Ημέρα της κρίσεως σήμερα για τον ιταλικό προϋπολογισμό

Αναταραχή επικρατεί στις αγορές, καθώς σήμερα αναμένεται η ετυμηγορία των Βρυξελλών επί του ιταλικού προϋπολογισμού, τον οποίο η Ρώμη αρνείται επίμονα να αλλάξει.

propoli

Το ιταλικό πρακτορείο Ansa μετέδωσε πως οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να απορρίψουν ξανά σήμερα τον ιταλικό προϋπολογισμό.

Ο Ιταλός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο, δήλωσε στο ραδιόφωνο Rai 1 πως μπορεί να βρεθεί λύση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ζήτημα του ιταλικού προϋπολογισμού, αλλά τόνισε για μία ακόμη φορά πως τα βασικά μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτόν δεν θα αλλάξουν.

Αναταράξεις σε Ιταλία αλλά και Ισπανία

Με δεδομένο το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στις σχέσεις Ε.Ε.-Ιταλίας, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων τράβηξαν ξανά την ανηφόρα, την ώρα που επανέρχεται η ανησυχία για μία  «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά των ιταλικών τραπεζών.

Στο κάδρο μιας εν δυνάμει μεγαλύτερης αναταραχής μπαίνει μάλιστα και η Ισπανία, καθώς εκφράζονται αμφιβολίες αν τελικά η κυβέρνηση μειοψηφίας του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ θα καταφέρει να περάσει τον προϋπολογισμό για το 2019.

Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου έφθασε κάποια στιγμή χθες στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και έναν μήνα, στο 3,71%, ενώ οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών υποχώρησαν κατά 2,43%, στο χαμηλότερο επίπεδο της διετίας.

Τα ιταλικά spreads -η διαφορά στις αποδόσεις μεταξύ του ιταλικού και του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου- έφθασαν έως τις 335 μονάδες βάσης, επίπεδο το οποίο είναι επίσης το υψηλότερο εδώ και έναν μήνα.

 

Loading