Παραδέχεται «τρύπα» 300 εκ. $ η Aegean Petroleum

Η Aegean επιβεβαίωσε ότι τα πρώτα αποτελέσματα του οικονομικού ελέγχουν δείχνουν «τρύπα» 263 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία δηλώνει ότι θα κυνηγήσει νομικά τους υπεύθυνους.

propoli

Kεφάλαια και άλλα περιουσιακά στοιχεία συνολικού ύψους 300 εκατ. δολλαριών φέρεται να έχει απολέσει η εισηγμένη εταιρεία στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης Aegean Marine Petroleum Network Inc., όπως επιβεβαίωσε η ίδια με ανακοίνωσή της.

Η εταιρεία προχώρησε σε εσωτερικό έλεγχο, τον οποίο ανέθεσε στην Ernst & Young (EY) και το πόρισμα της τελευταίας επιβεβαιώνει τις αρχικές υποψίες. Τα κεφάλαια φέρεται να έχουν διοχετευτεί σταδιακά από το 2015 μέχρι το 2017 στην εταιρεία Oiltank χωρίς να προκύπτουν εμπράγματα ανταλλάγματα ή παροχή υπηρεσιών για αυτές τις συναλλαγές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Aegean η Oiltank Engineering & Consulting Ltd. ανέλαβε το 2010 την επίβλεψη της κατασκευής ενός σταθμού ανεφοδιασμού πλοίων στη Φουτζάιρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η έρευνα, όμως, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το συμβόλαιο αυτό χρησιμοποιήθηκε για υπερκοστολογημένες πληρωμές στην Oiltank. Παράλληλα, η επιτροπή αναφέρει ότι «έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι η Oiltank ελέγχεται από μια πρώην συνδεδεμένη εταιρεία/μέτοχό μας».

Θυμίζουμε ότι σε δημοσίευμά τους οι Financial Times αποκαλύπτουν ότι αυτός που ελέγχει την Oiltank είναι ο κ. Μελισσανίδης, με τον τελευταίο, πάντως, να διαψεύδει κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή του με την εταιρεία. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα η Oiltank έχει χορηγήσει δάνειο στην ΠΑΕ ΑΕΚ ύψους 2,7 εκατ. ευρώ το 2016. Σημειώνουμε επίσης ότι ο κ. Μελισσανίδης έχει πουλήσει το ποσοστό του στην Aegean το 2016 αν και ρόλο συμβούλου με εκτελεστικές αρμοδιότητες στην εταιρεία.

Αυτό που κάνει εντύπωση στην ανακοίνωση της Aegean είναι ότι η διοίκηση κάνει λόγο για απόπειρες παρεμπόδισης της έρευνας. Ο υπεύθυνος για την κακοδιαχείριση των χρημάτων αυτών, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ασκούσε σημαντικό έλεγχο στο προσωπικό και στα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, μέσω διαφόρων μεθόδων, όπως οικονομικές απειλές, αλλά ακόμα και φυσική βία. Συνεχίζει δε να έχει πρόσβαση και έλεγχο στα ηλεκτρονικά και φυσικά αρχεία της εταιρείας».

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η προσπάθεια της διοίκησης να έχει πρόσβαση σε σχετικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλα ψηφιακά στοιχεία, που είναι αποθηκευμένα στον διακομιστή της εταιρείας, εξακολουθεί να παρεμποδίζεται μέσω προσωπικών απειλών εναντίον στελεχών της διοίκησης, ενώ έχει καταγραφεί και τουλάχιστον μία απόπειρα μόνιμης διαγραφής αρχείων μέσω της απομακρυσμένης εγκατάστασης σχετικού λογισμικού από άνθρωπο που είχε δικαιώματα διαχειριστή.

Τονίζουμε ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και δεν έχουν απαγγελθεί ακόμα κατηγορίες. Το πόρισμα ανοίγει το δρόμο για την «εύρεση των υπευθύνων», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση της Aegean.

Πηγή: Gazzetta.gr

Loading