Παγώνει μέχρι νεωτέρας η μείωση των συντάξεων

Αναστολή των περικοπών στις συντάξεις, για όσο διάστημα η Ελλάδα επιτυγχάνει τα συμφωνημένα πρωτογενή πλεονάσματα, αποφασίζουν οι Ευρωπαίοι.

propoli

Η σχετική εισήγηση αναμένεται να διατυπωθεί στην πρώτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας, η οποία προβλέπεται να είναι έτοιμη περί τις 20 Νοεμβρίου.

Θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Eurogroup το Δεκέμβριο όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό χωρίς περικοπές στις συντάξεις», το μέτρο φαίνεται ότι απλά παγώνει μέχρι νεωτέρας.

Κάτι δεν πάει καλά…

Αν και ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο για το πράσινο φως στο σχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού ωστόσο, όπως έγινε γνωστό η Κομισιόν δεν ενέκρινε ακόμα κανέναν ευρωπαϊκό προϋπολογισμό στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Απλώς παρέλαβε τα προσχέδια προϋπολογισμού των κρατών-μελών της ευρωζώνης την περασμένη Δευτέρα, εξέτασε τις βασικές προβλέψεις τους, για να διαπιστώσει εάν πληρούν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και τις προδιαγραφές του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Μάλιστα, την Παρασκευή ζήτησε διευκρινίσεις από 6 χώρες (Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία, Σλοβενία) που ξέφυγαν από τους όρους του Συμφώνου.

Η Ελλάδα δεν ήταν μεταξύ των χωρών που κλήθηκαν να στείλουν διευκρινίσεις, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι εγκρίθηκαν οι εκτιμήσεις της για τα μεγέθη του προϋπολογισμού, ούτε ότι άναψε το «πράσινο φως» για να μην περικοπούν οι συντάξεις και να εφαρμοστούν τα αντίμετρα.

Πριν γίνουν οι οποιεσδήποτε ανακοινώσεις από την ελληνική πλευρά θα πρέπει πρώτα να εκδοθεί η αξιολόγηση όλων των προσχεδίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τις 15 Νοεμβρίου.

Επίσης, το ζήτημα των συντάξεων και της τήρησης των υπόλοιπων μεταμνημονιακών δεσμεύσεων της Ελλάδας θα πρέπει να περάσουν από το Eurogroup, όπου επίσης θα κατατεθεί η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας που θα υποβάλουν οι θεσμοί.

Οι Θεσμοί ξαναέρχονται

Η πορεία του κρατικού προϋπολογισμού φέτος και το 2019 θα βρεθεί στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων που επιστρέφουν στην Αθήνα κατά το τέλος της εβδομάδας.

Επίσης, οι τεχνοκράτες των πιστωτών θα έχουν στη διάθεσή τους πλέον και τα επικαιροποιημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα, το δημοσιονομικό πλεόνασμα και το χρέος του 2017, τα οποία ανακοινώνονται σήμερα.

Εκτός από τα τεχνικά κλιμάκια που θα «ξεσκονίσουν» τα δημοσιονομικά μεγέθη, την επόμενη εβδομάδα θα πιάσουν δουλειά στην Αθήνα και τεχνοκράτες ειδικευμένοι στα τραπεζικά, οι οποίοι θα εστιάσουν στην κατάσταση των τραπεζών.

Loading