Οι νέοι στην σκιά της πανδημίας – Πως άλλαξε η ζωή της γενιάς του κορονοϊού

Τρία χρόνια μετρά ο πλανήτης από το ξέσπασμα της πανδημίας της Covid-19 που έχει επηρεάσει τη ζωή μας σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα τη ζωή των νέων

Το να είσαι νέος που παλεύει να επιβιώσει το 2022 εν μέσω πανδημίας είναι πραγματικά δύσκολο. Ψάχνοντας ακόμα τον εαυτό σου, τα θέλω σου, προσπαθώντας να χτίσεις το μέλλον σου, καλείσαι να αντιμετωπίσεις έναν εχθρό, που ήρθε για να μείνει.

propoli

Ο έχθρος αυτός έχει όνομα, το γνωστό σε όλους πλέον “κορονοϊός“. Κοινωνική ζωή, επαγγελματική καριέρα, ψυχική υγεία δείχνουν να κινδυνεύουν από τον εχθρό που δε λέει να φύγει.

Ο έρωτας στα χρόνια του κορονοϊού

Δεν πρόκειται για μυθιστόρημα του Μάρκες, αλλά για την πραγματικότητα της πανδημίας. Η επαφή, κυρίως μεταξύ των νέων είχε αρχίσει ήδη να χάνεται τα τελευταία χρόνια με την τεχνολογία να κυριαρχεί στη ζωή τους. Η πανδημία απομάκρυνε ακόμα περισσότερο τους ανθρώπους, με την στενή επαφή να μετατρέπεται στον μεγαλύτερο φόβο τους και να γεννά ενοχές.

Πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας” κυριαρχεί σε όλες τις διαφημιστικές καμπάνιες ενημέρωσης για τον κορονοϊό. Τα ίδια χέρια που φοβόμαστε να απλώσουμε στους αγαπημένους μας, για να τους προστατέψουμε από το “τέρας” του ιού. Το “Μένουμε σπίτι” συμπληρώνει τις καμπάνιες αυτές, με τις κοινωνικές συναθροίσεις να φαντάζουν πλέον εγκληματικές.

Πως λοιπόν πλησιάζεις κάποιον για να γνωριστείτε, όταν πρώτα φοβάσαι να πλησιάσεις τους δικούς σου ανθρώπους; Οι νέοι δείχνουν να κλείνονται όλο και περισσότερο στον εαυτό τους, να βασανίζονται από το πως θα πλησιάσουν έναν άνθρωπο, πως θα δημιουργήσουν μία σχέση μαζί του.

Δεν είναι τυχαίο που το Tinder “πήρε φωτιά” εν μέσω πανδημίας. Η ίδια η εταιρεία αναφέρει πως το 2020 ήταν η πιο δραστήρια χρονιά της, με τα έσοδα της να τριπλασιάζονται σε σχέση με το 2019.

Τα ραντεβού λοιπόν, από μία ευχάριστη έξοδο γνωριμίας με έναν νέο άνθρωπο έχουν μετατραπεί σε μία άβολη κατάσταση, με αποστάσεις, μάσκες και περιορισμούς στην επαφή.

Τα επαγγελματικά όνειρα καταρρέουν

Την προσωπική και κοινωνική ζωή ακολουθεί η επαγγελματική καριέρα. Οι νέοι θα έπρεπε να χαρακτηρίζονται από φιλοδοξία, φρέσκιες ιδέες, όρεξη για δουλειά. Την θέση αυτών, έχει πάρει η ανασφάλεια και η ματαιοδοξία.

Με πολλούς να χάνουν την εργασία τους με το ξέσπασμα της πανδημίας, το επαγγελματικό ξεκίνημα για τους νέους, που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον εργασιακό χώρο μοιάζει ακατόρθωτο.

Η ανεργία αυξήθηκε, εταιρείες κατέρρευσαν οικονομικά, εργοδότες έδειξαν να τα χάνουν, ενώ όσοι παρέμειναν στην εργασία τους έμαθαν να προσαρμόζονται στο πλαίσιο της τηλεργασίας. Εργασία χωρίς φυσική παρουσία, μέσω μίας οθόνης, εργασία που χάνει τον ανθρωποκεντρικό της χαρακτήρα. Ένα εργασιακό περιβάλλον που τρομάζει τους νέους.

Δείχνουν λοιπόν διστακτικοί οι νέοι, καθώς βλέπουν τα όνειρά τους να καταρρέουν μπροστά στον κορονοϊό. Μία ασθένεια, που μπορεί τελικά να χαρακτηριστεί και “επαγγελματική ασθένεια”.

Περιοριστικά μέτρα, λοκντάουν, απαγορεύσεις, ατομική ευθύνη, απομόνωση είναι οι έννοιες που κυριαρχούν την τελευταία τριετία σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Έννοιες που στέκονται απέναντι στον αυθορμητισμό, τον παρορμητισμό και την ενεργητικότητα της νιότης.

Η σημερινή νεολαία έχει χτυπηθεί από την πανδημία, χάνοντας την τόλμη και την δημιουργικότητά της. Ζει υπό τη σκιά του κορονοϊό, με τον φόβο να παραμονεύει. Αυτή είναι η γενιά του κορονοϊού.

Δείτε επίσης: Τα παράδοξα του κορονοϊού – Τι γίνεται όταν το PCR βγαίνει θετικό και το rapid test αρνητικό

Loading