Φωτογραφία Politic.gr

Η Μαρία Σπυράκη στην Politic για την χριστουγεννιάτικη εκδήλωσή της στο Ολύμπιον και τις πολιτικές της ΕΕ για την ενέργεια

Φιλική, ευδιάθετη και συνάμα πολυπράγμων ήταν η πρώτη εντύπωση που μας έδωσε η κα. Μαρία Σπυράκη, ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την οποία συναντήσαμε το απόγευμα της Παρασκευής στο πολιτικό της γραφείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Περιστοιχισμένη από τους συνεργάτες της, διευθετούσε – σε χρόνο ρεκόρ -υποθέσεις και ζητήματα τόσο αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και σχετικά με τη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που διοργανώνει η ίδια αύριο, Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στο Ολύμπιον στις 11.00 πμ καλώντας μικρούς και μεγάλους να γιορτάσουν με γλυκά και μελωδίες τα Χριστούγεννα. Παράλληλα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης η κα. Σπυράκη θα συνομιλήσει με τους παρευρισκόμενους προχωρώντας σε μία συνολική ανασκόπηση των κρίσιμων αποφάσεων που πάρθηκαν στην ΕΕ αναφορικά με την ενέργεια και το κλίμα.

Συνέντευξη: Βαλάντου Γιαννακούδη

propoli

Βίντεο: Κωσταντίνος Δέσκας

Την ιδέα πίσω από την καθιερωμένη πλέον χριστουγεννιάτικη εκδήλωση διατύπωσε η κα. Μαρία Σπυράκη λέγοντας πως «πριν από 7 χρόνια, σκέφτηκα πως αντί να κάνουμε τυπικούς απολογισμούς για τη δουλειά που κάνουμε εκεί στα ξένα και δυστυχώς δεν είναι πολλές φορές εύκολη η προσβασιμότητα στην πληροφορία των πολιτών, θα ήταν μια καλή ιδεά να ενώνουμε τις φωνές μας και να υποδεχόμαστε τα Χριστούγεννα κάθε φορά με τις φωνές της πόλης. Η ιδέα ξεκίνησε το 2017 και φέτος είμαστε στη πολλοστή χρονιά που κάνουμε αυτήν τη συγκέντρωση των χορωδιών της Θεσσαλονίκης. Φέτος, φιλοξενούμε πάλι 8 χορωδίες οι οποίες λένε τα κάλαντα, τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια της περιόδου των Χριστουγέννων αφού προηγηθεί μία κουβέντα γι΄αυτό που κάνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφορικά με την ενέργεια και το κλίμα και ο τρόπος που μπορεί αυτό να επηρεάσει τη ζωή μας».

Παρακολουθήστε ολόκληρη η συνέντευξη στο βίντεο παρακάτω:

Μιλώντας για τις χορωδίες που στελεχώνουν την εν λόγω εκδήλωση, η ευρωβουλευτής επισημαίνει πως αυτές είναι που δημιουργούν την ατμόσφαιρα. «Μας κάνουν να αισθανόμαστε ο ένας κοντά στον άλλον. Είναι πολύ σημαντικό ότι οι χορωδίες πολλές φορές πλαισιώνονται από τις οικογένειες των χορωδών που έρχονται εκεί να δούνε τον δικό τους άνθρωπο, το δικό τους παιδί, τον δικό τους παππού, τη δική τους μαμά να τραγουδάει αλλά κυρίως γιατί δημιουργούμε έτσι μία κοινότητα» αναφέρει η ίδια και συνεχίζει:

«Έχουμε δημιουργήσει μία κοινότητα μέσα απ΄αυτήν την υπόθεση, μια κοινότητα στη Θεσσαλονίκη που ζεσταίνει ο ένας τον άλλον. Επειδή όμως αυτή η ζεστασιά δε φτάνει, γιατί ναι μεν η συναισθηματική ζεστασιά είναι σπουδαία αλλά δεν είναι αρκετή για να ζεστάνει τα σπίτια μας, θα κάνουμε και μια σύντομη κουβέντα για το ποιες ενέργειες κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στις οποίες ενέργειες συμμετέχω, ούτως ώστε να σταθεροποιηθούν και να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας. Τι ακριβώς σημαίνει για την Ελλάδα να αυξήσουμε το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τι ακριβώς θα σημάνει για τη τσέπη μας να μπορούμε να έχουμε φτηνότερη και καθαρότερη ενέργεια ώστε η ζεστασιά να μην είναι το ζητούμενο, να είναι το αυτονόητο».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ποιες κινήσεις έχει ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με το κόστος της ενέργειας, η κα. Σπυράκη εξήγει ότι:

