Ο ESM «παγώνει» την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ.

Αναβολή της εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ που εκρεμεί από την τρίτη αξιολόγηση -με προθεσμία για την απαιτούμενη πρόοδο έως τις 15 Ιουνίου αποφασίστηκε κατά την διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM).

propoli

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ESM, το πρόβλημα προκύπτει καθώς δεν υπάρχει επιβεβαίωση από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές ότι έχουν προχωρήσει πληρωμές για ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς ιδιώτες. Ωστόσο, «αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της υπολειπόμενης δόσης του ενός δισ. ευρώ», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Προθεσμία έως 15 Ιουνίου

Όπως ξεκαθαρίζεται, η προθεσμία για την καταβολή της δόσης του 1 δισ. ευρώ λήγει στις 15 Ιουνίου. Μέχρι τότε η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει πρόοδο στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, -διαφορετικά τα χρήματα επιστρέφουν στον φάκελο του προγράμματος.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με εκπρόσωπο του ESM από την μία «σημειώθηκε πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς», που ήταν μια από τις δύο προϋποθέσεις, «ωστόσο, εξακολουθεί να απαιτείται επιβεβαίωση από τις ελληνικές αρχές ότι ορισμένες πληρωμές για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων πληρωμών εκτελούνται πλήρως».

Νέα τηλεδιάσκεψη την επόμενη εβδομάδα

Έτσι, «το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM αποφάσισε σήμερα στο Παρίσι να αναβάλει την απόφασή του επί του θέματος» και θα ξανασυγκληθεί μέσω τηλεδιάσκεψης την επόμενη εβδομάδα, όταν θα έχει γίνει και η απαιτούμενη πρόοδος.

 

Loading