Οι “Σκοτεινές Πλευρές της Γρήγορης Μόδας” αποκαλύπτονται σε έκθεση στο Βερολίνο

Τα μεγαλύτερα “αμαρτήματα μόδας” διαπράττονται πριν ακόμη φτάσουν τα ρούχα στα καταστήματα. Για την παραγωγή ενός βαμβακερού t-shirt καταναλώνονται 2700 λίτρα νερού, τα οποία συχνά καταλήγουν στη μεταφορά τοξικών ρύπων στους ποταμούς μετά τη χρήση τους για τη διαδικασίες βαφής. 
 
Οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές υφίστανται τις συνέπειες μόνιμης ρύπανσης του περιβάλλοντος και μολυσμένων υπόγειων υδάτων. Στις χώρες αυτές οι γυναίκες κερδίζουν τα προς το ζην ως εργάτριες στη βιομηχανία ενδυμάτων. Αυξανόμενος αριθμός καταναλωτών χαρακτηρίζει τις συνθήκες εργασίας και τις αμοιβές των γυναικών άδικες.

propoli

Η έκθεση “Fast Fashion: The Dark Sides of Fashion” (Γρήγορη Μόδα: Οι Σκοτεινές Πλευρές της Μόδας) σχεδιασμένη από το Μουσείο Τεχνών και Χειροτεχνίας του Αμβούργου (Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg) και φιλοξενείται στο Μουσείο Ευρωπαϊκών Πολιτισμών στο Βερολίνο εξετάζει με κριτικό πνεύμα τις συνέπειες της κατανάλωσης στη μόδα για τους παραγωγούς της και το περιβάλλον.
 
Η έκθεση επιχειρεί μια ολοκληρωμένη ανάλυση του συστήματος της βιομηχανίας ενδυμάτων και των κοινωνικοοικονομικών και οικολογικών συνεπειών της. Φωτίζει το παγκόσμιο τρίγωνο καταναλωτισμού, οικονομίας και οικολογίας από διάφορες οπτικές γωνίες: μόδα και θύματα, φτώχεια και ευημερία, παγκόσμιο και τοπικό, μισθοί και κέρδη, είδη ένδυσης και χημικά προϊόντα, ένδυση και οικολογική ισορροπία.
 
Πώς μπορεί ένα T-shirt να κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ καπουτσίνο; Η ενότητα της έκθεσης με θέμα fast fashion εξηγεί πώς λειτουργεί η παγκόσμια βιομηχανία ταχείας μόδας και πώς είναι διασυνδεδεμένοι οι παραγωγοί και οι καταναλωτές.

©Πηγή: amna.gr

Loading