ΟΟΣΑ: Τέτοιο άλμα φόρων και εισφορών μόνο στην Ελλάδα

Σε πρωταθλήτρια κόσμου στη φορολογία εξελίσσεται η Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με νέα έκθεση του ΟΟΣΑ για την φορολογική πολιτική (Tax Policy Reforms 2018) μόνο στην Ελλάδα αυξήθηκαν τόσο πολύ οι άμεσοι και οι έμμεσοι φόροι.

propoli

Πιο συγκεκριμένα, την διετία 2015-2016 η Ελλάδα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια κόσμου στις αυξήσεις φόρων, με αυξήσεις 2,5-3% του ΑΕΠ. Πολλαπλάσια από όλες τις άλλες χώρες ήταν η αύξηση κυρίως στους έμμεσους φόρους, αλλά και στους φόρους εισοδήματος.

Οριακή μείωση (της τάξεως του 0,2%-0,3% ή μόλις 1/10 των αυξήσεων φόρων) καταγράφηκε μόνον στους φόρους Περιουσίας -λόγω αλλαγής των αντικειμενικών.

Φόροι και μηδενική ανάπτυξη

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που κατάφερε να επιβάλλει τόσους μεγάλους φόρους, ενώ είχε την μικρότερη (μηδενική) ανάπτυξη. Οι εισπράξεις φόρων αυξήθηκαν 5% το 2016, ενώ η οικονομία “κόλλησε” στο μηδέν –μετά και την νέα ύφεση το 2015- ενώ σχεδόν παντού αλλού στον κόσμο το ΑΕΠ των άλλων κρατών ανέβαινε.

Η συνολική «φορολογική σφήνα», στην οποία αθροίζονται εκτός από τον φόρο εισοδήματος και οι ασφαλιστικές εισφορές, έφτασε στην Ελλάδα πέρυσι στο 40,8% του κόστους εργασίας, όταν ο μέσος όρος των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης είναι στο 35,9%.

Ευνοείται η μαύρη εργασία

Το μέγεθος της «φορολογικής σφήνας» στην Ελλάδα αποδεικνύει την επιβάρυνση από τη νόμιμη παραγωγική δραστηριότητα και πόσο μεγάλα κίνητρα δίνει το ίδιο το σύστημα στη «μαύρη» εργασία.

Εάν μάλιστα υπολογιστούν η γραφειοκρατία, η διαφθορά και πολλοί αναχρονιστικοί περιορισμοί στην εργατική νομοθεσία, γίνεται εύκολα αντιληπτό το γιατί οι ελληνικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να εμφανίζουν έλλειμμα ανταγωνιστικότητας.

Επιβαρυμένες οι οικογένειες με δύο παιδιά

Πρέπει να σημειωθεί πως βάση των στοιχείων του ΟΟΣΑ η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση των επιβαρύνσεων οικογενειών με δύο παιδιά στις οποίες εργάζεται ο ένας γονέας, καθώς για κάθε 100 ευρώ αμοιβής από την εργασία, τα 39 ευρώ πηγαίνουν απευθείας για κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών και φόρων εισοδήματος.

Σύμφωνα με τα αντίστοιχα στοιχεία πέρσι, στις οικογένειες με δύο παιδιά, όπου εργάζεται μόνο ο ένας γονιός, η συνολική επιβάρυνση αυξήθηκε το 2016 και διαμορφώθηκε στο 38,3% του κόστους μισθοδοσίας. Τα φετινά στοιχεία έδειξαν ακόμη μεγαλύτερες επιβαρύνσεις.

Σε μέσα επίπεδα, στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ η φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση της εργασίας στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι 26,1%, με τις τρεις καλύτερες επιδόσεις να αφορούν Ελβετία (9,1%), Χιλή (7%) και Νέα Ζηλανδία (6,4%).

Loading