«Έχουμε καταρχάς μια σπουδαία εξέλιξη, την αλλαγή μοντέλου. Η τιμή της ενέργειας καθοριζόταν πάντοτε από την τιμή της ενέργειας που παράγεται από το φυσικό αέριο. Αυτό άλλαξε με το νέο μοντέλο τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας και η συμφωνία οριστικοποιήθηκε μόλις χτες. Άρα μπορούμε να προσβλέπουμε σε ένα καινούργιο μοντέλο τιμολόγησης που θα ρίξει τις τιμές περισσότερο. Όμως για να πέσουν όντως οι τιμές, θα πρέπει να έχουμε φτηνή και καθαρή ενέργεια. Η ενέργεια που παράγουν τα ορυκτά καύσιμα είτε είναι πετρέλαιο είτε είναι φυσικό αέριο είναι ακριβή ενέργεια. Στην πατρίδα μας, όμως, είχαμε και τον δικό μας λιγνίτη, ο οποίος μας κόστιζε διπλά εξαιτίας των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και εξαιτίας των αιωρούμενων σωματιδίων που βρισκόντουσαν στην ατμόσφαιρα και έβλαπτε βαριά την υγεία των πολιτών. Τώρα είμαστε σε μία νέα εποχή και αυτήν την νέα εποχή σηματοδότησε η συμφωνία που κάναμε στο Ντουμπάι και στην πραγματικότητα δείχνει τον δρόμο για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα και θέλω να πω πως αυτό ήταν μια μεγάλη νίκη της ΕΕ» εξηγεί η Μαρία Σπυράκη.

Ακολουθως, υπογραμμίζει πως «ήταν μια σπουδαία στιγμή για τη ζωή μου να συμμετέχω στη διαπραγματευτική ομάδα της ΕΕ, να ξενυχτάμε και να ζητάμε από τις χώρες τις πετρελαιοπαραγωγές, να κάνουν πίσω και να μπούνε στη συζήτηση για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα και πιστεύω ότι για να γίνει αυτό πραγματικότητα εδώ στα δικά μας, θα πρέπει να έχουμε περισσότερες ανανεώσιμες πηγές, που θα έχουν αδειοδότηση και θα διασφαλίζουν τους περιβαλλοντικούς όρους».

Διευκρινίζοντας περαιτέρω τις συμφωνίες που πάρθηκαν στην παγκόσμια συνδιάσκεψη για το κλίμα, η κα. Σπυράκη αναφέρει πως «στην COP28 αποφασίστηκε οι ανανεώσιμες πηγές να τριπλασιαστούν μέχρι το 2030. Ήταν μία από τις απαιτήσεις της ΕΕ για να συνυπογράψουμε την απόφαση. Μέσω αυτού, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας θα πέσει δραματικά. Και τι θέλουμε εμείς; Θέλουμε φτηνότερη ενέργεια για όλους. Θέλουμε φτηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα. Θέλουμε να μπορούμε να ζεσταθούμε άμεσα, χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψουμε μια περιουσία. Θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα κρατάμε φωτισμένους τους δρόμους μας και τις γειτονιές μας ακόμη και τη νύχτα. Θέλουμε να χρησιμοποιούμε φτηνότερα ΜΜΜ τα οποία θα εξηλεκτριστούν και η ζωή μας να αλλάξει προς το καλύτερο στο κομμάτι της ποιότητας με λιγότερα κόστη».

Αναφορικά με το «πότε θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα αυτής της συμφωνίας, και συγκεκριμένα τη μείωση στην τιμή της ενέργειας», η Μαρία Σπυράκη απαντά πως «θα χρειαστεί πολύ γρήγορα η Ελλάδα να περάσει στη νέα φάση, τη νέα ανάπτυξη περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το οποίο ταυτόχρονα συνεπάγεται και καινούργια δίκτυα. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να αναπτυχθούν εύκολα και άμεσα εξαιτίας του ότι διαθέτουμε πάρα πολύ ήλιο και σε πολλές περιοχές διαθέτουμε και πολύ καλά ρεύματα αέρα, ο χώρος στο δίκτυο είναι περιορισμένος. Άρα θα χρειαστούμε πολλά και μεγάλα έργα υποδομής. Όσο, όμως, αυξάνεται το ποσοστό της καθαρής ενέργειας στο συνολικό ενεργειακό μείγμα, τόσο εκ των πραγμάτων θα πέφτει η τιμή».

