«Αισιοδοξία στις ελληνικές τράπεζες παρά την απόσυρση του waiver»

Αισιοδοξία επικρατεί στις ελληνικές τράπεζες μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, με τις διοικήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να εμφανίζονται καθησυχαστικές παρά την απόσυρση του «waiver».

propoli

Ο Μάριο Ντράγκι, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας, προχώρησε στην απόσυρση του «waiver» -δηλαδή της εξαίρεσης των ελληνικών ομολόγων- χάρη στο οποίο εξασφαλιζόταν η φθηνή χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Πλέον, οι συστημικές τράπεζες καλούνται να σταθούν στα δικά τους πόδια και στις δικές τους δυνάμεις, παρότι εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με το οξύ πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το «waiver» χρησιμοποιούταν, κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων βοήθειας, ως ένα «έκτακτο μέτρο», χάρη στο οποίο η ΕΚΤ αποδεχόταν τα ελληνικά ομόλογα ως «εγγύηση» (collaterals) για την παροχή φθηνής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

Κατά την κορύφωση της κρίσης, τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χρειάστηκαν πάνω από 150 δισ. ευρώ ρευστότητας από την ΕΚΤ. Πλέον, οι συγκεκριμένες ανάγκες έχουν περιοριστεί μόλις στα 13 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,5 δισ. ευρώ συνδέονται με τα collaterals των ελληνικών ομολόγων.

Οι επικεφαλής και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ωστόσο, εμφανίζονται καθησυχαστικοί, διαβεβαιώνοντας πως «μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση».

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη αντικαταστήσει την έκτακτη χρηματοδότηση με χρηματοδότηση από τις αγορές» δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg o εκτελεστικός διευθυντής της Eurobank, Φωκίων Καραβίας.

Και πρόσθεσε: «Εάν δεν υπάρξει σημαντική επιδείνωση στις αγορές, δεν περιμένουμε δυσκολίες ως προς τη διαχείριση των εναπομεινάντων ελληνικών collaterals».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Παύλος Μυλωνάς, επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ-0,16% της Ελλάδος, ο οποίος εκτίμησε ότι η εξάλειψη του «waiver» θα έχει ελάχιστες επιπτώσεις.

Ο Χρήστος Μεγάλου, από την πλευρά του, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, ΠΕΙΡ+1,78% προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, χαρακτηρίζοντας την απόσυρση του «waiver» ως «ένα μη-γεγονός», υπαινισσόμενος ότι επί της ουσίας δεν θα αλλάξει τίποτα για τις ελληνικές τράπεζες.

Εκ μέρους της Alpha Bank, ΑΛΦΑ-0,29% τέλος, ο Δημήτριος Μαντζούνης εξήγησε ότι η τράπεζα έχει ήδη αντικαταστήσει τα ελληνικά ομόλογα με άλλα προϊόντα, τα οποία είναι επιλέξιμα από την ΕΚΤ, με αποτέλεσμα τη διατήρηση της γραμμής χρηματοδότησης από την κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης.

Loading