Δριμεία κριτική του Ισραηλινού σκηνοθέτη στην κυβέρνηση της χώρας του

Ευθεία επίθεση στην στάση που διατηρεί η ισραηλινή κυβέρνηση θεωρώντας ότι «ο πολιτισμός είναι προπαγάνδα», άσκησε ο Ισραηλινός σκηνοθέτης Άμος Γκιτάι από το βήμα του 75ου Διεθνούς Κινηματογράφου Φεστιβάλ Βενετίας.

propoli

Ο 67χρονος σκηνοθέτης μετέβη στη Βενετία προκειμένου να παρουσιάσει στη Μόστρα δυο νέες ταινίες του οι οποίες ωστόσο δεν συμμετέχουν στον διαγωνισμό. Με αφορμή λοιπόν το φεστιβάλ αναφέρθηκε στο πρόβλημα που αναγνωρίζει ο ίδιος, όσον αφορά στο δικαίωμα της άσκησης κριτικής στην κυβέρνηση της χώρας του.

«Στο Ισραήλ υπάρχει μεγάλη συζήτηση με το υπουργείο Πολιτισμού αυτής της κυβέρνησης, μιας πολύ κακής κυβέρνησης, που πιστεύει ότι ο πολιτισμός είναι προπαγάνδα», δήλωσε ο Άμος Γκιτάι, σε συνέντευξη Τύπου .

«Πάντα έλεγα ότι ο καλύτερος φόρος τιμής που ένας καλλιτέχνης μπορεί να αποδώσει στη χώρα του είναι η άσκηση κριτικής. Νομίζω ότι η κατεύθυνση που παίρνει η χώρα είναι πολύ προβληματική. Αν συνεχίσουν, θα καταστρέψουν την ιδέα μιας ανοικτής κοινωνίας», πρόσθεσε ο Γκιτάι.

Παράλληλα, ο διάσημος σκηνοθέτης αναφέρθηκε και στο ζήτημα του αντισημιτισμού, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο κυριαρχεί στην Ευρώπη.

«Η Εκκλησία ανέθρεψε γενιές με μίσος για τους Εβραίους, τους οποίους έκαψαν, τους ταπείνωσαν, έκαναν διακρίσεις σε βάρος τους επί αιώνες. Αλλά οι Εβραίοι το ξεπέρασαν αυτό, είναι πάντα εδώ και δεν πρέπει να ξεχνούν τα μαθήματα» του παρελθόντος, δήλωσε.

«Όταν βλέπετε σήμερα τον (πρωθυπουργό) Μπενιαμίν Νετανιάχου να σφίγγει το χέρι των χειρότερων αντισημιτών Ευρωπαίων ηγετών, όταν επιτρέπει να ανοίγουν πυρ εναντίον άοπλων Παλαιστινίων διαδηλωτών στη Γάζα, όταν δεν χρησιμοποιεί παρά μόνο βία, πιστεύω ότι αυτά πρέπει να επικρίνονται», κατέληξε ο Γκιτάι.

Loading