Κ. Μουτζούρης: Βήμα προόδου η αντικατάσταση των ανοιχτών δομών από κλειστές

«Το επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση του μεταναστευτικού κινείται στη λογική που είχαμε και εμείς και εισηγούμασταν στη κυβέρνηση, δηλαδή αντικατάσταση των ανοιχτών δομών με κλειστές», δήλωσε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης μιλώντας στον flash99,4 και την εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι».

Ωστόσο, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου σημείωσε πως δεν έχουν διευκρινιστεί πολλά σημεία όπως το πως θα εξασφαλιστεί όταν λειτουργήσουν οι κλειστές δομές, ότι  θα πάψουν να λειτουργούν και οι υφιστάμενες ανοιχτές.

propoli

«Οι κάτοικοι φοβούνται μήπως δεν κλείσουν και λειτουργούν παράλληλα και οι ανοιχτές και οι κλειστές» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μουτζούρης επεσήμανε και το θέμα της χωροθέτησης των νέων αυτών δομών αυτών. «Ξέρουμε ότι όλα τα έργα αν δεν τύχουν της αποδοχής της κοινωνίας έχουν πολλά προβλήματα στη φάση κατασκευής τους. Η επιλογή, η εξεύρεση των θέσεων και αν θέλετε η σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών είναι πολύ σημαντικό» ανέφερε.

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου υπογράμμισε πως «Η αντικατάσταση ανοιχτών δομών, όπως είναι τώρα άναρχες με 17.000 στη Λέσβο, με κλειστές των 5.000 plus είναι βήμα προόδου. Η ύπαρξη κλειστής δομής σε ένα νησί όπως η Χίος, η Λέσβος, έναντι της ανοιχτής δομής που υπάρχει τώρα είναι σημαντικό βήμα. Αρκεί να λυθούν όλα τα παράπλευρα ζητήματα».

Όσον αφορά στις μεταναστευτικές ροές τόνισε πως συνεχίζονται ακάθεκτες. «Μόνο προχθές στο νησί της Λέσβου είχαμε 270 αφίξεις και 30- 40 αποχωρήσεις με το πλοίο της γραμμής. Το ισοζύγιο αφίξεις- αναχωρήσεις από το νησί είναι πολύ άνισο. Αν παραμείνουν έτσι οι είσοδοι στα νησιά όλα αυτά τα σχέδια θα πάνε στον αέρα. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει από μηδενισμός ως δραστικότατη μείωση των εισόδων».

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη του Κωνσταντίνου Μουτζούρη

Loading