INTIME

Μοσκοβισί: Το τρίτο μνημόνιο δεν ήταν απαραίτητο

Το τρίτο Μνημόνιο δεν θα ήταν απαραίτητο αν δεν είχε προηγηθεί το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015, υποστηρίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα Welt ο Πιερ Μοσκοβισί.

propoli

Στο άρθρο με τίτλο «Μαθήματα από την Ελλάδα, ο ευρωπαίος επίτροπος επισημαίνει ότι το δεύτερο πρόγραμμα θα μπορούσε να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2014.

Κάνοντας αποτίμηση των τριών μνημονίων λέει ότι το πρώτο από το 2010 έως το 2012 ήταν πολύ βραχυπρόθεσμο και πολύ επικεντρωμένο στα δημοσιονομικά.

«Επομένως δεν θα μπορούσε να επηρεάσει τα δομικά προβλήματα της χώρας. Αν και το δεύτερο πρόγραμμα (2012-2015) έδωσε περισσότερες συγκεκριμένες απαντήσεις ήταν επίσης πολύ περιορισμένο σε χρόνο. Μόνο στο τρίτο πρόγραμμα (2015-2018) κατέστη δυνατό να εφαρμοστούν οι απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις».

«Το δεύτερο πρόγραμμα θα είχε τερματιστεί το 2014 αλλά έγιναν εκλογές»

Ο Πιέρ Μοσκοβισί επιρρίπτει ευθύνες τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή πολιτική.

«Το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς το Δεκέμβριο του 2014 εάν η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δρομολογούσε τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό και την αύξηση του ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά. Αντ΄ αυτού προκηρύχθηκαν εκλογές».

Όσον αφορά δε τις ευθύνες των Ευρωπαίων πολιτικών -από τις οποίες δεν εξαιρεί τον εαυτό του- ο κ. Μοσκοβισί τούς επιρρίπτει ότι υπό το φόβο της κατάρρευσης του ευρώ αντέδρασαν με διστακτικότητα ενώ πολλές αποφάσεις ενείχαν πολιτικές σκοπιμότητες.

«Στο στρατόπεδο της ευρωπαϊκής δεξιάς πολλοί ήθελαν να αποτύχει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα καθώς είχε εκτοπίσει τη ΝΔ».

Σωστή η απόφαση διάσωσης της Ελλάδας

Ο γάλλος πολιτικός υποστηρίζει ότι ήταν σωστή η απόφαση διάσωσης της Ελλάδας καθώς σε διαφορετική περίπτωση η χώρα θα κατέρρεε και θα βυθίζονταν σε ένα πολιτικό και οικονομικό χάος που θα είχε καταστροφικές συνέπειες και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες.

«Δεν είδαμε την κρίση να έρχεται και ως εκ τούτου ήμασταν απροετοίμαστοι. Υποτιμήσαμε την κατάσταση στην Ελλάδα. Η υποτιθέμενη δημοσιονομική κρίση ήταν στην πραγματικότητα μια βαθιά κρίση του ελληνικού κράτους και της ελληνικής οικονομίας. Χρειαστήκαμε χρόνια για να αντιληφθούμε τις πραγματικές της διαστάσεις», παραδέχεται ο κ. Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι μόλις το 3ο πακέτο στήριξης οδήγησε σε εξειδικευμένα μέτρα για την υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα χαιρετίζει την ολοκλήρωση του τρέχοντος τρίτου προγράμματος, εκτιμώντας ότι σηματοδοτεί το τέλος μιας 8χρονης περιόδου η οποία ήταν ιδιαίτερα επώδυνη για τον ελληνικό λαό και αποσταθεροποιητική για τη ζώνη του ευρώ.

Η χώρα καταγράφει και πάλι ανάπτυξη και η ανεργία υποχωρεί σταδιακά, ωστόσο, όπως επισημαίνει, «το τέλος του προγράμματος δεν συνεπάγεται το τέλος του δρόμου. Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της σε μακροπρόθεσμη βάση».

Για την περίοδο μετά την 20η Αυγούστου ο Πιέρ Μοσκοβισί τονίζει ότι «η ΕΕ παραμένει στο πλευρό της Ελλάδας προκειμένου να διασφαλίσει ότι η χώρα θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Η παρακολούθηση δεν είναι τέταρτο πρόγραμμα. Δεν περιέχει νέες απαιτήσεις ή μεταρρυθμίσεις. Για την Ελλάδα είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσει τη στήριξη αυτή για να ολοκληρώσει τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις και οι Ευρωπαίοι εταίροι περιμένουν από την Ελλάδα να υλοποιήσει τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο».

«Χρειάστηκε να χωρίσω τον Γερούν Ντάισελμπλουμ από τον Γιάνη Βαρουφάκη για να μην αρχίσουν τις μπουνιές»

Στις στιγμές έντασης μεταξύ των δύο πλευρών κατά τις διαπραγματεύσεις  αναφέρθηκε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Ενδεικτικά αναφέρεται στις σχέσεις Σόιμπλε – Βαρουφάκη – Ντάισελμπλουμ.

«Είδα τον τότε Γερμανό ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να λέει στον Έλληνα ομόλογό του ότι δεν τον εμπιστεύεται. Και μια φορά χρειάστηκε να χωρίσω τον Γερούν Ντάισελμπλουμ από τον Γιάνη Βαρουφάκη για να μην αρχίσουν τις μπουνιές».

«Χρειάστηκε μεγάλη υπομονή για να ξεκινήσει εκ νέου ο διάλογος το καλοκαίρι του 2015 και να βρεθεί μια έξοδος από το αδιέξοδο με τη βοήθεια του τρίτου προγράμματος που δεν θα ήταν απαραίτητο χωρίς αυτά τα πολιτικά επιχειρήματα» προσθέτει.

Loading