Γιατί τελικά πληρώνουμε την Rothschild;

Του Γ. Σταφυλά
Τα κράτη όταν εμφανίζουν ικανή ανάπτυξη βγαίνουν στις αγορές και δεν προειδοποιούν, όπως συνέβη με την περίπτωση της Κύπρου όταν ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δεν είχε επικοινωνήσει προηγουμένως με τους δανειστές.

propoli

Αντίθετα, η σημερινή ελληνική κυβέρνηση βγαίνει… στις αγορές εδώ και δυο χρόνια, χωρίς να έχει προχωρήσει ούτε σε μια έκδοση 10ετούς ομολόγου. Μάλιστα, ο πρώην υπεύθυνος παρακολούθησης του προϋπολογισμού στη Βουλή, Παναγιώτης Λιαργκόβας, προειδοποίησε ότι αν η ελληνική οικονομία δεν βγει στις αγορές στο πρώτο τρίμηνο του 2019, τότε θα έχουμε νέο μνημόνιο ή χρεοκοπία. Επίσης ξένοι επενδυτές προειδοποιούν ότι θα είναι σκεπτικοί στο ενδεχόμενο να αγοράσουν ομόλογα, καθώς δίνονται παροχές (Paul Kazarian).

H μοναδική έκδοση του Δημοσίου ήταν ένα επταετές ομόλογο και φυσικά τα έντοκα γραμμάτια για τα οποία πληρώνεται ο σύμβουλος της Rothscild βάσει της σύμβασης. Για ποιο λόγο, όμως, με τoυς εκπροσώπους της γνωστής εταιρείας επενδύσεων διαπραγματεύθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός; Γνωρίζει άραγε τεχνικές λεπτομέρειες, όπως ωρίμανση ομολόγων, spread ή γνωρίζει σε βάθος τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού χρέους;

Τίποτε από αυτά. Η συμμετοχή του εδράζεται στην ισχύ που κατέχει ως πρωθυπουργός για τη λήψη αποφάσεων υπέρ του ενός ή του άλλου. Κι εδώ η Rothschild, η οποία εργάζεται για την ετοιμασία της εξόδου της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές και είναι «επίσημος σύμβουλος» της Ελλάδας σε θέματα δημόσιου χρέους, βγαίνει κερδισμένη καθώς επί δυο χρόνια πληρώνεται και θα αμειφθεί όταν και εφόσον βγει η Ελλάδα στις αγορές.

Από τις καταγγελίες για… τοκογλυφία, ισότιμος συνομιλητής

Όταν, όμως, βρισκόταν στην αντιπολίτευση, τότε ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγελλε την τότε κυβέρνηση για «μυστικές επαφές» με τους… τοκογλύφους. Σήμερα, ως πρωθυπουργός, προχώρησε σε μυστικές επαφές μαζί τους, αν και η συγκεκριμένη δουλειά ανήκε σε εξειδικευμένα στελέχη της κυβέρνησης. Στις 30 Ιανουαρίου του 2017, με ένα αστραπιαίο ταξίδι στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους της Rothschild, αν και δεν είχε υπογραφεί σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο.

Εάν η αντιπολίτευση δεν κατέθετε ερωτήσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν επρόκειτο να δημοσιοποιήσει τίποτα από τα παραπάνω.

Τελικά η περίφημη σύμβαση με τη Rothschild υπεγράφη δύο μήνες μετά, στις 2 Μαρτίου του 2017, από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Tι ορίζει η σύμβαση

Ο ίδιος υπουργός ανανέωσε τη σύμβαση χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και το 2018. Σύμφωνα με αυτήν, επικυρώθηκε η ρήτρα επιπλέον παροχής 99.000 ευρώ για την παράταση της σύμβασης το 2018 και ορίζεται επιπλέον ότι με την προϋπόθεση της επίτευξης του στόχου της εξόδου στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, μέσω έκδοσης κρατικών ομολόγων ωρίμανσης 24 μηνών κατ’ ελάχιστο, θα καταβληθεί ως αμοιβή (success fee) ποσό έως 3.000.000,00 ευρώ συνολικά, ως εξής:

-ποσό έως 1.500.000,00 ευρώ μετά την υλοποίηση της πρώτης έκδοσης και

-ποσό έως 1.500.000,00 ευρώ μετά την υλοποίηση της δεύτερης συνεχόμενης έκδοσης.

Σημειώνεται ότι η ανάλογη σύμβαση του 2017 όριζε πέρα από την ετήσια αμοιβή των 99.000 ευρώ και αμοιβή (success fee) ποσό 1.500.000,00 ευρώ για κάθε έκδοση κρατικών ομολόγων ωρίμανσης 24 μηνών κατ’ ελάχιστο.

Για την έκδοση εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας (52 εβδομάδων) ορίστηκε αμοιβή (success fee) ποσό έως 2.000.000,00 ευρώ συνολικά, ως εξής: ποσό 1.000.000,00 ευρώ μετά την υλοποίηση της πρώτης έκδοσης και ποσό 1.000.000,00 ευρώ μετά την υλοποίηση της δεύτερης συνεχόμενης έκδοσης.

Στην απόφαση του 2018 αναφέρεται ότι οι εξειδικευμένες υπηρεσίες που πρόκειται να παρασχεθούν έως την 31-12-2018 είναι:

  1. Συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς (ESM, EFSF, IMF, κλπ.) για την αποτελεσματική εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και την αποτύπωση των επιπτώσεών τους στη διάρθρωση του δημόσιου χρέους.
  2. Σχεδιασμός αξιόπιστης μεσοπρόθεσμης στρατηγικής χρηματοδότησης του Ε.Δ. η οποία να ανταποκρίνεται στις απαιτητικές και αυξημένες προσδοκίες των κεφαλαιαγορών.
  3. Εμπέδωση της διεθνούς αξιοπιστίας του Ε.Δ. μέσω κατάλληλων επαφών και επιμελημένων προβολών των πρόσφατων επιτευγμάτων της ελληνικής οικονομίας καθώς και των προοπτικών της για τα επόμενα έτη.
  4. Ανανέωση της εμπιστοσύνης των αγορών κεφαλαίων τους προσεχείς δώδεκα μήνες μέσω νέων εκδόσεων Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) και Εντόκων Γραμματίων Ελληνικού Δημοσίου διάρκειας 52 εβδομάδων.
  5. Εμπεριστατωμένη ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους μετά την ολοκλήρωση των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, καθώς και εκτίμηση των μελλοντικών επιπτώσεων από την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσης του.

Τι συνέβη από τα παραπάνω; Οι κατηγορίες τις οποίες εκτόξευσαν οι επενδυτές τον περασμένο Σεπτέμβριο εναντίον του Ευκλείδη Τσακαλώτου αρκούν να πείσουν τον πλέον καλοπροαίρετο ότι η Rothschild πληρώνεται δίχως αποτέλεσμα. Διότι ως σύμβουλος θα είχε προειδοποιήσει να μην προχωρήσει σε παροχές, ώστε η χώρα να βγει στις αγορές. Τόσο απλά.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 07 Δεκεμβρίου 2018

Loading