Δήμου: «Το χέρι που δολοφονεί μια γυναίκα το κρατάνε άλλα χέρια»

Στο ethnos.gr μίλησε ο Άκης Δήμου ο οποίος ανέφερε ότι το χέρι που δολοφονεί μια γυναίκα το κρατάνε και το οπλίζουν άλλα χέρια.

Αναλυτικά όσα είπε: «Αυτό νομίζω ήμουν. Και αυτό το παιδί προσπαθώ να παρηγορήσω σήμερα γράφοντας. Γιατί, στο μεταξύ, είδε ότι δεν υπήρχαν και πολλά που άξιζε να τα περιμένει» λέει χαρακτηριστικά.

propoli

Αντλούμε διδάγματα από την ιστορία και οι νέοι γνωρίζουν τις μαύρες σελίδες της;

Δεν είμαι και πολύ σίγουρος ότι το θέλουμε. Περισσότερο αντιμετωπίζουμε την Ιστορία σαν κάτι που αναπόφευκτα συνέβη σ’ ένα παρελθόν που μοιάζει αόριστο και πολύ μακρινό έτσι όπως το μετράμε με την κοντόφθαλμη οπτική του παρόντος μας.

Τι εποχή είναι αυτή που ζούμε;

Δεν έχω επίθετα. Και το ουσιαστικό έχω την εντύπωση ότι μας διαφεύγει.

Υπάρχει κάτι που μάθατε από την πανδημία και τον εγκλεισμό που βιώσαμε;

Δεν νομίζω ότι η καραντίνα μου έμαθε κάτι που δεν ήξερα ή δεν υποψιαζόμουν. Περισσότερο άσκηση ήταν για μένα, άσκηση σ’ αυτή την απόκοσμη σιωπή όταν έπαυε η κυκλοφορία και κάθε ίχνος ζωής αποτραβιόταν στον εαυτό του για να τραφεί.

Ζούμε σε μια περίοδο που η τεχνολογία μάς ενώνει ή μας αποξενώνει;

Η τεχνολογία είναι πλέον αναπόφευκτη και, με πολλούς τρόπους, απαραίτητη. Το τι μας ενώνει ή μας αποξενώνει -υποθέτω εννοείτε από τους άλλους- έχει να κάνει περισσότερο με μας, με τις βαθύτερες ανάγκες μας και του τρόπου που ο καθένας μας διαλέγει να τις ανα – καλύψει.

Τι έχει αλλάξει στον έρωτα και στον τρόπο που τον αντιλαμβανόμαστε και τον βιώνουμε σήμερα; Έχει επηρεαστεί η νέα γενιά από τις εφαρμογές γνωριμιών;

Επιθυμία, διεκδίκηση, φόβος απόρριψης, σμίξιμο, χωρισμός – στον πυρήνα της η ερωτική κατάσταση παραμένει παρηγορητικά ίδια ό,τι κι αν λένε τα δαχτυλάκια μας που κοκαλώνουν μπροστά σε μια οθόνη πασχίζοντας να στείλουν το «σωστό» μήνυμα.

Υπάρχουν συνταγές στον έρωτα και τι ρόλο παίζει στη ζωή σας;

«Ο έρωτας είναι ο πρώτος τυχόν» έχει γράψει ο Ρενέ Σαρ. Τι συνταγές να υπάρχουν; Ίσως μόνο μία: να μην επαναλαμβάνεις τον εαυτό σου κάθε φορά που δαγκώνεις τη λαμαρίνα (πράγμα πολύ δύσκολο).

Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα γίναμε μάρτυρες σωρείας ανθρωποκτονιών με θύματα γυναίκες. Κοπέλες που βρήκαν άγριο θάνατο από τα χέρια των συντρόφων ή των συζύγων τους. Τι πιστεύετε ότι φταίει γι’ αυτή την έξαρση και πώς μπορεί μια απλή απόρριψη ερωτικής συνεύρεσης να οδηγήσει σε φονικό;

Έχω δουλέψει για μια επταετία περίπου παρέχοντας νομική συμβουλευτική σε γυναίκες κακοποιημένες από συζύγους, «συντρόφους», πατεράδες – το θέμα της βίας κατά των γυναικών δεν μου είναι ξένο παρόλο που ποτέ δεν εξοικειώθηκα μαζί του. Δεν είναι μια ακόμα «συγκλονιστική είδηση» στα δελτία ειδήσεων και τις πρωινές εκπομπές, είναι σύμπτωμα μιας βαθιάς παθογένειας για την οποία έχουν δουλέψει αιώνες πατριαρχίας. Ούτε «μια απλή απόρριψη ερωτικής συνεύρεσης» μπορεί από μόνη της να οδηγήσει στο φόνο. Το χέρι που δολοφονεί μια γυναίκα το κρατάνε άλλα χέρια.

Πώς μπορεί να μάθει κάποιος ν’ αγαπά;

Να προσπαθήσει μπορεί, μετρώντας λάθη επί λαθών. Δεν ξέρω αν θα μάθει ποτέ. Αλλά και μόνη η προσπάθεια είναι ένα κέρδος ανεκτίμητο.

Έρχεται κάποια στιγμή στη ζωή μας που οι αγαπημένοι μας άνθρωποι φεύγουν από κοντά μας. Τι μένει απ’ αυτούς;

Ο ίσκιος τους.

Ποιο είναι το κέρδος και ποιο το κόστος της μοναξιάς;

Δεν είμαι καθόλου καλός στους ισολογισμούς. Η μοναξιά μου είναι απαραίτητη όταν μπορώ να την επιλέγω και πολύ πληκτική όταν, για διάφορους λόγους, αναγκάζομαι να την υποστώ.

Σας απασχολεί η φθορά του χρόνου;

Με απασχολεί – δεν με απασχολεί, ο χρόνος συνεχίζει να περνάει γελώντας πίσω απ’ την πλάτη μου. Το θέμα είναι να περνάει ανήσυχα (κι αυτός είναι ένας τρόπος να ξεγελιέται κανείς ότι δεν μεγαλώνει).

Ποια θεωρείτε την ύψιστη αρετή για έναν άνθρωπο;

Τη γνώση των ορίων και των δυνατοτήτων του και την κατανόηση των ορίων και των δυνατοτήτων των άλλων.

Δείτε επίσης: Ασλανίδου: «Θα έδινα τα πάντα για να γυρνούσε πίσω ο αδερφός μου»

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading