Η Κομισιόν «κόβει  τον αέρα» για το ΑΕΠ στην κυβέρνηση

Την ετυμηγορία των Βρυξελλών για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας περιμένουν σήμερα κυβέρνηση και αγορές.

propoli

Συγκεκριμένα σήμερα πρόκειται να δημοσιοποιηθούν οι φθινοπωρινές εκτιμήσεις της Κομισιόν για τους ρυθμούς ανάπτυξης των κρατών- μελών .

Από την έκθεση αυτή θα καθοριστούν και τα περιθώρια ελιγμών που έχει η κυβέρνηση για το πακέτο συντάξεων- εξαγγελιών της ΔΕΘ.

«Κόκκινο πανί» το ύψος του ΑΕΠ

Η διαφορά των εκτιμήσεων για το ύψος του ΑΕΠ είναι σημαντική καθώς στις 12 Ιουλίου, δηλαδή περίπου ένα μήνα πριν ολοκληρωθεί το 3ο Μνημόνιο, η Κομισιόν στις Ενδιάμεσες Προβλέψεις της έβαλε τον πήχη του ΑΕΠ για το 2019 στο 2,3%, ενώ λίγο αργότερα, στις 15 Οκτωβρίου, το υπουργείο Οικονομικών έστειλε στις Βρυξέλλες το σχέδιο Προϋπολογισμού με πρόβλεψη αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,5%.

Οι πληροφορίες, λίγο πριν από τη δημοσιοποίηση των Φθινοπωρινών της Προβλέψεων, είναι ότι η Κομισιόν θα επιμείνει στις δικές της εκτιμήσεις και δεν θα υιοθετήσει τους ελληνικούς υπολογισμούς.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτή η φαινομενικά μικρή διαφορά του 0,2%; Σύμφωνα με το iefimerida.gr, αλλαγή υπολογισμών και για το (υπερ)πλεόνασμα.

Πηγές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο σημειώνουν πως αν επιβεβαιωθεί αυτό, τότε θα πρέπει να “μαζευτεί”, να “μικρύνει” το “πακέτο” της ΔΕΘ, προκειμένου να χωρέσουν δημοσιονομικά και τα δύο: και οι συντάξεις και οι εξαγγελίες.

Με δεδομένο ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια διαφορά 250- 300 εκατ. ευρώ μεταξύ Κομισιόν  και Αθήνας για τον υπολογισμό του πλεονάσματος, το παζάρι θα γίνει πιο σκληρό όσο πλησιάζουμε προς τις 21 Νοεμβρίου που κατατίθεται ο Προϋπολογισμός στη Βουλή.

Βροχή νομοσχεδίων λίγο πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού

Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται ήδη το νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τα περιθώρια αυτού του παζαριού εξαντλούνται στην επιδότηση των εισφορών για νέους μισθωτούς, στο επίδομα ενοικίου και στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, που εξαρχής αποτελούσε μέρος των αντίμετρων του 2020 για την περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου.

Την ίδια ώρα, ένστολοι, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί, γιατροί του ΕΣΥ, μουσικοί και συνταξιούχοι λειτουργοί του Δημοσίου, περιμένουν την υπογραφή των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, προκειμένου να δουν στη λεπτομέρεια τους τις διατάξεις για την αναδρομική αποκατάσταση των μισθολογικών τους απωλειών.

Το σημαντικό γι’ αυτούς είναι ότι η καταβολή θα γίνει εφάπαξ το Δεκέμβριο (υπήρξε σενάριο για καταβολή σε 3 ή 4 δόσεις ως το Φεβρουάριο), ενώ το “καθαρό” κόστος των 820 εκατ. ευρώ είχε ήδη ενσωματωθεί στο βασικό σενάριο του φετινού Προϋπολογισμού, χωρίς να αλλάζει έτσι τα δεδομένα και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την καταβολή κοινωνικού μερίσματος.

Loading