Β. Κορκίδης: Η μείωση των εισφορών και της φορολογίας των επιχειρήσεων θα βελτιώσει τη ρευστότητα

«Όσοι περισσότεροι ενταχθούν στο Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων, τόσο ταχύτερη θα είναι η μετάβαση της χώρας σε ένα σύγχρονο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα με χαμηλότερες εισφορές».

propoli

Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχναικού Επιμελητηρίου Πειραία Βασίλης Κορκίδης.

Με αφορμή την προαναγγελία από το Υπουργείο Εργασίας του «Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων» στο οποίο θα εντάσσονται επιχειρήσεις με αποδεδειγμένα υποδειγματική συμπεριφορά ως προς τις υποχρεώσεις τους στους εργαζομένους και στην πολιτεία.

συνεπείς επιχειρήσεις θα επιβραβεύονται

Όπως σημειώνει ο κ. Κορκίδης, επιτέλους, οι συνεπείς επιχειρήσεις θα επιβραβεύονται, τυπικά και ουσιαστικά με το μέτρο «Περσέας» το οποίο αν και ψηφίστηκε το 2014, δεν εφαρμόστηκε.

Όσοι πληρούν τα κριτήρια που θα θεσπιστούν, θα απολαμβάνουν μείωση του μη μισθολογικού κόστους, καθώς και άλλες διοικητικές και φορολογικές διευκολύνσεις.

Στο πλαίσιο αυτό θα απαλλάσσονται και από τον αναπόφευκτο διοικητικό φόρτο που επιφέρουν οι συχνές επισκέψεις ελεγκτικών κλιμακίων.

Κορκίδης

Στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης επίσης, όπως αναφέρει ο κ. Κορκίδης, ανακοινώθηκε η μείωση των εισφορών κύριας σύνταξης.

Αυτό θα συντελεστεί σταδιακά με στόχο από το 20% που είναι σήμερα, να φτάσει το 15% το 2023.

Το βασικό σενάριο προβλέπει την ισόποση μείωση 1,25% κάθε χρόνο, αλλά και το ότι θα «μοιραστεί» μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

Κάθε χρόνο, στο διάστημα 2020-2023, θα μειώνονται 0,625 μονάδες τόσο οι εργοδοτικές εισφορές όσο και οι εργατικές εισφορές.

Εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, το 2023 οι εργοδοτικές εισφορές θα πέσουν στο 10,83% έναντι του 13,33% που είναι σήμερα, δηλαδή κατά 2,5 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, οι εργατικές εισφορές θα μειωθούν σταδιακά έως το 2023 στο 4,17% έναντι του 6,67% που είναι σήμερα.

Με το μέτρο αυτό, όπως υπογραμμίζει, η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει ανάσα σε επιχειρήσεις, μισθωτούς και επαγγελματίες.

υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης

Επίσης μαζί με τη μείωση των φόρων να επιτύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.

Η ηγεσία του Υπουργείου γνωρίζει καλά, συνεχίζει ο ίδιος, ότι για να εφαρμοστεί με επιτυχία το μέτρο θα πρέπει να βρεθούν νέοι τρόποι χρηματοδότησης του ΕΦΚΑ.

Το συνολικό κόστος στη πλήρη υλοποίηση των μειώσεων εκτιμάται ότι φθάνει περίπου τα 2,5 δισ. ευρώ.

Απαιτείται λοιπόν ένα άρτιο σχέδιο ενίσχυσης της εισπραξιμότητας των εσόδων του ΕΦΚΑ και των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά κυρίως η δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Η μείωση των εισφορών σε συνδυασμό με τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, όπως σημείωνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, θα βελτιώσει τη ρευστότητα και έτσι θα δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες για προσλήψεις και επενδύσεις.

Από την ελάφρυνση στις εισφορές οι υπολογισμοί δείχνουν ότι τα κέρδη για τις επιχειρήσεις θα είναι επίσης σημαντικά.

Όπως αναφέρει, εκτιμάται ότι μειώνεται το εργοδοτικό κόστος για κύρια ασφάλιση κατά 19% σε εύρος 4ετίας ή κατά 4,6% κάθε χρόνο.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading