Συνταγή για τη βασιλόπιτα του 2023

Επιθυμούμε πολύ ένα καλότυχο 2023 και η βασιλόπιτα, ίσως το πιο αγαπημένο έθιμο του χρόνου, συμβολίζει την ανανέωση, το καινούργιο και την καλή τύχη! Πώς όμως προέκυψε αυτό το παγκόσμιο “γλυκό” της Πρωτοχρονιάς;

Η βασιλόπιτα είναι ένα κέικ που συναντάται στις περισσότερες χώρες του κόσμου σε παραλλαγές τόσο στην ονομασία, όσο και στα συστατικά του, αλλά και σε αυτό που κρύβει για τον τυχερό.

propoli

Στην Ελλάδα είναι ένα φλουρί (ένα κέρμα συνήθως ή κωνσταντινάτο εάν είναι δυνατό), ενώ σε άλλες χώρες είναι κάτι διαφορετικό, όπως ένα αμύγδαλο στη Δανία ή ένας μικρός (πλαστικός) Χριστούλης στην Ισπανία κ.ά.

Η πίτα της Πρωτοχρονιάς ή βασιλόπιτα είναι ένα έθιμο που πιστεύεται ότι ξεκίνησε από τον Μέγα Βασίλειο και επικράτησε στην Ευρώπη από τους Φράγκους.

Έπειτα, κάθε περιοχή προσάρμοσε το πρωτοχρονιάτικο αυτό έθιμο στην κουλτούρα της και την τοπική κουζίνα.

Για παράδειγμα, όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από την Πόλη, η πίτα μετατράπηκε σε “σμυρνέικη”, δηλαδή σε τσουρέκι.

Παραδοσιακή

Υπάρχουν αρκετές εκδοχές της βασιλόπιτας ανά περιοχές, όμως η παραδοσιακή πρόκειται για ένα απλό κέικ, που μπορεί να περιέχει μικρά κομμάτια σοκολάτας. Για τη διακόσμηση της βασιλόπιτας πασπαλίζεις με ζάχαρη άχνη, καρπούς ροδιού ή και ακόμη γράφεις τη νέα χρονολογία επάνω με λευκή σοκολάτα κ.ά.

Συνταγή

Υλικά για μια στρογγυλή φόρμα:

  • 3 ½ φλιτζ. αλεύρι.
  • ½ κουτ. Τσαγιού αλάτι.
  • 3 κουτ. Τσαγιού μπέικιν πάουντερ.
  • 1 φλιτζ. βούτυρο φρέσκο.
  • 2 φλιτζ. ζάχαρη.
  • 6 κρόκους αβγών.
  • Ξύσμα πορτοκαλιού.
  • 1 φλιτζ. γάλα.
  • Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα.

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.
  • Κοσκινίζετε το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
  • Χτυπάτε με το σύρμα σε ένα μπολ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
  • Προσθέτετε το ξύσμα του πορτοκαλιού και τους κρόκους έναν έναν, χωρίς να σταματήσετε να χτυπάτε.
  • Προσθέτετε εναλλάξ το αλεύρι και το γάλα σε μικρές δόσεις, ανακατεύοντας μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές.
  • Το μεταφέρετε σε ταψί στρωμένο με βουτυρωμένη λαδόκολλα και ψήνετε τη βασιλόπιτα για 45΄ περίπου.
  • Όταν κρυώσει, την πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.

Tip
Πάνω στη βασική συνταγή της βασιλόπιτας μπορείς να αφήσεις τη δημιουργικότητά σου ελεύθερη και να επιχειρήσεις κάτι πιο ιδιαίτερο. Μπορείς να προσθέσεις αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα μέσα και πάνω στην πίτα. Μια καλή και δημοφιλής ιδέα είναι τα κόκκινα φρούτα του δάσους!

Λιώνεις λευκή σοκολάτα, καλύπτεις την πάνω πλευρά της πίτας, και έπειτα τοποθετείς τα φρούτα σου. Μπορείς επίσης να προσθέσεις ξηρούς καρπούς, καρπούς ροδιού και διάφορα άλλα. Εσύ απλά αυτοσχεδίασε σύμφωνα με τη φαντασία και τα γευστικά σου γούστα!

Δείτε επίσηςΕξαντλήθηκαν τα εισιτήρια του αγώνα με τον ΟΦΗ

Loading