Καρότο και μαστίγιο για την «καθαρή» έξοδο

Με καρότο και μαστίγιο θα υποδεχθούν τον Αλέξη Τσίπρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο αυριανό Eurogroup καθώς αναμένεται να επιβληθεί στη χώρα μας ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία για την περίφημη «καθαρή» έξοδο που ευαγγελίζεται το Μέγαρο Μαξίμου.

propoli

Σύμφωνα με το Bloomberg, εσωτερικό έγγραφο που κυκλοφορεί στις τάξεις των δανειστών προβλέπει τριμηνιαίες αυστηρές αξιολογήσεις της δημοσιονομικής μας πορείας. Εφόσον αυτές επιβεβαιώνουν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων από την ελληνική πλευρά, τότε θα εκταμιεύονται δόσεις από τα κέρδη που αποκόμισαν κεντρικές τράπεζες χωρών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα και την κατάργηση επιτοκίου ποινής που επιβλήθηκε σε ορισμένα δάνεια διάσωσης.

«Η Ελλάδα θέλει να ανακτήσει μετά από οκτώ χρόνια και τρία προγράμματα διάσωσης τη δημοσιονομική της ανεξαρτησία τον Αύγουστο χάρη στην αναζωογόνηση της οικονομίας και τους ευκολότερους όρους αποπληρωμής για κάποια δάνεια η αποπληρωμή των οποίων επεκτάθηκε από την ευρωζώνη. Αλλά τουλάχιστον κάποιες απ’ αυτές τις παραχωρήσεις θα εξαρτηθούν από τη μη παρέκκλιση από το μονοπάτι της δημοσιονομικής σωφροσύνης καθώς οι πιστωτές ανησυχούν μήπως η μεσογειακή χώρα επιστρέψει στις παλιές της συνήθεις, που πυροδότησαν την οικονομική της κατάρρευση», σημειώνεται στο άρθρο του Bloomberg.

Έβαλαν στο «μάτι» τα ασημικά

Στη λίστα των ελληνικών υποχρεώσεων, όπως επισημαίνει το γνωστό πρακτορείο ειδήσεων, περιλαμβάνεται η πώληση ή το leasing περιουσιακών στοιχείων όπως το «Ελευθέριος Βενιζέλος» ή η ΔΕΣΦΑ μέχρι το τέλος του 2018 ή τα Ελληνικά Πετρέλαια και τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας μέχρι το τέλος του 2020.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, οι δανειστές ποντάρουν πολλά και στα αυξανόμενα επιτόκια για τα ομόλογα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την πρόσβαση του κράτους και ιδιωτικών εταιρειών στις αγορές, εφόσον η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Loading