Κόβονται συντάξεις με «σφραγίδα» Κομισιόν

Με το σχετικό απόσπασμα της έκθεσης να αναφέρει ότι «στο πεδίο της προσαρμογής το πακέτο αποτελείται από μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό που θα αποδώσει 1% του ΑΕΠ το 2019 η οποία θα ακολουθηθεί από μείωση του αφορολόγητου για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης το 2020» οι περικοπές των συντάξεων στην Ελλάδα θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες και με τη «σφραγίδα» της Κομισιόν.

propoli

Σ΄ ό,τι αφορά την ελληνική πλευρά, αυτή προσδοκά ότι στις συζητήσεις που θα γίνουν τον ερχόμενο Οκτώβριο για τον προϋπολογισμό του 2019, θα μπορέσει να «διορθώσει» με παρεμβάσεις στα προσδοκώμενα νέα υπερπλεονάσματα, ενώ παράλληλα στην έκθεση σημειώνεται ότι η Ελλάδα προχώρησε στην υλοποίηση και των 88 προαπαιτούμενων που ζήτησε η τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Η εκταμίευση δύο ποσών

Επίσης το πρόγραμμα του ESM έχει μπει σε λειτουργία ανοίγοντας τον δρόμο για την τελευταία εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, ενός ποσού που θα καλύψει τις ανάγκες εξυπηρέτησης καθώς και ενός ακόμη που θα λειτουργήσει ως μαξιλάρι στα διαθέσιμα.

Αντίθετα στην έκθεση συμμόρφωσης, δεν συμπεριλαμβάνεται το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, περιλαμβάνονται όμως οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών άρα και νέες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ για την επόμενη διετία.

Τέλος περιλαμβάνεται και η πλήρης κατάργηση του ειδικού μειωμένου ΦΠΑ στα τελευταία νησιά όπως επίσης και το «ψαλίδι» σε συντάξεις και αφορολόγητο, αφήνοντας ανοικτή τη συζήτηση μόνο για την αξιοποίηση του όποιου δημοσιονομικού χώρου εκτιμηθεί, για το 2019.

Loading