει τις εκλογές εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης, για την οποία ο ίδιος ευθύνεται”, σχολιάζει ο αρθρογράφος στην FAZ. “Μετά από 21 χρόνια στην εξουσία, δεν έχει τίποτα πια να υποσχεθεί στον λαό, γι’ αυτό προσπαθεί να συγκεντρώσει ψήφους δαιμονολογώντας την αντιπολίτευση. Σε προεκλογική εκδήλωση κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι θα αποφυλακίσει τρομοκράτες και θα “ΛΟΑΤΚΙποιήσει” τον τουρκικό λαό”.

“Η δαιμονοποίηση της αντιπολίτευσης δεν είναι φυσικά το μόνο όπλο της κυβερνητικής προπαγάνδας. Βασίζεται επίσης σε ψευδαισθήσεις και υπερηφάνεια”, αναλύει ο Μουμάι στην FAZ. “Ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο, το οποίο ο Ερντογάν πλασάρει ως αεροπλανοφόρο, στάλθηκε από λιμάνι σε λιμάνι σαν λεωφορείο πολιτικής εκστρατείας. Στην Άγκυρα, το πλοίο στο οποίο ανεβαίνουν αεροπλάνα με γερανούς επειδή δεν είναι πραγματικό αεροπλανοφόρο, δεν έχει καταφέρει ακόμα να δέσει γιατί εκεί δεν υπάρχει θάλασσα. Αντίθετα, εγκαινιάστηκε γραμμή τρένου εξπρές στην Άγκυρα, το σύστημα σηματοδότησης της οποίας δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία”.

“Θα πετύχει ο Ερντογάν το θαύμα;”, διερωτάται ο αρθρογράφος της FAZ και της Deutsche Welle. “Δύσκολο. Τα αεροπλανοφόρα δεν λύνουν τη στεγαστική κρίση. Αυτό δείχνουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις με τον Κιλιτσντάρογλου πιο κοντά στη νίκη από τον πρώτο γύρο των εκλογών.”

Ντέρμπι για γερά νεύρα οι τουρκικές εκλογές

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Metropoll, στην πρόθεση ψήφου, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει 46% έναντι 44% που συγκεντρώνει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επίσης, ο Σινάν Ογάν συγκεντρώνει 2,6%, ενώ ο Μουχαρέμ Ιντζέ 1,2%.

Όσον αφορά στην εκτίμηση ψήφου με αναγωγή, ο Κιλιτσντάρογλου φτάνει μία ανάσα πριν από την νίκη από τον Α’ κι’ όλας γύρο, καθώς συγκεντρώνει 49,1%. Ο Ερντογάν ακολουθεί με 46,9%.

Για το Foreign Policy, η κυριαρχία του Ερντογάν «μπορεί να τελειώσει αυτό το Σαββατοκύριακο». Το ζήτημα της σταθερότητας μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος επίσης απασχολεί τη διεθνή κοινότητα. Αφού σειρά αναλυτών θεωρούν ότι είναι πιθανό να πυροδοτηθεί μία σειρά αντιδράσεων.

Στην Ελλάδα υπάρχει η ανησυχία μήπως ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρήσει τεχνητή ένταση

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος εξήγησε στο enikos.gr ότι δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για τις σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας:

«Στην Ελλάδα, δικαιολογημένα υπάρχει μέχρι την τελευταία στιγμή η ανησυχία μήπως ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρήσει να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του, δημιουργώντας τεχνητή ένταση. Φαίνεται ότι σε αυτό το στάδιο αυτό το θέμα δεν αγγίζει τους Τούρκους ψηφοφόρους, αλλά μία προβοκάτσια δεν μπορεί να αποκλειστεί, αν ο κ. Ερντογάν νιώσει ότι η κίνηση αυτή αποτελεί την τελευταία σανίδα σωτηρίας του. Αλλά και την επόμενη ημέρα, όποιος κι αν εκλεγεί θα πρέπει να συμπράξει με τους εθνικιστές – ο σημερινός πρόεδρος με τον κ. Μπαχτζελί και ο κ. Κιλιντζάρογλου με την κα Αξενέρ. Με τις ακραίες δυνάμεις στην εξουσία, ουσιαστική προσέγγιση της Τουρκίας με τις γειτονικές της χώρες δεν μπορεί να υπάρξει, πόσο δε μάλλον, όταν η πολιτική της γαλάζιας πατρίδας και των ελληνοτουρκικών εν γένει χτίζεται στην Άγκυρα από την δεκαετία του 1970», τόνισε.

Δείτε επίσης: Εκλογές στην Τουρκία: Νίκη Κιλιτσντάρογλου από τον πρώτο γύρο δείχνει νέα δημοσκόπηση

Loading