Οι συντάξεις στο μικροσκόπιο του κουαρτέτου

Στις 10 σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί το πρώτο ραντεβού Τσακαλώτου – Χουλιαράκη με τους θεσμούς από το οποίο θα κριθεί η τύχη των συντάξεων και των άλλων δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση.

propoli

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι εκείνη που θα εκπροσωπεί πλέον συνολικά την κυβέρνηση και θα διεξάγει όλες τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Άρα οι  κύριοι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης αποκλειστικά θα συναντούν, θα ενημερώνουν και θα δίνουν εξηγήσεις για οποιοδήποτε θέμα (και των άλλων υπουργείων ακόμα) άπτεται των δεσμεύσεων και της αξιολόγησης.

Η απουσία άλλων υπουργών που έχουν εκκρεμότητες, αποτελεί άλλη μία προσπάθεια να περάσει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται περί διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς αλλά περί ενημέρωσης.

Η πρώτη συνάντηση κατά την τριήμερη παραμονή των κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαριόλι (ESM) ξεκινά στις 10 το πρωί και είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει ως τη 1 το μεσημέρι.

Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης οι συναντήσεις

Η κυβέρνηση επέλεξε ώστε αυτές οι κρίσιμες συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο να γίνεται στο κτίριο που στεγάζεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης στη Λεωφόρο Μεσογείων.

Η επιλογή του συγκεκριμένου κτιρίου κάθε άλλο παρά τυχαία είναι καθώς ως μακριά από το κέντρο κτίριο είναι δύσκολα προσβάσιμο και καλύτερα προστατευμένο.

Ήδη πάντως -και χωρίς ακόμα η κυβέρνηση να το έχει ζητήσει ανοικτά- οι απεσταλμένοι των δανειστών διαφωνούν για το αν θα πρέπει να δεχτούν να μπουν καν σε κουβέντα για τις περικοπές στις συντάξεις.

Καθώς οι ξένοι ελεγκτές έχουν καταφτάσει στη χώρα μας από την Δευτέρα, οι πρώτες πληροφορίες για τις διαθέσεις τους αναφέρουν πως εμφανίζονται διχασμένοι.

Η νέα συνάντηση Τσακαλώτου – Χουλιαράκη με τους θεσμούς έχει προγραμματιστεί την Παρασκευή το πρωί, πριν φύγουν ξανά από την Αθήνα, χωρίς να αποκλείεται και μία ακόμη συνάντηση την Πέμπτη αν χρειαστεί.

Τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου αναμένονται και οι εκθέσεις που θα συντάξουν οι θεσμοί για την χώρα μας (ξεχωριστά το ΔΝΤ από την Κομισιόν) οι οποίες και θα κατατεθούν στο Eurogroup .

Loading