«Κίνδυνος να μας εγκαταλείψουν οι αγορές»

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι  οποιαδήποτε υπαναχώρηση θα μπορούσε να αφήσει τη χώρα εκτεθειμένη σε μεγάλους κινδύνους και στις αγορές σε μια περίοδο που θα μπορούσε να είναι ευάλωτη στην αναταραχή σε Τουρκία και Ιταλία.

propoli

Ο κ. Στουρνάρας προειδοποίησε σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής,ότι η χώρα δεν πρέπει να υπαναχωρήσει από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ενώπιον των δανειστών της μετά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, αλλιώς όπως λέει οι αγορές θα την εγκαταλείψουν.

«Εχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμη», τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος με αφορμή την ολοκλήρωση, αύριο, του τρίτου μνημονίου.

Αν υπαναχωρήσουμε από τα συμφωνηθέντα, τώρα ή στο μέλλον, οι αγορές θα μας εγκαταλείψουν και δεν θα μπορούμε να αναχρηματοδοτήσουμε δάνεια που λήγουν με βιώσιμους όρους για το χρέος, είπε ο κεντρικός τραπεζίτης στην εφημερίδα.

Ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε πως αν υπάρξει μια ισχυρή διεθνής αναταραχή, είτε στην Τουρκία ή στην Ιταλία είτε στην παγκόσμια οικονομία, θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες στην πρόσβασή μας στις αγορές με δεδομένο ότι o συντελεστής ευαισθησίας των ελληνικών ομολόγων παραμένει υψηλός.

«Διορθώθηκαν πολλές αδυναμίες»

Παράλληλα, ο κεντρικός τραπεζίτης αναγνώρισε ότι τα χρόνια που πέρασαν διορθώθηκαν πολλές αδυναμίες.

Συμπλήρωσε πως αυτός ο κίνδυνος είναι πιο διαχειρίσιμος και θα υποχωρήσει εφόσον οι αγορές πειστούν ότι η Ελλάδα ακολουθεί τη σωστή οικονομική πολιτική και τηρεί τις δεσμεύσεις της.

«Ας μην ξεχνάμε ότι η Ευρωζώνη έχει ακόμη κενά στην αρχιτεκτονική της. Η τραπεζική ένωση δεν έχει ολοκληρωθεί και έτσι κάθε αναστάτωση επηρεάζει τα πιο αδύναμα μέλη της περισσότερο, προσθέτει.

«Πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν θα διολισθήσουμε στα λάθη οικονομικής πολιτικής του παρελθόντος και δεν θα ανατρέψουμε πολιτικές που έχουν συμφωνηθεί. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει, επίσης, να προχωρήσουν ακόμα περισσότερο η αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης και η προώθηση της αριστείας και της αξιολόγησης σε όλες τις πτυχές της δημόσιας δραστηριότητας», σημείωσε.

Τέλος, τόνισε ότι πρέπει να εφαρμόσουμε πολιτικές που προσελκύουν άμεσες ξένες επενδύσεις, καθώς και πολιτικές που ευνοούν υψηλούς ρυθμούς ανόδου της «ολικής» παραγωγικότητας.

Loading