Τι θα κάνει ο Μητσοτάκης με τους υφυπουργούς που θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Πάνω από 110 βουλευτές του κόμματος αναμένεται να υπερψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών χθες το βράδυ αναρτήθηκε στη δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να ψηφιστεί στη Βουλή μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

propoli

Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης είπε χθες στο υπουργικό ότι η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί 12 ή 13 Φεβρουαρίου. Προσέθεσε μάλιστα χαριτολογώντας ότι και να ψηφιστεί στις 14 Φεβρουαρίου, του Αγίου Βαλεντίνου, θα έχει ένα… συμβολισμό.

Δημοσκοπικά πάντως, το σχέδιο νόμου για την ισότητα στο γάμο δεν επιφέρει συνέπειες στην κυβερνητική παράταξη. Αυτό αποδείχθηκε και στη χθεσινή μέτρηση της Marc για το δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ μετρήθηκε στο 33,7%, το ΠΑΣΟΚ στο 12,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 10%.

Οι «αντάρτες»

Υπάρχει μια ομάδα περίπου 40 βουλευτών του κόμματος που είτε έχουν αποφασίσει να καταψηφίσουν είτε να απέχουν.

Μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, συντάσσεται μια ομάδα βουλευτών, στην οποία περιλαμβάνονται ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Μπάμπης Αθανασίου, ο Κώστας Βλάσσης και ο Φώντας Μπαραλιάκος. Τις επόμενες μέρες ο Θάνος Πλεύρης που είναι και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ θα αποφασίσει αν θα καταψηφίσει ή θα απόσχει. Το νομοσχέδιο καταψηφίζουν επίσης η Άννα Καραμανλή, η Φωτεινή Αραμπατζή, ο Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Νότης Μηταράκης, ο Βασίλης Γιόγιακας, ο Θεόδωρος Καράογλου και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ισχυρούς και καταγεγραμμένους προβληματισμούς έχουν ο Στράτος Σιμόπουλος, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Δημήτρης Κούβελας, ο Χρήστος Κέλλας, ο Τάσος Δημοσχάκης, ο Θανάσης Καββαδάς, ο Διονύσης Ακτύπης, ο Κώστας Κατσαφάδος, ο Νίκος Βλαχάκος, ο Μάριος Σαλμάς, ο Γιώργος Γεωργαντάς και ο Δημήτρης Μαρκόπουλος. Μένει να φανεί πόσοι θα απόσχουν και πόσοι θα καταψηφίσουν.

Τα βλέμματα στραμμένα στον Υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη

Ο κ. Βορίδης στο χθεσινό Υπουργικό ξεκαθάρισε ότι δεν θα πάει στη Βουλή για να καταψηφίσει το νομοσχέδιο αλλά θα επιλέξει τον δρόμο της αποχής. Η στάση αυτή θεωρήθηκε «πολιτικά αποδεκτή» μιας και ο κ. Βορίδης παραμένει συνεπής σε απόψεις που έχει διατυπώσει επανειλημμένα κατά το παρελθόν.

«Διαφωνώ επί της αρχής με το νομοσχέδιο και κατά τη γνώμη μου από το Σύνταγμα πηγάζει μια έννοια της οικογένειας που δεν μπορεί να αλλάξει. Δεν θέλω να δημιουργήσω πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, γι’ αυτό και θα απέχω από την ψηφοφορία», φέρεται ειπών ο κ. Βορίδης σύμφωνα με το protothema.

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του απάντησε ότι δεν είναι νομικό το θέμα, αλλά ζήτημα ισότητας και δικαιωμάτων. 

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πάντως μόνο ο κ. Βορίδης εξέφρασε τη διαφωνία του και δήλωσε ότι θα απέχει. Οι υπόλοιποι 13 υπουργοί που μίλησαν, κατέστησαν σαφές ότι θα ψηφίσουν.

«Αφήστε να δούμε τι θα πράξουν στη Βουλή»

Όσον αφορά τους υφυπουργούς, οι οποίοι δεν συμμετείχαν εκ των πραγμάτων στο υπουργικό συμβούλιο και ως εκ τούτου δεν είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν χθες, πληροφορίες κάνουν λόγο για στάση αναμονής εκ μέρους του πρωθυπουργού.

Γενικότερα θεωρείται βέβαιο ότι στον επόμενο ανασχηματισμό (που άπαντες στο γαλάζιο στρατόπεδο αναμένουν μετά τις ευρωεκλογές) οι υφυπουργοί που δεν θα στηρίξουν θα βρεθούν εκτός κυβέρνησης και δεν θα δουν υπουργικό θώκο οι βουλευτές που θα καταψηφίσουν.

Δείτε επίσης: Οι “υπόγειες” συζητήσεις Καραμανλή-Σαμαρά και η αδιαφορία Μητσοτάκη

Loading