Ε. Αχτσιόγλου στην POLITIC: «Ο κ. Μητσοτάκης φιλοτεχνεί ένα δήθεν φιλελεύθερο προφίλ, αλλά δεν θέλει να δυσαρεστήσει το ακροδεξιό ακροατήριο»

«Η Νέα Αριστερά είναι ξεκάθαρη, πλήρες δικαίωμα στον γάμο και στην οικογένεια για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς» ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου.

Συνέντευξη: Δημήτρης Κετικίδης

propoli

Η βουλευτής Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών της Νέας Αριστεράς κ. Έφη Αχτσιόγλου μίλησε στην politic και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα ποσοστά που λαμβάνει το κόμμα στις δημοσκοπήσεις ενόψει ευρωεκλογών αλλά και στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «θα δημιουργήσει μία επί πληρωμή αγορά πτυχίων».

«Αν ενδιαφερόταν να κρατήσει τους νέους στην Ελλάδα ή να βελτιώσει τα δημόσια Πανεπιστήμια δεν θα απέκλειε δεκάδες χιλιάδες μαθητές από την τριτοβάθμια εκπαίδευση με φίλτρα που είναι κατά βάση ταξικά» τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.

Σχετικά με τη στάση που έχουν κρατήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο θέμα του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, η κ. Αχτσιόγλου είπε πως «το ζήτημα έχει εξελιχθεί από όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων, σε μία επιχείρηση να ψαρέψουν στα θολά νερά του συντηρητισμού, αλλά και σε μία άσκηση εσωκομματικών ισορροπιών στα όρια της ιλαροτραγωδίας».

Αναλυτικά η συνέντευξή της:

Πλησιάζουν οι ευρωεκλογές και οι δημοσκοπήσεις πλέον δείχνουν τη Νέα Αριστερά να είναι λίγο πάνω από το 3%. Πώς κρίνετε εσείς αυτά τα ποσοστά και που έχετε βάλει τον πήχη;

«Καταρχάς, έχουμε απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών και δεν έχουμε αυταπάτες ότι ο δρόμος που ακολουθήσαμε είναι εύκολος, αλλά αυτή ήταν μία επιλογή ευθύνης και συνείδησης.

Βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μίας νέας και ελπιδοφόρας προσπάθειας, την οποία φιλοδοξούμε να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Δεν βάζουμε αριθμητικό πήχη και επιδιώκουμε στις ευρωεκλογές να πάμε όσο ψηλότερα γίνεται.

Παρακολουθούμε τις δημοσκοπήσεις και λαμβάνουμε υπόψη τα ποσοστά, τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά και τη δυναμική που καταγράφουν για τη Νέα Αριστερά τη δεδομένη στιγμή, χωρίς, σημειώνω, ακόμα να υπάρχει συγκροτημένη κομματική δομή.

Το σημαντικό για εμάς τώρα είναι το άνοιγμα που πραγματοποιούμε στην κοινωνία και το κάλεσμα μέσα από τις ανοιχτές συνελεύσεις σε όλη τη χώρα, για συμπόρευση με τη Νέα Αριστερά. Αυτό το κάλεσμα θέλουμε να είναι όσο το δυνατό πιο μαζικό και να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή ανταπόκριση.

Θέλουμε να εκφράσουμε τον κόσμο της εργασίας, τον κόσμο της επισφάλειας, τους νέους, τους ανθρώπους που πασχίζουν να κρατήσουν όρθια μία μικρή ή μία οικογενειακή επιχείρηση, που παλεύουν να μείνουν στα χωράφια τους, τους ανθρώπους που ασκούν με μεγάλες δυσκολίες και με αξιοπρέπεια το επάγγελμά τους, τα οικολογικά κινήματα, τις κινήσεις πολιτών, τα κινήματα για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες κάθε ανθρώπου, τους μεμονωμένους πολίτες που ανησυχούν για την κλιματική κρίση, για την εξελισσόμενη φτωχοποίηση και τη διεύρυνση των ανισοτήτων.

Θέλουμε να εκφράσουμε έναν αστερισμό ανθρώπων του αριστερού και προοδευτικού χώρου, οι οποίοι έχουν απογοητευτεί από την πολιτική, που έχουν νιώσει ματαιωμένοι και έχουν πάει σπίτι τους.

