Ο Γιούνκερ αποκλείει το σενάριο εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη, ωστόσο διεμήνυσε ότι το γεγονός ότι η Ρώμη αψηφά τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «θα έχει επιπτώσεις».

propoli

Σε συνέντευξή του στο αυστριακό ενημερωτικό δίκτυο ORF, ο πρόεδρος της Κομισιόν, ερωτηθείς για το εάν υπάρχει περίπτωση η Ιταλία να φύγει από το ευρώ, δήλωσε ότι δεν «βλέπει αυτόν τον κίνδυνο διότι κανείς δεν διαπράττει αυτοκτονία».

«Για πρώτη φορά κάποιος λέει ότι οι κανόνες (της ΕΕ για τον προϋπολογισμό) δεν μας ενδιαφέρουν. Αυτό θα έχει συνέπειες», δήλωσε.

Ερωτηθείς για το ποιες είναι αυτές οι συνέπειες, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι η Ρώμη πρέπει να απαντήσει στα ερωτήματα της Κομισιόν έως τα μέσα Νοεμβρίου «και τότε θα δούμε».

«Πολλοί Ιταλοί θέλουν να παραμείνουν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένας αυξανόμενος αριθμός Ιταλών επίσης στηρίζουν ξεκάθαρα το ευρώ διότι οι Ιταλοί… αντιλαμβάνονται, νιώθουν, γνωρίζουν, αισθάνονται ότι το ευρώ τους προστατεύει και εκείνους. Και σε ό,τι αφορά τα επιχειρήματα, θα κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε.

Σημειώνεται ότι η κόντρα της Κομισιόν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκίνησε όταν η ιταλική κυβέρνηση κατέθεσε το προσχέδιου του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος. Η Επιτροπή έχει απορρίψει τον προϋπολογισμό λόγω του αρκετά υψηλού ελλείμματος.

Loading