pixabay

Πώς θα σταματήσω να αναβάλλω πράγματα στη ζωή μου;

Ο ραδιοφωνικός παραγωγός, Θανάσης Πασσάς, και η ψυχολόγος, Χριστίνα Γεωργία Κανελλοπούλου, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την αναβλητικότητα.

Η αναβλητικότητα είναι ένα χαρακτηριστικό του σύγχρονου ανθρώπου που φαίνεται πως δεν τον βοηθά να προχωρήσει μπροστά καθώς επηρεάζει την ψυχική και σωματική υγεία.

propoli

Ο ραδιοφωνικός παραγωγός, Θανάσης Πασσάς, δηλώνει πως είναι αναβλητικός.

«Νιώθω πιο άνετα γιατί παραμερίζω τις ευθύνες. Όσο περνάνε τα χρόνια με δυσκολεύει. Πιο μικρός δεν είχα πρόβλημα. Έχω μάθει μέσα σε αυτή τη συνθήκη τόσα χρόνια και έχω συνηθίσει. Επίσης, δεν ήμουν ποτέ αγχώδης άνθρωπος. Δεν αργώ ποτέ στα ραντεβού μου αλλά μπορώ να το αναβάλλω. Έχει τύχει να υποκριθώ πως είμαι άρρωστος ή έχει πεθάνει κάποιος από την οικογένεια μου γιατί δεν ήθελα να πάω κάπου», είπε αρχικά και πρόσθεσε:

«Πρέπει να γίνω πιο υπεύθυνος στις υποχρεώσεις μου. Μου αρέσει πολύ να δουλεύω και να ζω το βράδυ και αυτό βοηθά στην αναβλητικότητα. Μπορεί να φάω στις 9, να δω τηλεόραση, και μετά τις 12 να δουλέψω, να δω ταινία, και να έχει πάει 7 το πρωί για να κοιμηθώ. Μετά ξυπνάω στη 1 και τρέχω μετά να τα προλάβω όλα αλλά πλέον με κουράζει αυτό».

Πώς η αναβλητικότητα επηρεάζει την υγεία

Η ψυχολόγος, Χριστίνα Γεωργία Κανελλοπούλου, είπε πως υπάρχουν δύο είδη αναβλητικότητας.

«Εδώ βλέπουμε έναν άνθρωπο ο οποίος είναι αναβλητικός αλλά δεν αγχώνεται. Υπάρχουν δύο είδη αναβλητικότητας, αυτοί που το καταλαβαίνουν και αγχώνονται και αυτοί που νομίζουν πως τους έχει βοηθήσει στη ζωή τους. Αναβλητικός είσαι όταν από πρόθεση καθυστερείς να κάνεις κάτι ενώ ξέρω ότι αυτό μπορεί να μου φέρει αρνητικές συνέπειες. Επηρεάζει τόσο τον ύπνο όσο και τη διατροφή. Η αναβλητικότητα δεν ‘’κολλάει’’ με το πρόγραμμα. Επίσης, μπορεί να έχει σωματικά προβλήματα λόγω του άγχους ακόμα και εάν δεν το καταλαβαίνουμε. Μπορεί να υπάρχει στρες και να μην το αντιλαμβάνεται.

Ο Θανάσης Πασσάς είπε πως μπορεί να μην αντιλαμβάνεται το άγχος αλλά πολλές φορές έχει εντοπίσει στο σώμα του εξανθήματα ή σπυράκια.

«Υπάρχουν και θέματα κόπωσης, νευρόπονοι, πιασίματα. Εγώ νιώθω πως έτσι βάζω τα όριά μου. Δεν μπορώ να κοιμηθώ σε μεγάλους χώρους. Νιώθω λες και έχω άγχος πως θα μου συμβεί κάτι, και μόλις ξημερώνει λέω ‘’εντάξει, ας κοιμηθούμε τώρα’’».

Η κ. Κανελλοπούλου είπε πως οι αναβλητικοί άνθρωποι πολλές φορές επιδιώκουν τη  μοναξιά αλλά από την άλλη τη φοβούνται.

Επίσης, είπε πως οι ψυχολογίες συνέπειες είναι πολλές, καθώς μπορεί αν δημιουργήσει ακόμη και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

«Εγώ είμαι ένας άνθρωπος που αυτοτιμωρείται καθημερινά. Τα περισσότερα λάθη τα έχω κάνει εγώ στον εαυτό μου και όχι οι άλλοι. Στον ψυχολόγο το ανέβαλλα πολλές φορές αλλά ξέρει το πρόβλημά μου. Μου είχε πει ‘’όσο κοροϊδεύεις το πρόβλημά σου, το λύνεις και πιο εύκολα γιατί δεν ζεις μέσα σε αυτό’’», πρόσθεσε ο Θανάσης Πασσάς.

