Αδειάζουμε τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς

Απογοητευτική φαίνεται πως είναι η κατάσταση στο ζήτημα της αποταμίευσης, καθώς τόσο τα ελληνικά νοικοκυριά, όσο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες σημείωσαν αρνητική τάση στην αποταμίευσή τους.

propoli

Πιο συγκεκριμένα, στα στοιχεία που παραθέτει στο δελτίο του ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων(ΣΕΒ), οι Έλληνες φαίνεται πως τράβηξαν περίπου 13,7 δις. ευρώ προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους. Μάλιστα είναι πολύ πιθανό τα χρήματα αυτά να προέρχονται και από δανεισμό.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία τα οποία παραθέτονται βάσει των οποίων από αυτά τα 13,7 δισ. ευρώ που έβγαλαν οι πολίτες από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς  τα 5,4 δισ. ευρώ επενδύθηκαν και τα υπόλοιπα 8,3 δισ. ευρώ καταναλώθηκαν λειτουργώντας υποστηρικτικά στο μειωμένο εισόδημα, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι η αρνητική αποταμίευση άγγιξε τα 8,3 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, χαρακτηριστικά παραθέτονται προς σύγκριση και τα στοιχεία για το έτος 2009, βάσει των οποίων τα νοικοκυριά επένδυσαν στο σύνολο 20,3 δισ. ευρώ  (21,2 δισ. ευρώ πάγιες επενδύσεις και -0,9 ευρώ μεταβολή αποθεμάτων), εκ των οποίων τα 11,4 δισ. ευρώ χρηματοδοτήθηκαν από τις (θετικές) αποταμιεύσεις που διέθεταν ενώ τα υπόλοιπα 8,9 δισ. ευρώ προέρχονταν κυρίως από τις τράπεζες (δανεισμός) και άλλους εξωγενείς πόρους.

Φυσικά όλα αυτά οδηγούν σε ορισμένα βασικά συμπεράσματα για την οικονομία. Σύμφωνα με το συμπέρασμα του ΣΕΒ το επίπεδο των εγχώριων ακαθάριστων αποταμιεύσεων και επενδύσεων είναι ανεπαρκές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δρομολογείται μοιραία η σταδιακή απαξίωση του κεφαλαιακού εξοπλισμού καθώς δεν διατίθενται κεφάλαια για να επέκταση  με νέα πάγια (σε επιχειρήσεις), που θα οδηγήσουν μελλοντικά σε καλύτερο βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού.

Η κατάσταση αυτή, που οδηγεί μελλοντικά στην αποεπένδυση και στην απαξίωση του κεφαλαιακού εξοπλισμού αντιστρέφεται μονάχα με την αύξηση τόσο των λειτουργικών κερδών των επιχειρήσεων όσο και των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών, ούτως ώστε αυτές οι αποταμιεύσεις να μπορέσουν να μετατραπούν σε επενδύσεις, οι οποίες θα μπορέσουν να φέρουν την πολυπόθητη ανάπτυξη.

Loading