Οι πολιτικοί μας άξονες είναι τρεις: κοινωνική δικαιοσύνη, κλιματική δικαιοσύνη, δημοκρατία. Σε όλα αυτά απαιτούνται σύγχρονες απαντήσεις που οφείλουμε να δώσουμε».

Έχετε δηλώσει ότι είστε κατά της ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Δεν είναι προτιμότερο να υπάρχουν και ιδιωτικά Πανεπιστήμια που θα κρατήσουν τους νέους στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να ενισχυθούν και τα δημόσια και να αλλάξει η εικόνα τους;

«Η δημιουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα μετατρέψει την τριτοβάθμια εκπαίδευση από κοινό αγαθό, από δημόσιο και δωρεάν δικαίωμα, σε εμπόρευμα και θα δημιουργήσει μία επί πληρωμή αγορά πτυχίων. Θα σημάνει ταυτόχρονα την υποβάθμιση των δημόσιων Πανεπιστημίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση ήδη κόβει κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες υποψήφιους από τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, τους οποίους ωθεί είτε σε ιδιωτικές σχολές και κολλέγια είτε να γίνουν φοιτητές – μετανάστες και τώρα θέλει να δημιουργήσει ως «προορισμό» και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Αν ενδιαφερόταν να κρατήσει τους νέους στην Ελλάδα ή να βελτιώσει τα δημόσια Πανεπιστήμια δεν θα απέκλειε δεκάδες χιλιάδες μαθητές από την τριτοβάθμια εκπαίδευση με φίλτρα που είναι κατά βάση ταξικά. Θα μεριμνούσε ώστε να μπορεί ένα λαϊκό νοικοκυριό να σπουδάσει το παιδί του στην επαρχία, με δωρεάν στέγαση και σίτιση. Θα αναβάθμιζε το δημόσιο Πανεπιστήμιο με πόρους, μέσα, υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό.

Το μοντέλο που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι υποχρηματοδότηση, απαξίωση και ιδιωτικοποίηση, ενώ η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι κοινωνικό αγαθό, το οποίο πρέπει να είναι δημόσιο, δωρεάν και διαρκώς να βελτιώνει την ποιότητά του.

Αυτή η βελτίωση δεν θα έρθει αν η εκπαίδευση για τους φοιτητές είναι επί πληρωμή -και αυτό ανεξαρτήτως από το αν το ιδιωτικοποιημένο Πανεπιστήμιο είναι κερδοσκοπικό ή όχι, κερδοσκοπικό λιγότερο ή περισσότερο.

Τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα τραβήξουν πίσω και τα δημόσια Πανεπιστήμια, δεν θα τα αναβαθμίσουν».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επαναφέρει το θέμα του διαχωρισμού κράτους – εκκλησίας. Η Νέα Αριστερά θα στηρίξει αυτήν την πρωτοβουλία;

«Ο διαχωρισμός κράτους – εκκλησίας είναι μία πάγια θέση της Αριστεράς και προφανώς είναι θέση της Νέας Αριστεράς. Δεν είναι μία υπόθεση που προσφέρεται για εντυπωσιασμούς ή για ανέξοδες και επιπόλαιες διακηρύξεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επαναφέρει μια πρόταση του 2018 που δεν ισοδυναμεί με πραγματικό διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας. Ο διαχωρισμός, όμως, πρέπει να είναι πλήρης και ουσιαστικός, να είναι θεσμικός, οικονομικός, διοικητικός και να εφαρμοστεί σε όλες τις σχέσεις και τις πτυχές τους, να μην δημιουργεί ή να αφήνει περιθώριο να δημιουργηθούν μελλοντικά προβλήματα.

Η εκκλησία δεν πρέπει να εμπλέκεται επ’ ουδενί τρόπο σε κανένα ζήτημα της κρατικής λειτουργίας, των κρατικών αποφάσεων, των νομοθετικών, διοικητικών και εκπαιδευτικών ζητημάτων, της ρύθμισης των ζητημάτων που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το οικογενειακό δίκαιο. Ο διαχωρισμός πρέπει να είναι πλήρης, απόλυτος και οριστικός.

Κάθε πρωτοβουλία, απ’ όπου και αν προέλθει, πρέπει να εξασφαλίζει τα παραπάνω χαρακτηριστικά, χωρίς αστερίσκους».

