Ένα ολόκληρο ΑΕΠ… οι οφειλές προς την εφορία

Την τεράστια θηλιά γύρω από το λαιμό επιχειρήσεων και νοικοκυριών αποδεικνύει το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, που μέχρι τις 10/8/2018 άγγιζαν τα  182,285 δισ. ευρώ, δηλαδή όσο το ΑΕΠ της χώρας.

propoli

Όπως φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνονται κάθε μήνα και τα χρέη εκτινάχθηκαν στα 101,59 δισ. ευρώ (ως τον Αύγουστο) δεν συμπεριλαμβάνονται και επιπλέον χρέη (ύψους 80,695 δισεκατομμυρίων ευρώ) τα οποία είναι προσαυξήσεις που μπαίνουν «καπέλο» και επιβαρύνουν τους οφειλέτες, «έξτρα» και πάνω από τα απλήρωτα χρέη των 101,59 δισ. ευρώ που έχουν ήδη στην εφορία.

Παράλληλα, προστίθενται επιπλέον επιβαρύνσεις καθώς μέχρι την Παρασκευή 28/9/2018 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν και άλλα 1,8 δισ. ευρώ για την α΄ δόση του ΕΝΦΙΑ και την β΄δόση του φόρου εισοδήματος.

Στα 150 δισ ευρώ τα πραγματικά χρέη των φορολογουμένων

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα και το newmoney.gr, οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής εμφανίζονται μόνον όταν κάποιος φτάσει «στο γκισέ» για να πληρώσει τα χρέη του. «Εκτιμήσεις αρμοδίων» στις οποίες στηρίχθηκε η δημοσιογραφική έρευνα, υπολόγιζαν τα πραγματικά χρέη των φορολογουμένων (μαζί με τις προσαυξήσεις) σε περίπου 130 ή και 150 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, με τα επίσημα στοιχεία που έρχονται πλέον στο φως, η πραγματικότητα αποδεικνύεται ακόμα χειρότερη και από αυτές τις εκτιμήσεις.

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής της Β΄ Πειραιώς, Δημ. Καμμένος, κατέθεσε την επόμενη ημέρα ερώτηση (6/8/2018) προς τον υπουργό Οικονομικών, ζητώντας να κατατεθούν τα πλήρη στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Χθες δόθηκαν τα στοιχεία στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με όσα δημοσιοποιήθηκαν:

– τα πραγματικά συνολικά χρέη που πρέπει να εξοφλήσουν 3,874 εκατομμύρια οφειλέτες ανέρχονται στα 182,3 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή ολόκληρο το ονομαστικό ΑΕΠ της χώρας μας

-τα «πανωτόκια» του δημοσίου φτάνουν τελικά στο 80% κατά μέσο όρο επί των οφειλών.

-από τα 101,5 δισ. ευρώ χρέη που επισήμως ανακοινώνονται, τα 18,598 δισ. προέρχονται από απλήρωτους φόρους εισοδήματος. Αλλά αν έλθει η ώρα να πληρωθούν αυτά τα 18,6 δισ. ευρώ, τότε μπαίνουν «καπέλο» και άλλα 13,925 δισ. ευρώ για προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής!

– απλήρωτα χρέη από φόρους Περιουσίας 2,450 δισ. ευρώ, αυτοί που τα χρωστάνε επιβαρύνονται ήδη και με άλλα 930 εκατ. για προσαυξήσεις, που συνεχώς αυξάνονται.

-κάθε ένα από τα περίπου 6 εκατομμύρια ελληνικά ΑΦΜ χρωστάει από περίπου 30.000 ευρώ στην εφορία κατά μέσον όρον, και όχι περίπου 16.900 ευρώ που θα αναλογούσαν αν τα χρέη ήταν πράγματι 101,5 δισ. ευρώ.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι ότι για να μπορέσουν να αποπληρωθούν όλα αυτά τα χρέη, θα πρέπει να δουλεύουν δωρεάν επί έναν χρόνο όλοι οι πολίτες ώστε όσα βγάζουν να τα καταθέτουν αποκλειστικά στην Εφορία.

Loading