Το ΔΝΤ «φρενάρει» τις συλλογικές διαπραγματεύσεις

Κόβει την… όρεξη για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων το ΔΝΤ. Στην έκθεσή του για την πορεία της οικονομίας στην Ευρωζώνη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκφράζει την αντίθεσή του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας πως ενδεχόμενη ανατροπή στα εργασιακά θα αύξανε τους κινδύνους για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

propoli

Πολύ υψηλό το κόστος εργασίας, σύμφωνα με το ΔΝΤ

Όπως υποστηρίζει στην έκθεσή του το Ταμείο, το κόστος εργασίας στην Ελλάδα ήταν πολύ υψηλότερο σε σχέση με άλλες ισχυρές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, καθώς και με κράτη με οικονομικό πρόβλημα, όπως η Πορτογαλία.

Μετά το μεγάλο «ψαλίδι» των τελευταίων ετών, οι μισθοί έχουν μειωθεί κατά περίπου 40%, σε σχέση με το 2009. Ως εκ τούτου, το κόστος εργασίας στη χώρα δεν είναι, πλέον, το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, κάτι που… πρέπει να συνεχιστεί, σύμφωνα με το Ταμείο.

Οι συστάσεις του ΔΝΤ για την ελληνική αγορά

Στις συστάσεις του για την Ελλάδα, το ΔΝΤ υποστηρίζει πως θα πρέπει να διατηρηθεί και μάλιστα να επεκταθεί περαιτέρω η ελαστικότητα των αγορών, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα στην αγορά υπηρεσιών και προϊόντων, καθώς και να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Όσον αφορά τους μισθούς στη χώρα μας, προειδοποιεί πως η ενδεχόμενη αντιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων του 2011 από το Σεπτέμβριο του 2018 θα αυξήσει τους κινδύνους για την ανταγωνιστικότητα και συστήνει να μην ανατραπούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα, κάνει ειδική μνεία στο μέτρο των ομαδικών απολύσεων και στο κατώτατο όριο απαρτίας για κήρυξη απεργίας, καλώντας τη χώρα μας να εναρμονιστεί με τις «βέλτιστες πρακτικές» των χωρών της ΕΕ.

Τέλος, εκφράζει την ανησυχία του για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ εκτιμά πως τα καταστήματα θα πρέπει να ανοίγουν περισσότερες Κυριακές το χρόνο.

Loading