Η κα. Σπυράκη σε σχόλιό της εξηγώντας την αξία της πρόσφατης συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το Συμβούλιο της ΕΕ σχετικά με νέους κανόνες ταξινόμησης, σήμανσης και συσκευασίας χημικών ουσιών και μειγμάτων ακόμη και εκείνων που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα και πωλούνται μέσω του διαδικτύου ανέφερε πως «φτηνά προϊόντα που έρχονται από τρίτες χώρες, δε διστάσω να κατονομάσω την Κίνα, εμφανίζονται στα ράφια ή μέσω του διαδικτύου, πχ καλλυντικά ή παιχνίδια, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν ουσίες που μπορούν να επιβαρύνουν δραματικά την υγεία μας. Είναι ουσίες που δύσκολα αφομιώνονται στη φύση και πιθανώς καρκινογόνες. Η ΕΕ έχει θέσει πολύ υψηλά standards σε αυτό και ήταν τιμή μου που είχα την ηγεσία αυτής της προσπάθειας από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ήμουν η επικεφαλής εισηγήτρια και διαπραγματεύτηκα από τις 3 Φεβρουαρίου μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου. Τότε “βγήκε λευκός καπνός”. Πετύχαμε μία μεγάλη συμφωνία που δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να έχουν πάρα πολλές πληροφορίες για οποιαδήποτε προϊόντα κυκλοφορούν στην ΕΕ και που επιβάλλει την προσαρμογή όλων των προϊόντων που κυκλοφορούν στην ΕΕ. Τόσο αυτών που παράγονται εδώ όσο και εκείνων που εισάγονται απ’ έξω. Επίσης με αυτήν την νομοθεσία δίνουμε τη δυνατότητα στα αιθέρια έλαια να εμφανίζονται ως μία ειδική κατηγορία ελαίων τα οποία προέρχονται από φυτικά συστατικά και τα οποία επίσης θα πρέπει να πληρούν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές ώστε να χρησιμοποιούνται στο εμπόριο είτε ως απλά προιόντα είτε ως προιόντα σύνθεσης μέσα από τα καλλυντικά».

Για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη δυτική Θεσσαλονίκη κλήθηκε να μιλήσει η κα. Σπυράκη τονίζοντας πως «επείγει η παρέμβαση στη δυτική Θεσσαλονίκη. Μπορεί να δείχνει και λίγο μονομανία αλλά όλες οι ερωτήσεις που έχω υποβάλει ως ευρωβουλευτής σε αυτήν τη θητεία για την ποιότητα του αέρα εστιάζουν στην κατάσταση στη δυτική Θεσσαλονίκη. Πρώτον διότι είναι το σπίτι μας και δεύτερον διότι εκ των πραγμάτων είναι μία από τις υποθέσεις που περιλαμβάνονται ενώπιων του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την Ελλάδα και την ποιότητα του αέρα και τις προδιαγραφές που πρέπει να τηρεί η πατρίδα μας. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που βελτιώσουν δραστικά και άμεσα την ποιότητα του αέρα στη δυτική Θεσσαλονίκη.»

«Πρέπει να προστατεύσουμε την ποιότητα του αέρα, ακριβώς όπως προστατεύουμε και την ποιότητα του νερού μας, όπως προστατεύουμε τα μάτια μας, γιατί την ποιότητα του αέρα την αναπνέουν τα παιδιά μας, γιατί την ποιότητα του αέρα την αναπνέουμε στην καθημερινότητά μας και γιατί τόσο η δυτική Θεσσαλονίκη όσο και η υπόλοιπη Θεσσαλονίκη δεν είναι κομμένη σε κομμάτια. Η κακή ποιότητα αέρα δε σταματά στη βιομηχανική περιοχή, αλλά με τον αέρα και με τα ρεύματα του άερα διαχέεται παντού στην πόλη και το αποτέλεσμα αφορά όλους μας και αφορά και τον καθένα ξεχωριστά.

Τέλος, τόνισε, αναφορικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση πως «αποτελεί μία πολιτική που δεν αφορά μόνο τα κινήματα των Πράσινων και εκείνων που ενδιαφέρονται για τη φύση. Πρόκειται για μία πολιτική διάσταση που πρέπει να αφορά τον κάθε πολίτη χωριστά και είναι πολύ μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης και του καθενός από εμάς όποιον ρόλο και αν έχουμε να αναδείξουμε το ζήτημα και να ζητήσουμε την άμεση αντιμετώπισή του».

Δείτε επίσης: Μαρία Σπυράκη: «Δεν υπάρχει περιθώριο για πρόσθετες επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα»

Loading