Ο πρώην επικεφαλής του ΠΟΕ προειδοποιεί την ΕΕ

Ο πρώην επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), Πασκάλ Λαμί, προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση, πως θα πρέπει να φροντίσει να θωρακίσει την οικονομία της, σε περίπτωση που επιδεινωθεί η εμπορική διαμάχη ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

propoli

Από το βήμα του διεθνούς επενδυτικού συνεδρίου στο Παρίσι, ο Λαμί απηύθυνε προειδοποίηση προς τις ηγεσίες των ευρωπαϊκών κρατών, να είναι προετοιμασμένες για το ενδεχόμενο κατά το οποίο αναγκαστούν να αποχωρήσουν από την Κίνα, εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων, όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση του Ιράν.

«Εάν είναι οι ΗΠΑ να προχωρήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση όχι μόνο με το να πλήξουν την Κίνα με εμπορικά μέτρα αλλά και με κυρώσεις, εάν είναι να αντιμετωπίσουν την Κίνα με τον τρόπο που έκαναν με το Ιράν, τότε όλοι θα έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα», δήλωσε. «Γι’ αυτό χρειαζόμαστε να έχουμε μια προσεκτική ματιά στο τι θα συμβεί στην περίπτωση του Ιράν».

Μια αύξηση στον παγκόσμιο προστατευτισμό, από το Brexit έως τον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο, δεν κατάφερε να ανακόψει τη συνολική ροή ξένων επενδύσεων, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο XBMA για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Ο όγκος των συμφωνιών συγχώνευσης και εξαγορών (M&A) παγκοσμίως αναμένεται φέτος να αυξηθεί κατά 26% στα 4,34 τρισεκ. δολάρια, ο δεύτερος υψηλότερος κατ’ έτος από το 2007. Οι Κινέζοι επενδυτές αντιστοιχούσαν στο 20% του όγκου των συμφωνιών στην Ευρώπη πέρυσι (ποσοστό ρεκόρ) καθώς κάποιοι έστρεψαν την προσοχή τους μακριά από τις ΗΠΑ. Το εμπόριο Ευρώπης-Κίνας αναμένεται επίσης να επωφεληθεί από τους αυξημένους δασμούς ΗΠΑ-Κίνας και άλλα εμπόδια.

Loading