«Βόμβα» 9 δισ. ευρώ τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Του Γ. Σταφυλά
Ως μια «βόμβα» 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία… κρέμεται πάνω από τον προϋπολογισμό, περιγράφει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά και την επιστροφή τους σε χιλιάδες συνταξιούχους.

propoli

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο προϋπολογισμός θα έχει επιβάρυνση 9,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, κυρίως λόγω της εκκρεμότητας των προσφυγών για τις περικοπές των συντάξεων του 2012 και της επικείμενης απόφασης για την επιστροφή των «δώρων» στο Δημόσιο. Αυτές οι δύο δικαστικές «μάχες», κατά το ταμείο, είναι μια δαπάνη που ανέρχεται στο 4,7% του ΑΕΠ. Μάλιστα στους υπολογισμούς είχαν συμπεριλάβει και 400 εκατ. ευρώ από διάφορες άλλες διεκδικήσεις, στις οποίες προφανώς δεν είχε ληφθεί υπόψη η κατάρρευση του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο και πιο συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τα ειδικά μισθολόγια.

Ποιοι διεκδικούν

Το μπαράζ των πρωτόδικων αποφάσεων, που χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικές και τις διατάξεις του νέου μισθολογίου του 2017 δικαιώνοντας κατ’ αρχάς τους γιατρούς του ΕΣΥ, δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία για όσους παρακολουθούν από κοντά τις δικαστικές διαμάχες. Αντιθέτως, φανερώνει το επόμενο πεδίο δικαστικής συντριβής μνημονιακών διατάξεων, αυτή τη φορά της σημερινής κυβέρνησης. Τα αναδρομικά για τους γιατρούς του ΕΣΥ, που κυμαίνονται από 19.000 ως 24.000 ευρώ, είναι  προφανές πως θα αποτελέσουν ένα μικρό μέρος του κόστους, όταν θα απασφαλιστεί και η αντίστοιχη «βόμβα» για τους ένστολους.

Ουσιαστικά, οι τελευταίοι βρίσκονται ένα βήμα πριν από μια τέτοια απόφαση, όχι όμως από Πρωτοδικεία αλλά από το Συμβούλιο της Επικρατείας! Έχοντας κερδίσει προ πολλού τη μάχη των αναδρομικών της περιόδου 2012-2016, οι ένστολοι δεν έμειναν εκεί. Την 1η Φεβρουαρίου, ο νομικός παραστάτης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών κατέθεσε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης της υπ΄ αριθμ. οικ.2/88411/ΔΕΠ/4.12.2018 (5435 Β΄) Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ζητώντας επί της ουσίας από το ΣτΕ να γνωμοδοτήσει το κατά πόσο οι νέες αποδοχές που προβλέπει ο νόμος του 2017 υπολογίζονται με βάση  με την απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που εξάλειψε τις σχετικές διατάξεις του 2012 και του 2014.

Για να αντιληφθεί κανείς τα μεγέθη όσον αφορά στα νέα αναδρομικά που επικρέμονται πάνω από τον προϋπολογισμό, οι ένστολοι για την περίοδο 2012-2016 έλαβαν 363 εκατ. ευρώ «καθαρά», οι γιατροί του ΕΣΥ άλλα 114 εκατ. ευρώ μόνο για τη διετία 2014- 2016, οι πανεπιστημιακοί περίπου 79 εκατ. ευρώ, οι μουσικοί στις Κρατικές Ορχήστρες γύρω στο 1,5 εκατ. ευρώ, οι δικαστικοί κάτι λιγότερο από 35 εκατ. ευρώ και οι διπλωμάτες γύρω στα 8 εκατ. ευρώ. Φυσικά, μια νίκη στη δικαστική διαμάχη θα συμπαρασύρει και τις αποδοχές των συνταξιούχων των αντίστοιχων κλάδων, αυξάνοντας τα βάρη για τον προϋπολογισμό.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Loading