Έχει γίνει πολύ μεγάλο θέμα σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την υιοθεσία παιδιών. Το ΠΑΣΟΚ είπε πως δεν θα κάνει εύκολη τη ζωή του Μητσοτάκη, και το ΚΚΕ ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών σημαίνει κατάργηση πατρότητας και μητρότητας. Υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα πίσω από αυτές τις θέσεις; Ποια η ευθύνη του χώρου της Αριστεράς αν δεν στηριχθεί το νομοσχέδιο από τα συγκεκριμένα κόμματα;

«Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να φιλοτεχνήσει ένα δήθεν φιλελεύθερο προφίλ με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Όμως το βλέμμα του είναι κυρίως στραμμένο στο ακροδεξιό ακροατήριο, αυτό δεν θέλει να δυσαρεστήσει.

Γι’ αυτό, ενώ αναγνωρίζει ένα αυτονόητο δικαίωμα ταυτόχρονα θεσπίζει και μία διάκριση που το υπονομεύει ευθέως.

Γιατί δεν υπάρχει ισονομία όταν δεν αναγνωρίζεται στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα το δικαίωμα και η δυνατότητα να έχουν οικογένεια, όταν δεν κατοχυρώνονται τα αυτονόητα για κάθε πολίτη δικαιώματα χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Το ζήτημα έχει εξελιχθεί από όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων, σε μία επιχείρηση να ψαρέψουν στα θολά νερά του συντηρητισμού, αλλά και σε μία άσκηση εσωκομματικών ισορροπιών στα όρια της ιλαροτραγωδίας. Αποκαλύφθηκε ότι όλα τα άλλα κόμματα έχουν σοβαρό πρόβλημα, αντιδραστικών αρχών, αναχρονιστικών θέσεων, αδυναμίας ή και μη πρόθεσης να αντιπαρατεθούν με τον συντηρητισμό.

Η Νέα Αριστερά είναι ξεκάθαρη, πλήρες δικαίωμα στον γάμο και στην οικογένεια για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λάρι Σάμερς συγχαίρει επί της ουσίας την κυβέρνηση λέγοντας ότι η ελληνική οικονομία είναι η πιο βελτιωμένη στον κόσμο. Την ίδια ώρα εσείς μιλάτε για ένα μοντέλο φθηνής ανάπτυξης, που στηρίζεται στους χαμηλούς μισθούς. Πώς λοιπόν θα αλλάξει αυτό; Ποιο είναι για εσάς το σωστό μοντέλο έτσι ώστε και να έχουμε υψηλούς μισθούς και να υπάρχει ανάπτυξη στην οικονομία;

«Οι όποιοι ρυθμοί ανάπτυξης καταγράφονται στην ελληνική οικονομία δεν έχουν βελτιώσει τη ζωή της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Αντιθέτως, η καθημερινότητα και η οικονομική κατάσταση των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων έχει επιδεινωθεί με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του.

Η ακρίβεια εξανεμίζει το πραγματικό εισόδημα, οι ανισότητες διευρύνονται και οι πολίτες δεν έχουν προσδοκίες. Είδατε ότι η πρόσφατη έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ κατέγραψε πως για το 60,7% των πολιτών το εισόδημα του μήνα φτάνει για 19 ημέρες. Το 84,8% δεν μπορεί να αποταμιεύσει. Πάνω από τους μισούς πιστεύουν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα χειροτερέψει και κάνουν περικοπές.

Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη η ευημερία, τα κέρδη και η ανάπτυξη αφορούν λίγους και ισχυρούς, ενώ η κοινωνική πλειοψηφία αντιμετωπίζει φτωχοποίηση, ανασφάλεια και περικοπές.

Όσον αφορά το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, η αλλαγή του απαιτεί πολιτική βούληση με κατεύθυνση τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης. Την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, καθώς και βιομηχανικών και βιοτεχνικών κλάδων. Την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για δημόσιες πολιτικές που θα οδηγούν στη συμπεριληπτική οικονομία και ανάπτυξη.

Τον σχεδιασμό μίας δίκαιης ενεργειακής μετάβασης. Τη διεύρυνση των κοινών αγαθών, τη στήριξη και την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και των νέων τεχνολογιών. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητη η ενίσχυση και η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η αύξηση των μισθών, η μείωση του χρόνου εργασίας, η καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας».

Δείτε επίσης: Νέα Αριστερά: «Στόχος να εκλέξουμε ευρωβουλευτή ή ευρωβουλευτές» τονίζει η Έφη Αχτσιόγλου

Loading