«Τα social media, και οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής το επιτείνουν. Επίσης, ξεκινάει από την παιδική ηλικία και εντείνεται όταν αρχίζουμε τις πρώτες επαγγελματικές δραστηριότητες. Οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν πως είναι αναβλητικοί», είπε η ειδικός.

Πώς η αναβλητικότητά επηρεάζει την κοινωνική μας ζωή

Ο Θανάσης Πασσάς είπε πως έχει χάσει και σχέσεις και φιλίες και δουλειές λόγω της αναβλητικότητας.

«Ωριμάζοντας το καταλαβαίνω. Το γνωρίζουν και οι συνεργάτες μου. Αλλά δεν είναι το θέμα ο χρόνος αλλά η αναβολή. Έχω φύγει απλό ραντεβού γιατί με είχε αγχώσει ο χώρος και είπα πως κάτι έτυχε και έφυγα».

Η ειδικός είπε πως οι άνθρωποι τότε νιώθουν πως δεν μας εμπιστεύονται και πως δεν μπορούν να στηριχτούν σε εμάς.

«Την αναβλητικότητα τη συναντάμε και σε διαταραχές όπως ΔΕΠΥ. Από την αναγνώριση πρέπει να ξεκινήσει κάποιος. Συνήθως έχουμε συγκεκριμένες συνήθειες που βοηθούν σε αυτό».

Ο Θανάσης Πασσάς, σκεπτόμενος τι θα μπορούσε να είχε κάνει διαφορετικά στη ζωή του εάν δεν ήταν αναβλητικός, είπε: «Δεν θα είχα σταματήσει τον αθλητισμό και ίσως είχα πάρει και δεύτερο πτυχίο».

Τι κερδίζω όταν πάψω να είμαι αναβλητικός;

Η κ. Κανελλοπούλου είπε πως ο αναβλητικός άνθρωπος πιστεύει πως έχει θέμα με τον χρόνο αλλά το πρόβλημα είναι πώς θα καταφέρω να ρυθμίσω την αναβλητικότητά μου.

«Κάποιος κερδίζει τη σωματική του υγεία, τη κοινωνική μας ζωή, οι άνθρωποι θα μας εμπιστευτούν, θα μπορέσουμε επίσης, να διαχειριστούμε είτε τα θετικά είτε τα αρνητικά αποτελέσματα. Βοηθάει το να το μοιραζόμαστε με άλλους για να περιοριστεί η αναβλητικότητα. Το ερώτημα είναι εάν είμαστε αναβλητικοί όταν κάνουμε κάτι που δεν μας αρέσει ή όχι; Το άγνωστο πολλές φορές είσαι ελκυστικό αλλά πολλές φορές φοβίζει. Η συμβουλή στους γονείς είναι να αφήνουμε ελευθερία αλλά με όρια, να γίνει λίγο ζωηρό, να δοκιμάσει τη ζωή».

Ο Θανάσης Πασσάς αποκάλυψε πως έπασχε από κατάθλιψη αλλά το τελευταίο διάστημα είναι καλύτερα.

«Στην κατάθλιψη ζεις σαν πεθαμένος. Δεν μπορείς να το ελέγξεις. Και ήταν ‘’βαρίδι’’ γιατί έπρεπε να κρύβω την λύπη επειδή η δουλεία μου είναι έτσι. Τα τελευταία χρόνια είχα πολλά καταθλιπτικά σοκ. Για 14 μήνες δεν μπορούσα να συνδεθώ με τον κόσμο. Ήμουν σε μία αυτοποιημένη κατάσταση. Το τελευταίο εξάμηνο νιώθω πιο δυνατός. Κατάλαβα πια θέματα με ταλαιπωρούσαν,  άλλαξα σχέσεις, άλλαξα σπίτι και τα έκανα όλα μόνος μου. Θέλω να το λέω για να με συγχαρώ».

Η κ. Κανελλοπούλου είπε πως κάποιος για να ξεκινήσει την προσπάθεια να λύσει το πρόβλημα της αναβλητικότητας μπορεί να πάρει ένα ημερολόγιο και να βάλει πρόγραμμα.

[Πρέπει κάποιος να καταλάβει τις αιτίες που τον κάνουν αναβλητικό. Σημαντικό είναι και το κοινωνικό κομμάτι», καταλήγει.

Δείτε επίσης: Σε έξαρση στρεπτόκοκκος και ιλαρά: «Δεν χρειάζεται πανικός» λέει η Ματίνα Παγώνη

Loading