Διπλή «μάχη» για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Πανέτοιμη για τη διπλή κρίσιμη «μάχη» που αφορά την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση δείχνει να είναι η κυβέρνηση έχοντας ως βασικό και κύριο στόχο την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ήδη μάλιστα από το τέλος του μήνα που διανύουμε οι διαβουλεύσεις με τα στελέχη των θεσμών αναμένεται να πυκνώσουν, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα του Σεπτέμβρη για να ακολουθήσουν μετά από σύντομο χρονικό διάστημα και οι επικεφαλής.

propoli

Επίσης το αίτημα για χαμηλότερα πλεονάσματα, θα τεθεί και από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη στις συναντήσεις που θα έχει με τη Γερμανία καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν και τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μάρκ Ρούτε.

Να σημειωθεί, ότι αυτή η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς βρίσκει σύμμαχο τον απερχόμενο Επίτροπο Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, καθώς η 4η έκθεση της μεταμνημονιακής εποπτείας, θα συνταχθεί υπό την εποπτεία του και αναμένεται να περιλαμβάνει επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα επιβεβαιώνει ότι χάρη στη δραστική μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, η χώρα δεν χρειάζεται πλέον πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ για να καλύψει τις ανάγκες της.

«Η Κομισιόν δεν υποστήριξε ποτέ τα πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ για πάντα. Ξέρουμε ότι κάποια στιγμή κάτι πρέπει να γίνει, αλλά εξαρτάται και από τη μείωση του χρέους και τις μεταρρυθμίσεις. Θα συζητηθεί σε κάποιο χρονικό διάστημα και η Κομισιόν θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας» τονίζει ο κ. Μοσκοβισί.

Επιπλέον ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ανέφερε χθες πως «η βελτίωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές επηρεάζει θετικά την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Και αυτό είναι ένα στοιχείο που ενισχύει τα επιχειρήματά μας για μείωση των στόχων ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδα κάτω του 3,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια».

Φυσικά, οι όποιες αποφάσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα ληφθούν από το Eurogroup, εκεί όπου διατηρούν τον έλεγχο η Γερμανία και τα κράτη που αποτελούν «δορυφόροι» της.

Γι’ αυτό και ο Κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να έρθει κοντά με την Άνγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο, που είναι προγραμματισμένη για τις 29 Αυγούστου, καθώς επίσης και με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου.

Εξάλλου, μεθαύριο ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ και προβλέπεται να ακολουθήσει τετ-α-τετ με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι.

Loading